• Pregleda: 1687

Umerena koncentracija polena ambrozije u vazduhu

Prema podacima o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom protekle nedelje zabeležena je umerena koncentracija polena ambrozije u vazduhu, a prelazak takozvane "crvene zone", očekuje se u drugoj polovini avgusta.
Umerena koncentracija polena ambrozije u vazduhu

Prema rečima Tatjane Škorić, biologa Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom protekle nedelje zabeleženo je najviše 19 polenovih zrna ambrozije po metru kubnom vazduha, i to samo jedan dan. Ipak, kaže da osobe koje pate od alergije, ovu koncentraciju sada već osete.

- Poslednji podaci pokazuju da koncentracija polena ambrozije još uvek nije prešla 20 polenovih zrna po metru kubnom vazduha. U pitanju je takozvana "žuta zona", odnosno umerena koncentracija koja ide do 30 polenovih zrna za korove. Prelazak u "crvenu zonu" očekuje se u drugoj polovini avgusta, kada će koncentracija biti visoka, dok se najviša tradicionalno očekuje u poslednjoj nedelji avgusta i prvoj nedelji septembra - kaže Škorić.

Ona je dodala da su jedinke ambrozije sada već velike i da imaju krupan cvat, te da njihovom dodatnom bujanju i razvoju pogoduju trenutni vremenski uslovi.

- Mislim da je celokupno klimatsko stanje veoma teško za sve, a da bi kiša pomogla u toj meri da se koncentracija polena u vazduhu smanji. Međutim, to ne znači da osobe koje pate od alergije tada neće osetiti polen, jer kapljica kiše razori zrno iz kojeg se oslobađa protein, koji takođe može da izazove alergijsku reakciju, samo ne u toj meri - objašnjava Škorić.

Kako bi lakše prebrodili nadolazeći period visokih koncentracija, preporuka stručnjaka je da alergične osobe, osim redovne terapije, ukoliko su u mogućnosti napuste region Panonske nizije i upute se na more ili planinu, gde su koncentracije znatno niže.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
xx Odgovori
Inspekcija neka hitno izadje na Palic u Vikend naselje, nize dole od vodotornja desno, njive pod ambrozijom kao i svake godine! Mrzi me vise da stalno zivkam zbog istih prostora za koje ekoloski inspektori znaju i nista se ne preduzima sem ako ne zovem sto puta i pretim da cu odneti prikolicu punu ambrozije pred kancelariju gradonacelnika !
Trovach Odgovori
Njive su zarasle u korov jer je, za razliku od prosle godine, palo mnogo kise i isprovociralo nicanje na strnistima. Ne zelim da zvucim kao da reklamiram totalne i druge herbicide (jer ih prodajem), ali ovo je odlicna prilika da se njive poprilicno ociste od korova. Evo, u prilog moje tvrdnje da nisam samo trgovac, ambroziju mozete jednostavno unistiti i obradom zemljista, ali tada ostaju visegodisnji korovi za cije je efikasno suzbijanje ipak neophodna primena herbicida.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.