Komentara: 6
Pregleda: 1154

Udruženje za pomoć učenika "Deže Kostolanji" proslavilo jubilej

18.09.2021. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Subotičko Udruženje za pomoć učenika "Deže Kostolanji" je osnovano 1990. godine, a kako se jubilarni program prošle godine nije održao zbog epidemiološke situacije, svečanost je odložena na 31. godišnjicu osnivanja, koja je održana u Velikoj većnici Gradske kuće.
Udruženje za pomoć učenika "Deže Kostolanji" proslavilo jubilej

Inicijator, osnivač i prvi predsednik Udruženja bio je dr Mikloš Uzon, a cilj je bio pružanje podrške talentovanim učenicima mađarske nacionalnosti u Vojvodini nepovoljnog materijalnog stanja, jačanje uloge obrazovanja na mađarskom nastavnom jeziku i negovanje nasleđa Dežea Kostolanjija.

Udruženje je godišnje više stotina, a za protekle tri decenije, više hiljada đaka stipendiralo iz Subotice, Bačke Topole, Kanjiže, Malog Iđoša, Sombora, Apatina, Kule, Odžaka i Vrbasa ili pružilo neku drugu vrstu pomoći, poput organizovanja radionica za inkluziju dece ometene u razvoju. Od osnivanja, neprekidno i intenzivno radi na ostvarenju plemenitog zadatka koje je sebi postavilo, a stav osnivača i sadašnjih članova Udruženja je da je jedan od osnovnih uslova za ostanak i opstanak mladih u zavičaju, mogućnost sticanja kvalitetnog obrazovanja. Udruženje želi da doprinese tome najbolje što može i da pronađe što više donatora i veća finansijska sredstva, kako bi sa što većim iznosima pomogla što većem broju učenika.

Udruženje za pomoć učenika "Deže Kostolanji" proslavilo jubilejU programu povodom obeležavanja 31. godišnjice od osnivanja, nastupili su članovi Kruga prijatelja umetnosti "Geza Čat", bivši i sadašnji učenici Muzičke škole Subotica, a svečanosti je prisustvovao i dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada. On je tom prilikom istakao značaj građanskih inicijativa u sticanju znanja i konkurentnosti mladih, te se osvrnuo na teškoće s kojima su se udruženja građana suočavala početkom 90-ih godina prošlog veka.

Dodao je da je angažovanost udruženja za pružanje pomoći učenicima i studentima bila veoma značajna u ta vremena, jer su te organizacije bile skoro jedina mogućnost stipendiranja mladih. Na sreću, situacija je danas mnogo bolja i mladi mađarske nacionalnosti u Vojvodini imaju više vrsta pomoći u vidu stipendija, odnosno smeštaja u studentskim i učeničkim domovima, kao što su stipendija Mađarskog nacionalnog saveta, stipendija za studente prava, te smeštaj u domovima "Kolegijum Evropa" i "Dr Laslo Rehak".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 1154
Povezane teme

balint pastor

jubilej

udruženje za pomoć učenika deže kostolanji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.