• Pregleda: 4872

Unija žena SNS-a: Pravo na život bez nasilja

Unija žena Srpske napredne stranke u Subotici organizovala je tribinu na temu "Nasilje u porodici", na kojoj su govorile Stojanka Lekić, predsednica Odbora za ravnopravnost polova u Skupštini AP Vojvodine, Jasmina Zimonjić, trenerica za rodnu ravnopravnost I predstavnici Centra za socijalni rad iz Subotice.
Unija žena SNS-a: Pravo na život bez nasilja

Pokrajinska odbornica SNS i predsednica Odbora za ravnopravnpst polova u pokrajinskoj Skupštini Stojanka Lekić, ocenila je da u Srbiji ima još mnogo prostora I da nije urađeno dovoljno kada je u pitanju sprečavanje nasilja u porodici.

- Zakonski osnov daje mogućnost da se može dosta toga uraditi kada je u pitanju borba protiv nasilja nad ženama i u porodici, ali suština je realizacija i primena tih zakona, odnosno kaznenih odredbi prema počiniocima nasilja, bilo da su oni muškarci ili žene. Naša je uloga, pored toga što ćemo insistirati na izmenama određenih zakona ili zakonskih odredbi, ili insistirati na tome da se određena podzakonska akta blagovremeno donesu ili izmene, da ukazujemo svim građanima Srbije da moramo svi učestvovati u borbi protiv nasilja u porodici i nad ženama, da je veoma bitno raditi na osvešćivanju žena, žrtava nasilja, i na rešavanju problema koji su vezani za prepoznavanje nasilja, istakla je Stojanka Lekić.

Neophodno je da o tome progovorimo, prepoznamo vrstu nasilja kojoj je neko od nas izložen, saznamo kako treba reagovati, odnosno koja su naša prava, napominju iz subotičkog Centra za socijalni rad.

- Naša je obaveza da prijavimo sve slučajeve nasilja u porodici i nad ženama, jer smo najčešće mi sami u mogućnosti da sprečimo da se loše stvari dogode kao i njihove tragične posledice. U tome posebnu ulogu imamo svi mi, pre svega kada je u pitanju organizovanje tribina sličnih ovoj, jer moramo da razmišljamo o tome kuda nas mogu odvesti problemi skrivanja nasilja koje najčešće krijemo zaključane u porodicama, rekla je Jasmina Zimonjić, upoznajući učesnike tribine sa oblicima nasilja I njihovom manifestacijom, sa činjenicama koje ukazuju kako da prepoznamo potencijalne nasilnike, kao i sa odgovorima na pitanje kako da pomognemo žrtvama nasilja.

- Neophodno je da se u borbu protiv nasilja u porodici i nad ženama uključe sve javne institucije počev od Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Policije, Javnog tužilaštva i sudstva, kao i nevladine organizacije i političke stranke. Zbog toga su predstavnici struke tu da daju podršku stranačkim idejama i skupovima ovog tipa, istakla je Stojanka Lekić.

U nastavku tribine mogla su se čuti dramatična svedočenja žena koje su pretrpele nasilje u porodici. Nasilje u porodici i nad ženama je ozbiljna tema koja zahteva ozbiljan pristup, zaključeno je na skupu koji je imao za cilj da ukaže da uspostavljanjem nulte tolerancije na nasilje menjamo sebe i svet u kome živimo, sa osnovnom porukom da SVAKO IMA PRAVO NA ŽIVOT BEZ NASILjA.

Izvor: GrO Srpska napredna stranka (SNS)

