Komentara: 2
Pregleda: 1931

Uobičajeni broj intervencija Hitne pomoći tokom avgustu

31.08.2018. u 16:32h
Izvor: Subotica.com
Služba za hitnu medicinsku pomoć nije imala povećan broj poziva tokom avgusta, kaže dr Mihaela Budimski, portparol Doma zdravlja Subotica, dodajući da je opseg intervencija lekarskih ekipa na mesečnom niovu konstantan i da iznosi oko 1.000. Iz Doma zdravlja napominju da se od 1. septembra u specijalističko-konsultativnoj službi neće vršiti pregledi neuropsihijatra, zbog odlaska doktora specijaliste u penziju.
Uobičajeni broj intervencija Hitne pomoći tokom avgustu

U ambulanti Službe hitne medicinske pomoći je tokom avgusta izvršeno 1.300 intervencija, dok su tehničari obavili oko 800 transporta na specijalističke preglede i terapije u kućnim uslovima. Portparolka Doma zdravlja Subotica, dr Mihaela Budimski, podsetila je da se pregledi opšte prakse i dalje obavljaju u ambulanti IV na Halaškom putu, odnosno subotom od 14 do 20 časova, a nedeljom od 7 do 20 časova, dok se noćno dežurstvo od 20 časova do 7 ujutru, kao i do sada, vrši u Službi hitne medicinske pomoći.

Prema njenim rečima, avgust je mesec u kojem se, zbog dužih sunčanih dana, povećao broj pacijenata koji su se javljali sa znacima alergije, dok je tokom kišnog jula bilo mnogo manje pacijenata sa alergijskim tegobama. Ona je upozorila da će se sezona polinacije zadržati do kraja oktobra.

- Simptomi alergije mogu biti blagi, ali i izrazito jaki. Najčešće se javlja svrab očiju i nosa, golicanje i svrab u grlu, suzenje očiju, curenje nosa, kijanje u naletima više puta uzastopno, nedostatak vazduha, kao i zviždanje u grudima, u vidu simptoma astme. Opšte preporuke za sve koji znaju da su alergični na polene, jesu da prozore drže zatvorenim, te da, ukoliko su u mogućnosti, izbegavaju izlaske u prepodnevnim časovima, jer je u tom periodu visok alergogeni potencijal. Savetuje se češće tuširanje i promena garderobe kako bi uklonili nakupljeni polen, kao i uzimanje terapije propisane od strane lekara - savetuje dr Budimski.

Od 1. septembra, započeće projekat "EuReCa Srbija - trauma", koji je organizovan od strane Resuscitacionog Saveta Srbije i Sekcije urgentne medicine. Kao učesnik ovog projekta, Služba hitne medicinske pomoći Subotica kontinuirano će pratiti epidemiologiju vanbolničkog srčanog zastoja.

Rezultati ranije studije su doveli do zaključaka koji su unapredili kvalitet zbrinjavanja vanbolničkog srčanog zastoja, te ujedno ukazali da je neophodno učešće građanja u započinjanju mera KPR pre dolaska hitne pomoći, kako bi se povećao postotak preživljavanja. Vanbolnički srčani zastoj se od 75 do 80 odsto dešava u kućnim uslovima - objasnila je portparolka Doma zdravlja, dodajući da će se za mesec dana na gradskom Trgu održati i edukacija građana tokom aktivnosti "Pokrenimo srce". - Paralelni projekat "EuReCa trauma" pratiće epidemiologiju traume u našem gradu, koja je nažalost sve češće prisutna sa ozbiljnim i smrtnim posledicama po naše pacijente. Nakon tri meseca imaćemo prve rezultate koje ćemo objaviti, a za koje se nadamo da će nas podstaći da unapredimo kvalitet zbrinjavanja povređenih i utičemo na preveniranje istih.

Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti je tokom prošle godine sproveo anketu o tome koliko dugo Subotičanke doje decu. Analiza je sprovedena kod 925 majki dvogodišnjaka, a rezultati su ukazali da je visok procenat majki koje doje decu duže od šest meseci, tačnije više od 60 odsto. Ovo je bio motiv da se anketa sprovede i u ovoj godini, te će patronažne sestre od ponedeljka započeti anketiranje Subotičanki.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1931
Povezane teme

hitna pomoć

dom zdravlja subotica

hitna medicinska pomoć

mihaela budimski

služba hitne medicinske pomoći

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.