Komentara: 4
Pregleda: 5226

Uklanjanje betonskog skeleta kod Otvorenog univerziteta, na jesen?

18.08.2011. u 16:12h
Izvor: Press Online
Uklanjanje betonskog skeleta kod Otvorenog univerziteta, na jesen?

Betonska konstrukcija koja već 60 godina ruži centar grada konačno će promenom detaljnog urbanističkog plana dobiti svoju svrhu, pa će na tom mestu biti izgrađen objekat kulture

Betonski skelet kod Otvorenog univerziteta u centru Subotice, koji već šest decenija ruži grad, konačno će dobiti namenu. Izmenom Plana detaljne regulacije na tom mestu izgradiće se objekat kulture. Time će mu, donekle, biti vraćena prvobitna namena, s obzirom na to da je tu trebalo da bude bioskop sa oko 600 mesta.

Ranije nijedna gradska garnitura vlasti nije uspela da pronađe prihvatljivo arhitektonsko ili finansijsko rešenje koje bi uklonilo ovo ruglo iz centra grada, a kome građani uzvraćaju istom merom, pa ga pretvaraju u deponiju i stecište beskućnika i narkomana.

Brojni planovi

Istina, predloga za rešenje je bilo. Nakon prvobitnog propalog pokušaja da se sagradi bioskopska sala, „skelet" je trebalo da dobije „muskulaturu" desetospratnice, zatim je nuđen Vojsci da obavi miniranje, a zauzvrat bi dobila stanove od grada.

Poslednji plan za nesuđeni bioskop bio je da tu nikne petospratnica sa poslovnim prostorijama.

Najnoviji pokušaj da se ''skelet'' pretvori u objekat dostojan centra grada pokrenut je početkom juna ove godine. Direkcija za izgradnju grada inicirala je promenu Detaljnog urbanističkog plana, što bi podrazumevalo promenu namene zemljišta u zoni poznatog „kostura".

Savremeno rušenje

Kada urbanisti završe svoj posao i konačno ''skeletu'' odrede namenu, na scenu neće, kako se očekivalo, krenuti mineri da bi uklonili taj objekat, već postoje savremene metode koje neće čak ni narušiti mir okolnih stanara.

- Prema nekim računicama, uklanjanje betonske konstrukcije kod Otvorenog univerziteta koštalo bi između pet i sedam miliona dinara. I ne bi to danas bile agresivne metode pošto postoji savremen način kojim se konstrukcija seče sa vrha tako da betonski komadi bukvalno otpadaju deo po deo. Padalo mi je čak na pamet da bi oni mogli da se upotrebe za popravku obaloutvrde na Palićkom jezeru - kaže Jasmin Šečić, pomoćnik gradonačelnika za infrastrukturu.

- Za sada postoji samo odluka o pristupanju izmeni Detaljnog urbanističkog plana, a Zavod za urbanizam je dobio zadatak da predloži vrstu izmene, nakon čijeg usvajanja će na scenu da stupe grad, Direkcija za izgradnju i Gradska uprava. Promena namene tog zemljišta, gde se nalazi betonski skelet, podrazumeva izmenu funkcije objekta. To više neće biti zgrada sa pet spratova i poslovnim prostorijama, kao što je bilo predviđeno, nego bioskop, dom kulture, multifunkcionalna dvorana... To, naravno, ne znači da grad može već sada da sruši betonski skelet. Potrebno je da se usvoji izmena plana - ističe Dragan Trklja, direktor Zavoda za urbanizam.

Odluka na jesen

Građani će imati uvid u predloženo rešenje, dok će Skupština grada doneti konačnu odluku, najverovatnije već ove jeseni. I dok urbanisti ''aminuju'' novo rešenje, gradska uprava nastavlja da bije bitku za ovaj prostor na sudskom polju, gde se čeka epilog prethodnog propalog pokušaja rešenja ovog subotičkog problema.

Naime, pre 14 godina tadašnja gradska vlast sklopila je sporazum sa novosadskim preduzećem ''Holtek'', kojim je ova firma prihvatila da izgradi desetospratnicu na mestu ''kostura'', a grad na sebe preuzeo obavezu da ukloni betonsku konstrukciju. Kako ''skelet'' nije uklonjen, ''Holtek'' je pre tri godine tužio grad i tražio 4,2 miliona dinara za nadoknadu štete. Prošle godine ipak se činilo da će pogodba koja je napravljena između grada i ''Holteka'' uspešno rešiti problem, ali je Privredni sud odbacio ovu nagodbu pošto su se učesnici, kako je obrazloženo, dogovorili o stvari koja nije predmet tužbe.

Nakon toga pokrenut je postupak medijacije koji ne smeta urbanistima da promene namenu zemljišta.

T. Aleksić

Izvor: Press Online
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 5226

Povezana vest

Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

betonski skelet

betonski kostur

betonska konstrukcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.