Komentara: 35
Pregleda: 4966
Foto

Upriličen prijem povodom manifestacije "Dani Srpske u Srbiji“

28.09.2021. u 16:13h
Izvor: Subotica.com
Naš grad je jedan od pet gradova u Srbiji u kome se održavaju „Dani Srpske u Srbiji“. Tim povodom Suboticu je posetila delegacija zvaničnika iz Republike Srpske i Banja Luke.
Upriličen prijem povodom manifestacije "Dani Srpske u Srbiji“

Sastanak je bila prilika da se razgovara o intenziviranju saradnje između Subotice i Banja Luke.

- Mi smo saradnju sa Republikom Srpskom podigli na najveći mogući nivo još u februaru ove godine kada smo uspostavili kontakt sa Predstavništvom Republike Srpske. Vodili smo konstruktivne razgovore i dogovorili se da intenziviramo saradnju, da je podižemo još na veći nivo, kako sa Vladom Republike Srpske, tako i sa Gradom Banja Luka. Mi smo 2017. godine inače potpisali jednu vrstu protokola o saradnji sa Gradom Banja Luka i sada očekujemo da to podignemo na veći nivo – kaže gradonačelnik Stevan Bakić. - Inače, u prethodnih pet godina je potpisano mnogo sporazuma kako između kulturnih institucija, tako i između drugih institucija. Ono čime se mi naročito ponosimo je što smo  smo jedan od pet partnerskih gradova iz Srbije i to je normalna stvar za Grad Suboticu, s obzirom da na terirtoriji našeg grada živi veliki broj ljudi poreklom sa teritorije Republike Srpske i sa drugog dela teritorije Bosne i Hercegovine.

Upriličen prijem povodom manifestacije "Dani Srpske u Srbiji“Kako je istakla Milada Šukalo, savetnica gradonačelnika Banja Luke za društvene delatnosti,  saradnje sa Suboticom može poslužiti kao primer ostalima.

- Naša saradnja na lokalnom nivou mora da postoji, ona je jezgro odakle potiču svi veliki projekti. Od početka godine razgovarali smo sa nekoliko gradova o bratimljenju i saradnji, ali sve je to bilo nekako nedoročeno. Sasvim drugačiju situaciju imamo kada je Subotica u pitanju, imamo saradnju sa kulturnim institucijama i sada treba samo da je formalizujemo – kaže Šukalo. – Razgovarali smo o saradnji kada su u pitanju saveti za privredu, mladi, turizam...

Po rečima Zlatana Klokića, ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske,  Grad Subotica je uvek bila jedan od domaćina manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ a saradnja između nje i Banja Luke će se intenzivirati u narednom periodu. Tome doprinose i brojna zavičajna udruženja.

- Saradnja između Republike Srpske i Republike Srbije ona je nikada konkretnija i nikada snažnija . Neophodno je da  u narednom periodu bude još jača i da zajednički nastupamo, pređemo sve izazove koji su pred nama – ističe Klokić.

Upriličen prijem povodom manifestacije "Dani Srpske u Srbiji“Mlađan Cicović, direktor Predstavništva RS u Srbiji, odnos Subotice i Republike Srpske je prerastao u bratski odnos i svi izazovi se tako i rešavaju.

- Ovo je deveti put da smo sa ovom manifestacijom u Subotici. Ove godine ćemo biti u jedanaest gradova,realizovaćemo 13 programa, a novina je podsticanje saradnje gradova i opština iz Republike Srpske sa gradovima i opštinama iz Srbije. Dobrim primerima želeli smo da podstaknemo druge i poručimo da je naš put izvestan jedino ako budemo jedinstveni i sabrani, ujedinjeni u čuvanju identiteta, tradicija, vere svetosavske – naglasio je Cicović, dodajući da dve zemlje zajedno rade na strateškim projektima.

Što se tiče programa u Subotici, on će se održati u naredna dva dana.

Večeras od 19 časova u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ održaće se književno veče na kojem će se predstaviti književnici Goran Vračar i Željko Pržulj. Pola časa kasnije na sceni "Jadran" održaće se koncert grupe „One tri“ iz Banje Luke. Oba dana (28. i 29. septembar) na Gradskom trgu, od 12 do 19 časova, održaće se promocija turističke ponude Republike Srpske.

Izvor: Subotica.com
Sastanak gradonačelnika sa delegacijom Republike Srpske i Grada Banja Luke Sastanak gradonačelnika sa delegacijom Republike Srpske i Grada Banja Luke Sastanak gradonačelnika sa delegacijom Republike Srpske i Grada Banja Luke Sastanak gradonačelnika sa delegacijom Republike Srpske i Grada Banja Luke Sastanak gradonačelnika sa delegacijom Republike Srpske i Grada Banja Luke Sastanak gradonačelnika sa delegacijom Republike Srpske i Grada Banja Luke Sastanak gradonačelnika sa delegacijom Republike Srpske i Grada Banja Luke Sastanak gradonačelnika sa delegacijom Republike Srpske i Grada Banja Luke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 35
Pregleda: 4966

Povezana vest

Povezane teme

stevan bakić

republika srpska

dani srpske u srbiji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.