• Pregleda: 1603

Upis u birački spisak još sutra, izbori za Nacionalne savete manjina u nedelju

U Srbiji skoro 13 odsto od ukupnog broja stanovništva čine nacionalne manjine. Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održaće se u nedelju, 4. novembra, a priliku za upis na birački spisak manjine će imati zaključno sa sutrašnjim danom (sredom).
Upis u birački spisak još sutra, izbori za Nacionalne savete manjina u nedelju

Nacionalni saveti su tela koja najefikasnije ostvaruju Ustavom garantovana manjinska prava na samoupravu u obrazovanju, kulturi, informisanju, upotrebi jezika i pisma.

Uslov za neposredne izbore ispunilo je 18 nacionalnih manjina (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipćanska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska, češka), dok su četiri za izbore putem elektorske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska).

Izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina raspisao je ministar za lokalnu upravu i samoupravu, Branko Ružić, još 17. avgusta. Od tada su kandidati za predstavnike u nacionalnim savetima mogli zvanično da zatraže podršku od građana.

Do 4. oktobra 2018. godine, kada je bio i zakonski rok za podnošenje elektroskih prijava, podneto je ukupno 382 elektorske prijave (82 pripadnika hrvatske nacionalne manjine, 103 pripadnika ruske nacionalne manjine, 117 pripadnika crnogorske nacionalne manjine i 80 pripadnika makedonske nacionalne manjine).

Rešenjem ministra Ružića, 19. oktobra je zaključen Pоsеbаn birаčki spisаk na kojem je upisаnо ukupnо 507.183 birаčа. Оd tоg brоја ukupnо 462.759 birаčа оstvаruје birаčkо prаvо nа nеpоsrеdnim izbоrimа zа člаnоvе 18 nаciоnаlnih sаvеtа, а zа čеtiri mаnjinе kоје člаnоvе nаciоnаlnоg sаvеtа birајu putеm еlеktоrskе skupštinе upisаnо је 44.424 birаčа.

Upis građana traje do 31. oktobra u ponoć. Za upis u birački spisak neophodan je lični zahtev građana, što praktično znači da bez ličnog angažmana pripadnica i pripadnika nacionalnih manjina u čitavom procesu ta prava neće moći da budu ostvarena u punoj meri. Birač se upisuje na posebnom obrascu koji, u pisanoj formi, podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema mestu prebivališta. Zahtev se podnosi prema mestu prebivalšsta ili mestu boravišta za interno raseljena lica.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
www Odgovori
Koliko se samo novaca troši na izbore. Bolje da ste dali za decu bez roditelja. U njih je ulagati najveće dobročinstvo! I gradu, državi je bolje kad ima zdravu i obrazovanu omladinu.
bunjevac Odgovori
Na kojoj je listi Mirko Bajić. Napišite. Za tu listu neću sigurno da glasam. Ako ne napišete, bolje neću izići na izbore, da nebi pogrešio.
Prisan Bunjevac
Zajedno je sa Suzikom. Izgleda da necemo vokšovat
matko vojnic Odgovori
labanov-gojkov-visokorangirani oficir,napravio BUM! pa podeliopoltronima svoje ime, lojalan... pa shvatio napokon koga je ostavio, kandar ga bilo sramota koga je branio, koga je ostavio dastiti interese subotičana. pa dobro, di je on sada???? ozbiljan i opasan deran, mogao bi on al jedini da razj...e bagru....al taj isti mangup, sada ga nema. doće on kada ga labanesku pozove u pomć, i opet će prodati svoje drugove zarad mamine p..... ajd skinii komentar ako si mangup, a ostavi mirkov jeftini i veljkov ljigavi. pa kada tie,,bunevci" zveknu po labrnji, biće ti antrag kriv. prodali ste se lopurdama, zarad čega? zarad bezvrednih kvd~ovaca. nije sramota priznati grešku g.dine evetovicu~labano~gojkoviću. ;)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.