Komentara: 23
Pregleda: 15765

Uhapšeno troje carinika iz Subotice

31.10.2012. u 15:19h > 18:04
Izvor: RTV
U nastavku akcije "Bazar" policija je danas uhapsila tri carinska službenika iz Subotice i vlasnika privrednog društva zbog sumnje da su od 2009. godine zloupotrebom službenog položaja i poreskom utajom oštetili budžet Srbije za oko milijardu dinara, saopšteno je iz biroa za medije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.
Uhapšeno troje carinika iz Subotice

Osumnjičeni Nebojša L, vlasnik preduzeća i zaposleni na radnom mestu viši carinik i pregledač Carinske ispostave (CI) Javna skladišta Subotica Smilja Đ, Gordana LJ. i Đorđe F. će, kako se navodi, uz krivičnu prijavu biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal radi saslušanja.

Uhapšeni se terete da su korišćenjem poslovnih struktura privrednih društava na teritoriji Srbije, i privrednih društava registrovanih na teritoriji zemalja Evropske unije, sačinjavali poslovnu dokumentaciju sa neistinitim sadržajem.

Početkom juna u okviru akcije "Bazar" uhapšena su 22 osumnjičena, mahom direktori privatnih preduzeća i carinski službenici koji se terete za ista krivična dela.

Policija u saopštenju dalje navodi da su osumnjičeni lažno prikazivali vlasništvo nad robom i vrednosti odeće i obuće poreklom iz azijskih i evroazijskih zemalja prilikom uvoza, carinjenja i stavljanja u prometa u Srbiji, a preko CI Subotica - Javna skladišta, po znatno nižoj ceni od stvarne vrednosti uvezene robe.

Robu su prodavali kupcima - preduzećima koja su poslovala pod kontrolom Nebojše L, a zatim su transportovali i predavali stvarnim kupcima koji su robu prethodno kupili u inostranstvu za gotov novac, dodaje se u saopštenju.

Smilja Đ, Gordana LJ. i Đorđe F, zaposleni na radnom mestu viši carinik pregledač CI Javna skladišta Subotica, su tokom 2009. i 2010. godine, prihvatali sažete deklaracije o uvozu robe sa neistinitim sadržajem, na osnovu računa inodobavljača, a u kojima su uneti neistiniti podaci o vlasništvu i ceni robe.

Na osnovu tih podataka je sproveden postupak carinjenja i na taj način je izbegnuto plaćanje carinskih i poreskih obaveza za ukupan iznos od oko milijardu dinara za koji je oštećen budžet Republike Srbije, po osnovu neobračunate i neuplaćene carine odnosno neobračunatog i neuplaćenog poreza na dodatu vrednost.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 15765
Povezane teme

javna skladišta

organizovani kriminal

akcija bazar

carinska mafija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.