Komentara: 4
Pregleda: 2388

Upis u birački spisak još sutra, izbori za Nacionalne savete manjina u nedelju

30.10.2018. u 12:09h
Izvor: Subotica.com
U Srbiji skoro 13 odsto od ukupnog broja stanovništva čine nacionalne manjine. Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održaće se u nedelju, 4. novembra, a priliku za upis na birački spisak manjine će imati zaključno sa sutrašnjim danom (sredom).
Upis u birački spisak još sutra, izbori za Nacionalne savete manjina u nedelju

Nacionalni saveti su tela koja najefikasnije ostvaruju Ustavom garantovana manjinska prava na samoupravu u obrazovanju, kulturi, informisanju, upotrebi jezika i pisma.

Uslov za neposredne izbore ispunilo je 18 nacionalnih manjina (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipćanska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska, češka), dok su četiri za izbore putem elektorske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska).

Izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina raspisao je ministar za lokalnu upravu i samoupravu, Branko Ružić, još 17. avgusta. Od tada su kandidati za predstavnike u nacionalnim savetima mogli zvanično da zatraže podršku od građana.

Do 4. oktobra 2018. godine, kada je bio i zakonski rok za podnošenje elektroskih prijava, podneto je ukupno 382 elektorske prijave (82 pripadnika hrvatske nacionalne manjine, 103 pripadnika ruske nacionalne manjine, 117 pripadnika crnogorske nacionalne manjine i 80 pripadnika makedonske nacionalne manjine).

Rešenjem ministra Ružića, 19. oktobra je zaključen Pоsеbаn birаčki spisаk na kojem je upisаnо ukupnо 507.183 birаčа. Оd tоg brоја ukupnо 462.759 birаčа оstvаruје birаčkо prаvо nа nеpоsrеdnim izbоrimа zа člаnоvе 18 nаciоnаlnih sаvеtа, а zа čеtiri mаnjinе kоје člаnоvе nаciоnаlnоg sаvеtа birајu putеm еlеktоrskе skupštinе upisаnо је 44.424 birаčа.

Upis građana traje do 31. oktobra u ponoć. Za upis u birački spisak neophodan je lični zahtev građana, što praktično znači da bez ličnog angažmana pripadnica i pripadnika nacionalnih manjina u čitavom procesu ta prava neće moći da budu ostvarena u punoj meri. Birač se upisuje na posebnom obrascu koji, u pisanoj formi, podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema mestu prebivališta. Zahtev se podnosi prema mestu prebivalšsta ili mestu boravišta za interno raseljena lica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2388
Povezane teme

nacionalni savet bunjevaca

mađarski nacionalni savet

hrvatsko nacionalno veće

nacionalne manjine

bunjevački nacionalni savet

mađarska nacionalna zajednica

nacionalni saveti

nacionalni savet crnogoraca

bunjevačka nacionalna manjina

izbori za nacionalne savete

hrvatska nacionalna manjina

romska nacionalna manjina

bošnjačka nacionalna manjina

rusinska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.