Komentara: 6
Pregleda: 663

Udruženje za pomoć učenika "Deže Kostolanji" proslavilo jubilej

18.09.2021. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Subotičko Udruženje za pomoć učenika "Deže Kostolanji" je osnovano 1990. godine, a kako se jubilarni program prošle godine nije održao zbog epidemiološke situacije, svečanost je odložena na 31. godišnjicu osnivanja, koja je održana u Velikoj većnici Gradske kuće.
Udruženje za pomoć učenika "Deže Kostolanji" proslavilo jubilej

Inicijator, osnivač i prvi predsednik Udruženja bio je dr Mikloš Uzon, a cilj je bio pružanje podrške talentovanim učenicima mađarske nacionalnosti u Vojvodini nepovoljnog materijalnog stanja, jačanje uloge obrazovanja na mađarskom nastavnom jeziku i negovanje nasleđa Dežea Kostolanjija.

Udruženje je godišnje više stotina, a za protekle tri decenije, više hiljada đaka stipendiralo iz Subotice, Bačke Topole, Kanjiže, Malog Iđoša, Sombora, Apatina, Kule, Odžaka i Vrbasa ili pružilo neku drugu vrstu pomoći, poput organizovanja radionica za inkluziju dece ometene u razvoju. Od osnivanja, neprekidno i intenzivno radi na ostvarenju plemenitog zadatka koje je sebi postavilo, a stav osnivača i sadašnjih članova Udruženja je da je jedan od osnovnih uslova za ostanak i opstanak mladih u zavičaju, mogućnost sticanja kvalitetnog obrazovanja. Udruženje želi da doprinese tome najbolje što može i da pronađe što više donatora i veća finansijska sredstva, kako bi sa što većim iznosima pomogla što većem broju učenika.

U programu povodom obeležavanja 31. godišnjice od osnivanja, nastupili su članovi Kruga prijatelja umetnosti "Geza Čat", bivši i sadašnji učenici Muzičke škole Subotica, a svečanosti je prisustvovao i dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada. On je tom prilikom istakao značaj građanskih inicijativa u sticanju znanja i konkurentnosti mladih, te se osvrnuo na teškoće s kojima su se udruženja građana suočavala početkom 90-ih godina prošlog veka.

Dodao je da je angažovanost udruženja za pružanje pomoći učenicima i studentima bila veoma značajna u ta vremena, jer su te organizacije bile skoro jedina mogućnost stipendiranja mladih. Na sreću, situacija je danas mnogo bolja i mladi mađarske nacionalnosti u Vojvodini imaju više vrsta pomoći u vidu stipendija, odnosno smeštaja u studentskim i učeničkim domovima, kao što su stipendija Mađarskog nacionalnog saveta, stipendija za studente prava, te smeštaj u domovima "Kolegijum Evropa" i "Dr Laslo Rehak".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 5 dana
Komentara: 6
Pregleda: 663
Povezane teme
balint pastor jubilej udruženje za pomoć učenika deže kostolanji
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.