• Pregleda: 5560

Ulaganja u Opštu bolnicu i Gerontološki centar

Na samom početku godine iz Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije stigle su dve lepe vesti – za obnovu objekta Gerontološkog centra biće izdvojeno 22.5 miliona dinara i u narednom periodu planirana je kompletna rekonstrukcija Opšte bolnice u Subotici.
Ulaganja u Opštu bolnicu i Gerontološki centar

Prema rečima Nenada Ivaniševića, v.d. direktora Gerontološkog centra, novac će biti uložen u obnovu objekta Doma za odrasla lica na Kelebijskom putu, čijim renoviranjem treba da se ispune svi zakonski uslovi da bi ustanova dobila trajnu licencu.

- Početkom marta očekujemo raspisivanje javne nabavke, a početak radova očekujemo u maju, i ukoliko sve bude išlo po planu, do kraja građevinske sezone radovi bi bili završeni – najavljuje Ivanišević. - Posle toga, Dom za odrasla lica ne bi imao stacionarni deo, on bi bio prebačen u objekat u Sarajevskoj ulici.

U PLANU KOMPLETNA OBNOVA OPŠTE BOLNICE SUBOTICA

Velika ulaganja očekuju i Opštu bolnicu, koja posle dužeg vremena ima šansu da dobije izgled kakav dolikuje zdravstvenoj ustanovi njenog ranga, ka kojoj godišnje gravitira više od 200 hiljada ljudi iz celog okruga. Koliko će sredstava biti izdvojeno za obnovu bolnice znaće se kada se uradi projektna dokumentacija.

- Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije finansira obnovu i unapređenje objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, socijlane zaštite i zdravstva, a u godini koja je iza nas iz ovog fonda izdvojena su značajna sredstva za obnovu OŠ „Sonja Marinković“ i Hemijsko-tehnološku školu – podseća Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, koja se u ime Grada zahvalila Vladi R Srbije i Kancelariji kao njenom telu za sve što je do sada uloženo u Suboticu. - Sada je na redu Gerontološki centar, a za naš grad najznačajnija investicija u oblasti zdravstva opredeljena je zaključkom Vlade Republike Srbije od 22.9.2017. godine, kojim je predviđena kompletna obnova objekata Opšte bolnice. Posle izrade projektno-tehničke dokumentacije, planirana je rekonstrukcija kompletnog objekta bolnice i bolničkog kruga, što je veoma značajno jer znamo da mnoga odeljenja čekaju adaptaciju, u njih godinama nije ulagano i zaista su nedostojni izgleda zdravstvene ustanove. Ova investicija će u značajnoj meri će poboljšati kvalitet rada i zdravstvene zaštite pacijenata.

GRAD POVEĆAO IZDVAJANJA ZA SOCIJALNU ZAŠTITU

I Grad Subotica u godini pred nama povećaće izdvajanja za socijalnu zaštitu i mere socijalne politike, a budžet za ovu namenu veći je je oko sedam procenata od prošlogodišnjeg, i čini između četiri i pet odsto ukupnog obima gradske kase.

- Za usluge „Pomoć i nega u kući“ biće izdvojeno 44 miliona dinara, što je povećanje od 16 odsto, a nadamo se da su ta sredstva dovoljna da se i ova delatnost i dalje razvija: Podržaćemo i realizaciju planova za otvranje novih pet gerontoloških klubova i verujem da će Gerontološki centar postati lider u mreži socijalne zaštite odraslih lica ne samo u Srbiji nego i u regionu – ističe Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu. - I izdvajanja za ostale ustanove socijalne zaštite su povećana, tako su planirana sredstva za Centar za socijalni rad u odnosu na 2017 veća za 5.8 odsto, a izdvajanja za jednokratnu pomoć uvećana su za 14 odsto i iznose šest miliona dinara. Davanja za Dnevni boravak za decu i odrasla lica pri Domu „Kolevka“ uvećana su za četiri odsto, a u odnosu na 2016. za čak 22 odsto. Crveni krst i Narodna kuhinja mogu da očekuju 31 milion dinara, a planiramo i povećanje broja korisnika Narodne kuhinje, kojih je sada 1100 ali su potrebe mnogo veće.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