povezane teme

20
gabi Odgovori
Bravo! Treba sto vise pricati o ovakvim temama!
satrap Odgovori
Ovo su negativno lajkovali samo oni koji biju svoje zene!
Milica Odgovori
Sve pohvale za akciju. Ovo je tema na koju trebaju mnogo vise sa se radi,jedna od tabu tema a veoma bitna.
Sofija Odgovori
Tema o kojoj treba uvek pričati jer, nažalost, nasilje je prisutno oko nas i bitno je znati šta pojedinac može preduzeti kako bi nekome pomogao. To se upravo na ovoj tribini moglo čuti kao i koji su drugi institucionalni mehanizmi koje žrtva nasilja može da koristi. Sve pohvale organizatorima i govornicama.
Milla Odgovori
O ovakvim stvarima ne treba pričati nego treba doneti i sprovesti zakone. Od priča, naročito članica političkih partija, žrtve nemaju nikakve koristi, ni pomoći.
Dala sam negativan lajk, naravno.
Zdravo pametan Odgovori
Jel’ to Olivera Radnić (DS) u prvom redu? Samo pitam...
luka Odgovori
Da li je plavuša sa slike doživela nasilje u prethodnoj stranci pa je prešla u novu ili..............ili jednostavno nije sposobna da funkcioniše bez političkog zaleđa. Nekako se brzo promenula ideologija
mrgud Odgovori
U svakom slucaju sam ja za onu narodnu da je batina iz raja izasla.
tetka Odgovori
Potpuno se slažem da ovoj temi treba posvetiti pažnju ali o ovome ne vredi mnogo pričati ako priču ne budu pratila i dela. Dok se ne postrože zakoni i svest onih državnih organa koji treba da pruže podršku članovima porodica u nevolji /mislim tu konkretno na policiju/!
onaj koji pamti Odgovori
e kad vidim da su predavači i neki u publici oni koji su se do juče kleli u DS i sada treba da ih slušamo i gledamo, bolje SNS da prikaže svoje kadrove na ovakvim skupovima a ne reciklirane DSovce, jer sve što je "mirisalo" u DSu, sada je u SNSu
jasso Odgovori
Slazem se da treba o ovome da se prica i da je to jedna od tema koje nisu dovoljno aktuelizirane,ali drage gospodje mnogo je bitnije da se vi prvo pozabavite nama penzionerima,da upitate vaseg sefa stranke,zasto od kako je na vlasti nije povecavao penzije,nego pojedinim kategorijama i smanjivao, a mozda je i to jedan od razloga nasilja u porodici nad zenama,nije opravdanje,ali je jedan od faktora koji uticu na to,a to je da ovakvim ponasanjem vlasti,penzioneri jedva prezivljavaju i naravno da su vise nervozni...
Annonymous Odgovori
A nasilje na radnom mestu (mobing i psihički teror) ? Zašto se o njemu ne govori, tu naročito prednjače pojedinci, koji su se baš pomoću gore spomenute stranke dokopali položaja i radnih mesta !
panonski čamac Odgovori
O radosti kada se o nasilju nad ženama priča U STRANCI...
Ajde botovi, glabajte sendviče.
Vesko Odgovori
Nismo jos zaboravili razna nasilja iz 90-tih.
takayama Odgovori
žene više ne traže ravnopravnost već prevlast,ako je tako onda ravnopravno treba da istovaramo vagone,šlepere i ostale teške fizičke poslove,kao što bih trebale u mup-u da samostalno idu bez muskaraca u patrolu i na intervenciju,sa 3 meseca u mup-u ida na porodjajno bolovanje zbog opasača,u vojci u prve borbene jedinice sa muskarcima.a prvo da usklade jezik sa mozgom da rade sinhronizovano,pa da počnemo pregovore gde možemo ravnopravno da se izjednačimo,a o braku da i ne pričamo tek tamo se ništa muž se ne pita kao nekada.toliko za sada o ravnopravnosti,jel bih mogao da pišem danima gde su sve žene već u prevlasti.
Jovan Odgovori
Koliko sam ja razumeo na tv, ovde se pozvaju gradjani da ucestvuju vise i da ce se pricati o svemu. Mene najvise zanima ono o vrsnjackom nasilju, jer su nam deca van svake kontrole. Ko god da pokrece svaka mu cast. Mozda i te zene vide da sve ide sporo, ili nikako pa misle da ce pogurati na ovaj nacin. Da je stranka, mislim da ne bi zvali gradjane. Ako treba na ovaj nacin, bas mi je svejedno, samo da se nesto i desi posle price.
Vocka Odgovori
Tema kojoj je potrebno posvetiti paznju, svaka cast na organizaciji ovakve tribine, podrska za borbu protiv nasilja u porodici, i nad zenama ... Da je vise ovakvih tribina, smatram da bi uticali bar malo na svest ljudi. Problem o kome ne treba cutati, vec ga je potrebno resavati.
zasu Odgovori
Koja smejurija pa zna se da je zenama mesto u kujni i kuci...
Jager Odgovori
Najveće nasilje nad svim stanovnicima Srbije, a ne samo ženama, dolazi upravo iz SNS-a....
ma da Odgovori
Kada cete odrzati predavanje na temu "Nasilje SNS-a nad gradjanima Srbije"?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.