Komentara: 8
Pregleda: 4305

Pokrajina vraća robni znak „Najbolje iz Vojvodine“

05.01.2021. u 15:09h
Izvor: Subotica.com
Na inicijativu Nenada Ivaniševića, pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, ponovo se radi na uspostavljanju oznake „Najbolje iz Vojvodine“, koja ne samo da govori o kvalitetu proizvoda nego i gde je i kako nastao, te time i promoviše regiju. Do sada su taj znak nosili uglavnom prehrambeni, industrijski i zanatski proizvodi, a u planu je da se proširi i na turističke usluge i destinacije.
Pokrajina vraća robni znak „Najbolje iz Vojvodine“

U nastojanju da pomogne nastup naše privrede i uključenje njenih subjekata u evropske i svetske trgovinske tokove, Vlada AP Vojvodine je 2004. godine ustanovila oznaku „Najbolje iz Vojvodine“, ali se prestižno zvanje nije dodeljivalo od 2016. godine.

- Ovim projektom prepoznato je i nagrađeno nastojanje proizvođača da zaštite jedinstven brend sa izuzetnom reputacijom. Na ovaj način se identifikuju najkvalitetniji proizvodi iz Vojvodine, a svi nagrađeni proizvodi zadovoljavaju evropske norme kvaliteta proizvoda - poseduju sertifikat HACCP i standard ISO – objašnjava Nenad Ivanišević. - Znak se upotrebljava za obeležavanje prirodnih, poljoprivrednih, zanatskih, industrijskih i proizvoda domaće radinosti. Znak ,,Najbolje iz Vojvodine“ dodeljen određenom proizvodu potvrđuje da je on ušao u porodicu najkvalitetnijih proizvoda, a uz veoma stroge primene kontrole kvaliteta. Ipak, mnogo više bi trebalo učiniti na polju veće upotrebne i praktične vrednosti proizvoda koji ovaj znak nosi, te isti proširiti i na usluge. Naročito na sektor turizma, a verujem da bi to podstaklo turističke delatnike da kvalitet svojih usluga podignu na viši nivo, koji će zadovoljava propisane kriterijume.

Pokrajina vraća robni znak „Najbolje iz Vojvodine“Sekretarijat je već preduzeo određene korake za ponovno uspostavljanje znaka i nastojaće da udahne novi život ovoj izuzetnoj ideji, u saradnji sa Fondom ,,Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Jugoinspektom, najstarijom i najvećom državnom stručnom akreditovanom i  međunarodno priznatom kontrolnom organizacijom u Srbiji i regionu.

- Ovim projektom ćemo zasigurno pomeriti granicu ustanovljenja kvaliteta proizvodai kontrole istog, fokusirajući se na domaću privredu i proizvodnju, kao i na uslužnu delatnost vojvođanskih privrednika – dodaje Ivanišević.

Pokrajina vraća robni znak „Najbolje iz Vojvodine“Podsećamo, već početkom februara biće raspisani konkursi za subvenconisanje troškova nabavke mašina, opreme, softvera, repromaterijala, kao i za unapređenje poslovne delatnosti i konkurentnosti na tržištu, uključujući podršku inovacionim proizvodima i procesima, uvođenju digitalizacije u poslovne procese. Opredeljenja su i značajna sredstva i za kreativnu i socijalnu ekonomiju i žensko preduzetništvo. Prvi put planira se i pružanje sistemske podrške i građevinskoj industriji.

- Takođe,  prvi put udružena su sredstva sa Garancijskim fondom Vojvodine u cilju podizanja garancijskih potencijala samog Fonda, koji garantuje za privrednike koji uzimaju kredite i omogućava da ih dobiju po  što boljim uslovima. Sredstva Sekretarijata udružena su i sa Razvojnim fondom Vojvodine te će sekretarijat subvencionisati kamate za sve kredite,  da bi, ukoliko je moguće,  bili beskamatni, ali isto tako, deo kredita se uopšte ne bi vraćao – podseća Ivanišević.

Pokrajina vraća robni znak „Najbolje iz Vojvodine“Za razliku od prethodnih godina, sve informacije o konkursnim linijama građanima će biti  dostupne, kako na internet prezentaciji Sekretarijata, tako i u medijima, na društvenim mrežama i  info danima širom Vojvodine.

- Pokrajinski sekretarijat će, u saradnji sa Telekom Srbija za AP Vojvodinu, otvoriti i besplatnu telefonsku liniju za sve zainteresovane koji žele da konkurišu, kako bi se, potpuno besplatno, jednim pozivom, informisali o svemu što je vezano za rad Sekretarijata, a posebno o konkursima. Broj će biti istaknut na sajtu Sekretarijata i svim njegovim stranicama i profilima na društvenim mrežama. Ovo je jedna od novina na koju smo veoma ponosni, a koja može mnogo da znači preduzetnicima, turističkim radnicima, a posebno onima koji žele da po prvi put pokrenu sopstveni posao – najavljuje Ivanišević. - Sekretarijat želi da se aktivnije uključi u trendove upotrebe digitalnih tehnologija, ali na praktičnim primerima što će značiti bolju dvosmernu komunikaciju sa privredom ali i građanima. Korišćenjem resursa i mogućnosti koje pružaju društvene mreže, mobilna telefonija, aplikativni softver, želimo da pružimo primer svim organizacijama i javnosti kako da koriste savremenu tehnologiju u svrhu sopstvenog poslovanja, ali i što boljeg prikupljanja svih relevantnih informacija. Ono što je još važnije, moramo imati na umu da je Vojvodina podneblje koje odlikuje multikulturanost, multitničnost i multikonfesionalnost, gde više od 21 nacionalne zajednice živi jedna sa drugom i uz drugu, te gde je u upotrebi čak šest jezika nacionalnih zajednica. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam će među prvima svoje konkurse objavljivati uz prevod na svim jezicima u službenoj upotrebi, uključujući i romski jezik. Ovo je, samo po sebi, veliki pomak, i upravo pokazuje spremnost Sekretarijata da u svakom mogućem smislu bude dostupan stanovnicima na teritoriji Vojvodine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 4305

Povezane vesti

Povezane teme

Nenad Ivanišević

najbolje iz vojvodine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.