Komentara: 2
Pregleda: 1842

URS kritikuje medije

20.04.2012. u 17:11h
Izvor: RTV Yueco
Ujedinjeni regioni Srbije skreću pažnju građanima na sve učestalije neprofesionalne postupke lokalnih medija, koji bi trebali biti zaštitnici javnosti. Pojedini mediji u ovoj kampanji odlučili su se za isključivu afirmaciju stranaka na vlasti dok pojedini novinari jesu samo navijači.
URS kritikuje medije

Novinari i urednici medijskih kuća sve češće zloupotrebljavaju kampanju kako bi prodali što više termina za reklamiranje. Kako se odvija zavođenje subotičkih birača ne treba objašnjavati – ono se svaki dan odvija pred našim očima – kroz manipulisanje javnim mnjenjem, a prilikom izveštavanja o javnim pojavama, ljudima i događajima. Informisanost birača osnovna je pretpostavka funkcionisanja demokratije.

U većini subotičkih medija polako se uspostavlja nova vrsta javne i političke komunikacije u kojoj se selektivno izveštava o pojavama u gradu i na taj način se želi uticati na promenu stavova publike. Korisnici informacija samo prividno imaju mogućnost izbora, ali samo u okviru već odabranih informacija. Putem „ dnevnog reda“ se ustvari selekcioniše ponuda izvan informacije i vrši specifičan odabir tema koje će postati važne.

Manipulacija subotičkim javnim mnjenjem ogleda se i u strategiji stvaranja iskrivljenje stvarnosti. Ovaj medijski zahvat poznat je većini naših sugrađana iz devedesetih godina. Umesto da prezentuju stvarnost naši lokalni mediji je konstruišu. Verujemo da naši lokalni mediji prolaze kroz mnogobrojna iskušenja ali ipak moramo da skrenemo pažnju javnosti na činjenicu da su u lokalnim medijima još uvek veoma prisutni politički, a naročito finansijski uticaji, što dovodi do poremećaja ravnoteže medijskog izveštavanja.

URS smatra da je u ovakvim uslovima potrebno otvarati, ali i jačati već postojeće nezavisne medije nad kojima vladajuće partije nemaju potpunu kontrolu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1842
Povezane teme

Ujedinjeni regioni Srbije

urs

izbori subotica 2012

izbori 2012

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.