17
cane Odgovori
To Kralju!!Kod Zorane toga nije bilo,ali tu krecu javne nabavkeee(tajne igranke).
Ime Odgovori
Celu bolnicu ćete obnoviti ove godine? Ajde i to čudo da vidimo, zrela je za obnovu više nego išta, ali ne zaboravite - sve je zapisano u ovom tekstu kao vaše obećanje.
ffilozoff Odgovori
Najgluplja vest je kad se kaze da su obezbedili novac!!! NISTE Vi obezbedili, NISTA,vec su gradjani kroz poreze i izmisljene poreze to platili!!! Mi gradjani ogroman novac dajemo u republicki budzet,a onda Nam na kasiku dajunpr. za uredjenje fasada... KOLKO se daje na renoviranje gerontoloskog,bolnice,itd. ...bolje da ste izgradili nove objekte!!! VEST bi bila-Poslato 10 dece na lecenje u Svajcasku,Austriju....OVO nije vest,ovo je promocija!!! Trgnite se ljudi,nasi NOVCI odlaze,a Nama vracaju za fasade-DNO-DNA!!!!!
Realan
@FFILOZOFF

Parazitski sistem ne stvara, on trosi tudje. Stavise, ubija svaku inicijativu, svaku ideju, svaki rad, svaku proizvodnju, svaku pozitivnu ekonomsku i drustvenu akciju. Prosto je neverovatno koliko je Srbija NAOPAK sistem. Kada sam o tome razgovarao sa pojedinim partijasima na moje pitanje o naopakom sistemu od malobrojnih koji su me razumeli cuo sam isto tako neverovatne odgovore: "Ja cutim i radim, imam jos malo do penzije", "Ti bi da ispravljas krive Drine", "Ti bi samo da mislis i da radis"... Najstrasnije je sto vecina pojma nema o cemu sam im govorio, gledali su me kao ludaka. To su ti sa laznim diplomama mastera, magistara, doktora. Uglavnom imaju srednje leve skole, nedovoljno obrazovani, potpuno nestrucni za bilo sta. Umislili su da su zaista deo drustvene inteligencije i svakog ispod nivoa mastera smatraju nizom rasom. To je nasledje posleratnih komunista u koje su primani razni neandertalski brdjani da tako glupi poslusno vladaju masom. Vladaju divljaci. Grozno.
Realan Odgovori
Idu izbori... nema ideja, znanja, rada, proizvodnje, izvoza, jačanja ekonomije... vladaju bezidejni neradni poltroni lažni stručnjaci... minimalac ni 200e... Idu izbori, biće svega. U pričama.
Molpos Odgovori
Strasno, vratio se dzej, medijski prostor zauzet!!!
Овца за шишање Odgovori
Никакве најаве вам више не вреде, цар је го и не може више да сакрије козје уши!

Тројан

Треба храбар бити,
треба бити смео
само то се броји.
ОН би тако хтео -
царево ново одело
јако добро му стоји!

Леп изнутра,
још лепши из вана,
рећи ћу, нека се све пуши.
Лепота од Бога му дана -
у цара Тројана
козје уши!
Dr Odgovori
Medijski mrak u Subotici vlada,ovi su dno dna!
DOSTA JE BILO Odgovori
Samo kad je "PRIORITET" Gerontološki, glasačka mašinerija mora da se poštuje.
Andrea Odgovori
Šta reći. ? Ha ha ha ....
Prozivka Odgovori
Dok je bio onaj balažević, nije se ni krečilo.. pa vi vidite..
ЈОВАН Odgovori
Да ће новац потрошити,
Безрезервно је надање,
Да ће нешто обновити,
Лудом радовање.

Натрпаће џепове,
Баш као и лане,
А за народ нема лове,
Доста су му и фонтане.
Žika Odgovori
Uvek isto plavo odelo...
Kojo Odgovori
Prozivka ne lupetaj, Balazevic za manje od dve godine uneo preko 100 miliona u dom
su024
Uneo, ili ti pak izneo? Pitanje je sad?
PITAM SE PITAM
"...uneo preko 100 miliona u dom!". Moguće, ali u čiji?
ЈОВАН Odgovori
Трасе инсталација у ОБС су преоптерећене и не одговарају модернизацији објекта. Проблем је и што водоводне и електро инсталације иду истом трасом и питање је времена када ће доћи до хаварије. Боље би било размишљати о новом блоку, а не о предизборном лицкању ОБС.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.