Komentara: 35
Pregleda: 13600

Uginulo oko 600 kilograma ribe u Palićkom jezeru

10.06.2019. u 16:53h
Izvor: Subotica.com
Proteklih dana, na Paliću je ponovo zabeležen pomor riba, pretežno srebrnog karasa koji je alohtona i invazivna vrsta, ali i manjih količina patuljastog soma i dva smuđa. Iz JP "Palić-Ludaš" pretpostavljaju da su velika količina padavina i naglo povišenje temperature uzrok uginuća, te da se u narednom periodu mogu očekivati veće količine uginulih riba.
Uginulo oko 600 kilograma ribe u Palićkom jezeru

Nakon kišnog perioda, veliki broj sugrađana odlučio je da iskoristi lepo vreme i poseti Palić. Međutim, oni koji su se prošetali duž obale jezera, zatekli su neprijatan prizor - uginule ribe ponovo su plutale na površini jezera.

Naime, izgleda da je ovaj kišni period negativno uticao i na stanovnike jezera Palić. Nisu samo ljudi jedva podneli ovaj teški period već je sve to očigledno teško palo i ribama koje su se od ovolikih padavina podavile - napisao je jedan naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka", zatraživši od nadležnih službi objašnjenje zbog čega, u poslednje dve nedelje, ribe u jezeru umiru u ogromnim količinama. - Nivo vode u jezeru je jako visok, nisu bile visoke temperature vazduha pa da nema kiseonika u vodi, pa to ne može biti razlog kao što su navodili prošlih godina. Šta se dešava? Ekskurzije dolaze na Palić ovih dana i deca te slike nose kući kao uspomenu.

Uginulo oko 600 kilograma ribe u Palićkom jezeru

Iz JP "Palić-Ludaš" kažu da je sakupljanje uginulih riba započelo, a da se pretpostavlja da su velika količina padavina i naglo povišenje temperature uzrok uginuća. Kako je konstatovala Čuvarska služba preduzeća, uginulo je oko 600 kilograma ribe i to srebrni karasi, pretežno mladi riblji fond, koji su nastradali zbog promenljivih i nepovoljnih vremenskih prilika, dok je među uginulim ribama pronađeno i nekoliko patuljastih somova i dva smuđa.

- Kada se uzme u obzir da je po proceni ukupni riblji fond Palićkog jezera preko 160 tona, ta količina nije alarmantna. U skladu sa zakonskim propisima, obaviće se i analiza uginule ribe u Veterinarskom institutu Subotica. Podsećamo javnost da analiza obavljena krajem februara 2019. godine je utvrdila da kvalitet riba u Palićkom jezeru ispunjava sve zakonske uslove za ljudsku upotrebu. U toku je dodatna analiza kvaliteta vode Palićkog i Ludaškog jezera u sklopu KFW projekta - navodi se u saopštenju JP "Palić-Ludaš".

Uginulo oko 600 kilograma ribe u Palićkom jezeru

Iako uginule ribe nisu lep prizor na površini jezera, iz nadležnog preduzeća napominju da se u narednom periodu mogu očekivati i veće količine.

- Što veća količina ove alohtone invazivne vrste bude van jezera, steći će se bolji uslovi za opstanak poželjnih vrsta ribe - dodaje se u saopštenju.

Iz JP "Palić-Ludaš" poručuju da za sada nije zabeleženo uginuće ribe u jezeru Ludaš.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 35
Pregleda: 13600

Povezana zviždaljka

Povezane teme

jp palić ludaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.