Komentara: 20
Pregleda: 4975

Unija žena SNS-a: Pravo na život bez nasilja

22.10.2015. u 15:51h
Izvor: GrO Srpska napredna stranka (SNS)
Unija žena Srpske napredne stranke u Subotici organizovala je tribinu na temu "Nasilje u porodici", na kojoj su govorile Stojanka Lekić, predsednica Odbora za ravnopravnost polova u Skupštini AP Vojvodine, Jasmina Zimonjić, trenerica za rodnu ravnopravnost I predstavnici Centra za socijalni rad iz Subotice.
Unija žena SNS-a: Pravo na život bez nasilja

Pokrajinska odbornica SNS i predsednica Odbora za ravnopravnpst polova u pokrajinskoj Skupštini Stojanka Lekić, ocenila je da u Srbiji ima još mnogo prostora I da nije urađeno dovoljno kada je u pitanju sprečavanje nasilja u porodici.

- Zakonski osnov daje mogućnost da se može dosta toga uraditi kada je u pitanju borba protiv nasilja nad ženama i u porodici, ali suština je realizacija i primena tih zakona, odnosno kaznenih odredbi prema počiniocima nasilja, bilo da su oni muškarci ili žene. Naša je uloga, pored toga što ćemo insistirati na izmenama određenih zakona ili zakonskih odredbi, ili insistirati na tome da se određena podzakonska akta blagovremeno donesu ili izmene, da ukazujemo svim građanima Srbije da moramo svi učestvovati u borbi protiv nasilja u porodici i nad ženama, da je veoma bitno raditi na osvešćivanju žena, žrtava nasilja, i na rešavanju problema koji su vezani za prepoznavanje nasilja, istakla je Stojanka Lekić.

Neophodno je da o tome progovorimo, prepoznamo vrstu nasilja kojoj je neko od nas izložen, saznamo kako treba reagovati, odnosno koja su naša prava, napominju iz subotičkog Centra za socijalni rad.

- Naša je obaveza da prijavimo sve slučajeve nasilja u porodici i nad ženama, jer smo najčešće mi sami u mogućnosti da sprečimo da se loše stvari dogode kao i njihove tragične posledice. U tome posebnu ulogu imamo svi mi, pre svega kada je u pitanju organizovanje tribina sličnih ovoj, jer moramo da razmišljamo o tome kuda nas mogu odvesti problemi skrivanja nasilja koje najčešće krijemo zaključane u porodicama, rekla je Jasmina Zimonjić, upoznajući učesnike tribine sa oblicima nasilja I njihovom manifestacijom, sa činjenicama koje ukazuju kako da prepoznamo potencijalne nasilnike, kao i sa odgovorima na pitanje kako da pomognemo žrtvama nasilja.

- Neophodno je da se u borbu protiv nasilja u porodici i nad ženama uključe sve javne institucije počev od Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Policije, Javnog tužilaštva i sudstva, kao i nevladine organizacije i političke stranke. Zbog toga su predstavnici struke tu da daju podršku stranačkim idejama i skupovima ovog tipa, istakla je Stojanka Lekić.

U nastavku tribine mogla su se čuti dramatična svedočenja žena koje su pretrpele nasilje u porodici. Nasilje u porodici i nad ženama je ozbiljna tema koja zahteva ozbiljan pristup, zaključeno je na skupu koji je imao za cilj da ukaže da uspostavljanjem nulte tolerancije na nasilje menjamo sebe i svet u kome živimo, sa osnovnom porukom da SVAKO IMA PRAVO NA ŽIVOT BEZ NASILjA.

Izvor: GrO Srpska napredna stranka (SNS)
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 4975
Povezane teme
nasilje u porodici tribina unija žena sns
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.