• Pregleda: 4431

Uklanjanje betonskog skeleta kod Otvorenog univerziteta, na jesen?

Uklanjanje betonskog skeleta kod Otvorenog univerziteta, na jesen?

Betonska konstrukcija koja već 60 godina ruži centar grada konačno će promenom detaljnog urbanističkog plana dobiti svoju svrhu, pa će na tom mestu biti izgrađen objekat kulture

Betonski skelet kod Otvorenog univerziteta u centru Subotice, koji već šest decenija ruži grad, konačno će dobiti namenu. Izmenom Plana detaljne regulacije na tom mestu izgradiće se objekat kulture. Time će mu, donekle, biti vraćena prvobitna namena, s obzirom na to da je tu trebalo da bude bioskop sa oko 600 mesta.

Ranije nijedna gradska garnitura vlasti nije uspela da pronađe prihvatljivo arhitektonsko ili finansijsko rešenje koje bi uklonilo ovo ruglo iz centra grada, a kome građani uzvraćaju istom merom, pa ga pretvaraju u deponiju i stecište beskućnika i narkomana.

Brojni planovi

Istina, predloga za rešenje je bilo. Nakon prvobitnog propalog pokušaja da se sagradi bioskopska sala, „skelet" je trebalo da dobije „muskulaturu" desetospratnice, zatim je nuđen Vojsci da obavi miniranje, a zauzvrat bi dobila stanove od grada.

Poslednji plan za nesuđeni bioskop bio je da tu nikne petospratnica sa poslovnim prostorijama.

Najnoviji pokušaj da se ''skelet'' pretvori u objekat dostojan centra grada pokrenut je početkom juna ove godine. Direkcija za izgradnju grada inicirala je promenu Detaljnog urbanističkog plana, što bi podrazumevalo promenu namene zemljišta u zoni poznatog „kostura".

Savremeno rušenje

Kada urbanisti završe svoj posao i konačno ''skeletu'' odrede namenu, na scenu neće, kako se očekivalo, krenuti mineri da bi uklonili taj objekat, već postoje savremene metode koje neće čak ni narušiti mir okolnih stanara.

- Prema nekim računicama, uklanjanje betonske konstrukcije kod Otvorenog univerziteta koštalo bi između pet i sedam miliona dinara. I ne bi to danas bile agresivne metode pošto postoji savremen način kojim se konstrukcija seče sa vrha tako da betonski komadi bukvalno otpadaju deo po deo. Padalo mi je čak na pamet da bi oni mogli da se upotrebe za popravku obaloutvrde na Palićkom jezeru - kaže Jasmin Šečić, pomoćnik gradonačelnika za infrastrukturu.

- Za sada postoji samo odluka o pristupanju izmeni Detaljnog urbanističkog plana, a Zavod za urbanizam je dobio zadatak da predloži vrstu izmene, nakon čijeg usvajanja će na scenu da stupe grad, Direkcija za izgradnju i Gradska uprava. Promena namene tog zemljišta, gde se nalazi betonski skelet, podrazumeva izmenu funkcije objekta. To više neće biti zgrada sa pet spratova i poslovnim prostorijama, kao što je bilo predviđeno, nego bioskop, dom kulture, multifunkcionalna dvorana... To, naravno, ne znači da grad može već sada da sruši betonski skelet. Potrebno je da se usvoji izmena plana - ističe Dragan Trklja, direktor Zavoda za urbanizam.

Odluka na jesen

Građani će imati uvid u predloženo rešenje, dok će Skupština grada doneti konačnu odluku, najverovatnije već ove jeseni. I dok urbanisti ''aminuju'' novo rešenje, gradska uprava nastavlja da bije bitku za ovaj prostor na sudskom polju, gde se čeka epilog prethodnog propalog pokušaja rešenja ovog subotičkog problema.

Naime, pre 14 godina tadašnja gradska vlast sklopila je sporazum sa novosadskim preduzećem ''Holtek'', kojim je ova firma prihvatila da izgradi desetospratnicu na mestu ''kostura'', a grad na sebe preuzeo obavezu da ukloni betonsku konstrukciju. Kako ''skelet'' nije uklonjen, ''Holtek'' je pre tri godine tužio grad i tražio 4,2 miliona dinara za nadoknadu štete. Prošle godine ipak se činilo da će pogodba koja je napravljena između grada i ''Holteka'' uspešno rešiti problem, ali je Privredni sud odbacio ovu nagodbu pošto su se učesnici, kako je obrazloženo, dogovorili o stvari koja nije predmet tužbe.

Nakon toga pokrenut je postupak medijacije koji ne smeta urbanistima da promene namenu zemljišta.

