• Pregleda: 2220

Umetnička zbirka Franjevačkog samostana u Subotici

U okviru obeležavanja 300. godišnjice Franjevačke rezidencije, juče je u autentičnom ambijentu, svečano otvorena izložba slika umetničke zbirke Franjevačkog samostana.
Umetnička zbirka Franjevačkog samostana u Subotici

Nakon predavanja o putujućem slikaru Matijasu Hanišu, koje je je održano u Gradskom muzeju polovinom prošlog meseca, naši sugrađani od juče imaju priliku da vide i njegova dela. Franjevački samostan u Subotici ima u zbirci 32 umetnička dela pomenutog autora, uključujući portrete svetaca i blaženika. Mesto na izložbi dobilo je još jedno delo istog autora, koje se čuva u Franjevačkom samostanu u Segedinu.

Umetničke slike predstavljaju portrete franjevaca koji su nekada živeli u Subotici. Izradu slika darivali su tadašnji imućni Subotičani - veleposednici, plemići, lekari, profesori, koji su na taj način pokazivali svoju veru i ljubav prema franjevcima, ali i umetnosti.

Izložba će biti otvorena narednih nedelju dana, a poslednji dan izložbe, 21. juna, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata predstavićeprojekat "Digitalizacija raritetne građe knjižnice Franjevačkog samostana" i digitalizovanu građu na internetu.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.