Komentara: 67
Pregleda: 6320
Foto

Uništavanje natpisa na mađarskom jeziku vandalski čin

04.09.2023. u 16:20h
Izvor: Subotica.com
Uništavanje natpisa na mađarskom jeziku vandalski čin

Na dva ulaza u grad sa autoputa – „sever“ na Paliću i „jug“ na Bikovačkoj petlji, u noći između subote i nedelje, uništeni su natpisi Subotica na mađarskom jeziku. Policija intenzivno traga za počiniocima ovog vandalskog čina, a po dosadašnjim saznanjima, počinioci su isti oni koji su pre mesec i po dana uništili natpis na srpskom jeziku, na ćirilici, i pisali  grafite po gradu.

U ime Vlade Republike Srbije, vandalizam je osudio ministar Tomislav Momirović smatrajući ga aktom uperenim protiv interesa naše zemlje.

Uništavanje natpisa na mađarskom jeziku vandalski čin- Ovo je nešto što je neprihvatljivo i što ne sme da se toleriše. Uveren sam da će građani Subotice, a i svi građani Srbije, preko ovoga preći kao da se nije desilo – jasan je ministar Momirović. - Mogao bih dugo da pričam o tome koliko je Mađarska podržala Srbiju u prethodnom periodu, i po pitanju kada su pitanju naši interesi na Kosovu i Metohiji, Bosni i Hercegovini, kada su u pitanju investicije, brze pruge... Ali ovde su u pitanju građani Srbije, podjednako Srbi i Mađari, naša zajednička budućnost. Mnogo smo uradili prethodnih godina na inkluziji manjina u našoj zemlji i jedinstvu svih građana na celoj teritoriji naše države.

Po rečima gradonačelnika Stevana Bakića nadležni rade svoj posao i po prvim informacijama akteri ovog nedela su isti oni koji su ranije uništili natpis na srpskom jeziku.

Uništavanje natpisa na mađarskom jeziku vandalski čin- Ovo je klasičan vandalski čin koji najoštrije osuđujem, jer taj čin nije dostojan Subotice i njenih građana. To je čin kojim počinioci pokušavaju naruše istorijsko dobre odnose Srba i Mađara. Apelujem na sve građane Subotice da ne nasednu na te provokacije – poručio je gradonačelnik Bakić. – U julu je ovde takođe bio vandalizam i tada je bio uništen natpis na ćirilici. I tada su svi uradili šta je trebalo, ali kao neko ko odgovorno vrši ovu funkciju nisam želeo da događaj dobije negativne konotacije i pojedinci to iskoriste, i zarad samopromocije i političkih poena, unesu nemir među građane Subotice. Takođe, apelujem na se političke činioce da obrate pažnju prilikom objava i saopštenja kako će da se obrate, kakve će konstatacije izvesti, jer svi treba da damo doprinos i zaštitimo građane i da pojedinci koji rade ove grozote ne postignu ono što žele a to je da destabilizuju Grad Suboticu i Republiku Srbiju. Bilo je neodmerenih izjava i konstatacija, ali treba sačekati da se prikupe informacije. Verujem, kada nadležne službe završe svoj posao da će biti iznenađenja za mnoge koji su požurili da daju izjave.

Uništavanje natpisa na mađarskom jeziku vandalski čin

Insinuacije pojedinih političkih struktura koji ovaj događaj povezuju sa koncertom Baje Malog Knindže koji će biti u Subotici, gradonačelnik smatra nepotkrepljenim i neprimerenim.

- Grad Subotica je svim nacionalnim zajednicama izašao u susret prilikom organizovanja manifestacija i, ako je Savez srpskih udruženja SBO angažovao pevača sa teritorije Srbije, ne vidim čemu analiza da li je podoban ili ne. Radi se o izvođaču koji je napisao više od 240 tekstova za sebe i druge, skoro je nastupao u Novom Žedniku i koncert je protekao bez ijedne uvrede ikoga i ijednog incidenta – jasan je gradonačelnik. - Oni koji daju ovakve izjave za koalicionog partnera imaju čoveka koji se javno slika sa šubarom i kokardom. I to mu ne smeta, ali smeta SNS i Aleksandar Vučić. To je mržnja prema Aleksandru Vučiću iz nemoći jer za tri života neće biti kao on.

Natpisi "Subotica" na ćirilici i latinici takođe su vandalizovani u julu.

Uništavanje natpisa na mađarskom jeziku vandalski činUništavanje natpisa na mađarskom jeziku vandalski čin

Izvor: Subotica.com
Bikovačka obilaznica (Subotica - jug) Bikovačka obilaznica (Subotica - jug) Bikovačka obilaznica (Subotica - jug) Bikovačka obilaznica (Subotica - jug) Bikovačka obilaznica (Subotica - jug) Bikovačka obilaznica (Subotica - jug) Bikovačka obilaznica (Subotica - jug) Bikovačka obilaznica (Subotica - jug)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 meseci i 2 dana
Komentara: 67
Pregleda: 6320
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.