T. Aleksić

Izvor: Press Online

povezane teme

4
Always Ultra Odgovori
A pa to je pricam ti pricu, za sada! Kakvi planovi?? Rusili bi sutra da misle! Ili je mozda dotrajalo, jer sada imamo novi i daleko-daleko impresivniji skelet u centru kod ukinute Zelene fontane??
Lenin Odgovori
Зашто би срушили тај Punk објекат?То "thing" је већ постала најпознатији андергранд споменик комунодиктаторске и демонскратске епохе нашег grada... :-)
Why brother Alex?Why?
clouseau Odgovori
Sredite nam prvo pozoriste i uzi centar grada. To nas najvise boli. Man'te se tyorava posla dok ne zavrsite prethodno zapoceto
stormwatch Odgovori
Avgust 1971. - Betonski kostur koji nicemu ne sluzi u gradu uskoro ce biti srusen i na mestu njega ce nici desetospratnica koju gradjani Subotice planiraju da grade punih deset godina i da je 1981. uz najvise pocasti svecano otvori Drug Tito!
Avgust 1981. - Betonski kostur koji par desetleca ruzi sliku centra grada ovih dana ce biti srusen i na mestu njega ce nici poslovno stambeni objekat od 5 spratova.
Avgust 1991. - Betonski kostur koji vec vise decenija kvari sliku svakom putniku namerniku a i stanovniku Subotice u roku od mesec dana treba da bude uklonjen i na njegovom mestu treba da nikne bioskop u tri nivoa, kako je to i prvobitno planirano.
Avgust 2001. - Betonski kostur koji pola veka ruzi sliku naseg grada sledece nedelje bice srusen dinamitom, o tacnom vremenu i mestu rusenja gradjani ce biti naknadno obavesteni, na mestu ove rugobe u centru grada bice otvoren muzej savremene umetnosti na dva nivoa, na projektu je kako zvanicno saznajemo angazovan i Gugenhajm licno.
Avgust 2011. - Betonski kostur koji već 60 godina ruži centar grada konačno će promenom detaljnog urbanističkog plana dobiti svoju svrhu, pa će na tom mestu biti izgrađen objekat kulture na sprat.
Avgust 2021. - Betonski kostur koji skoro deset decenija stoji na istom mestu i nikako da bude srusen konacno ce biti eliminisan iz centra grada, ovih dana, t.j. do kraja avgusta u okviru predizborne kampanje posle oprostajne zurke u zidinama kostura koju organizuje "Pokret Mladih Srednjih Godina" kostur ce uz vatromete svih duginih boja biti zauvek srusen i zasluzeno otici u istoriju.
Avgust 2031. - Betonski kostur koji uporno nagrdjuje izgled uzeg centra stare dame konacno odlazi iz grada, prva demonstracija najnovijeg sistema fotonskog dezintegratora koji vaporizuje objekte bilo koje velicine desice se pocetkom septembra ove godine, pored kostura bice uklonjena i zgrada Otvorenog Univerziteta koja je pre 10 godina stradala u pozaru tokom oprostajne zurke koja se odrzavala u cast oprastanja sa kosturom koji se ovih dana konacno dezintegrise i vaporizuje.
Avgust 2041. - Betonski kostur koji skoro citav vek unistava centar nase metropole, ovih dana, tacnije do kraja Avgusta treba da bude uklonjen i to najstarijim ali najsigurnijim metodom, bagerima koji su kao i gorivo zvano Diesel specijalno za ovu priliku doneseni iz naucno-tehnoloskog muzeja, naknadni datum i mesto rusenja bice objavljeni preko vasih mozdanih sublimatora posto su isparenja koja ispustaju ove masine, heroji starog doba previse opasni i smrtonosni tako da ce ceo potez od crvene do zelene zone steriliteta biti evakuisani u dato vreme.
2051. - Betonski kostur koga se secaju i najstariji stanovnici Subotice uskoro slavi neslavni jubilej, svi napori koji su ulozeni da se u proteklom veku srusi ovo ruglo u centru grada neslavno su propali, da se podsetimo, pre deset godina su naucnici iz tehnicko tehnoloskog muzeja doneli opremu zvanu Bager(i) koja je prvi prvom uspesnom stavljanju u pogon, otvorila interdimenzionalni procep antimaterijsko subatomske vertikale i na ocigled Suboticana sa sobom u crnu rupu povukla i dobar deo istorijskih zdanja sagradjenih u Secesijskom stilu, ova katastrofa na zalost sa sobom nije povukla i betonski kostur koji je tog dana trebao biti srusen.
2061. - Betonski kostur koji na ovim prostorima stoji od pamtiveka jedini nije pretrpeo nikakvo razaranje u igri sudbine - invaziji vanzemaljskih snaga na planetu zemlju, iako invazija jos uvek traje gradjani Subotice krenuli su golim rukama da unistavaju ovo zlo koje nas sablaznjava vise od jednog veka, vecina njih veruje da ce nestankom kostura nestati i zla koje dolazi sa neba.
@aj@&ila& (2071.) - Ial&@aha "Betonski kostur" #*#*$@^oima #&fuck#@&#*alala#&$&ela 3874omalaha 3e8ramaexplosion 3298rabi 3285328alardi 23740dini maler#E aligheDUH! 2*@lalaWAR! *##*ramalaUNDESTRUCTIBLE!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.