Komentara: 170
Pregleda: 15032

Učenje mađarskog kao obaveznog predmeta?

21.01.2012. u 18:57h
Izvor: Blic
Učenje mađarskog kao obaveznog predmeta?

Mladi Subotičani su u poslednje vreme prinuđeni da se sporazumevaju na engleskom jer u školi nisu dovoljno naučili srpski, ili mađarski, pa se na ta dva jezika ne razumeju. Zbog toga je Gradska uprava zatražila od Ministarstva prosvete da se mađarski jezik ponovo u školama uči kao obavezni predmet, a ne fakultativno.

- Da mladi Srbi i Mađari razgovaraju na engleskom jeziku u nekoj drugoj zemlji i gradu, ne bi bilo čudno, ali je često reč o učenicima iz iste škole - kaže Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika za obrazovanje i kulturu.

Uvođenje mađarskog kao obaveznog predmeta, u nastavni program koji pohađaju učenici čiji je maternji jezik srpski, verovatno će poboljšati sposobnost mladih da se sporazumevaju, ali da li će to biti dovoljno, unapred se ne zna. Zaključak se izvlači iz podatka da mađarski učenici srpski jezik imaju kao obavezan nastavni predmet, ali teško komuniciraju na njemu.

Subotička lokalna samouprava je pre tri godine Ministarstvu uputila zahtev za učenje mađarskog kao obaveznog predmeta, kako bi se predupredio komunikacijski jaz među mladima, ali odgovora nije bilo. Tom prilikom je navedeno da se mladi na treninzima i slobodnim aktivnostima sporazumevaju na trećem jeziku.

Ljubica Kiselički kaže da je greška napravljena onog trenutka kada je mađarski povučen iz obaveznog školskog programa jer fakultativno izučavanje jezika društvene sredine ne daje nikakve rezultate.

- Obnovili smo zahtev jer se izučavanjem jezika sredine uči tolerancija i suživot. Naši đaci na školskim hodnicima i treninzima pričaju na engleskom jeziku jer ne znaju mađarski, ili srpski jezik. To znači da se ne razumeju i ne doživljaju jedni druge bliskima - kaže Kiselički.

U Gradskoj upravi kažu da je Subotica multinacionalna sredina i da bi obrazovanje trebalo prilagoditi njenim specifičnostima. Zbog uvođenja neobaveznog učenja mađarskog jezika, u gradu u kojem 35 odsto stanovnika čine Mađari, znanje mađarskog jezika je ispod svakog nivoa.

- Obavezni smo da reagujemo na zahteve roditelja koji traže da njihova deca u školi uče jezik sredine. To se ne može faklutativno, već ozbiljnim pristupom predmetu i ocenjivanjem - dodaje pomoćnica gradonačelnika.

Sandra Š. Vukov, majka devojčice koja će sledećeg septembra krenuti u prvi razred osnovne škole, smatra da bi njena ćerka trebalo da nauči mađarski jezik, ali očekuje da i njeni vršnjaci koji uče na mađarskom nauče jezik zemlje u kojoj žive. Imala sam u školi obavezne časove mađarskog jezika i sada mi to mnogo znači. Volela bih da i moja ćerka nauči taj jezik, tim pre jer su nam prve komšije Mađari. Ako ostane da živi u Subotici, sigurno će imati više šansi da dobije posao, ako dobro poznaje jezik svoje sredine - kaže Vukov.


Govore srpski, ali loše

Sana Horvat kaže da njen sin sa vršnjacima, kojima je srpski maternji jezik, na ulici, u školi i internetu, komunicira na engleskom jeziku.

- Moj sin u školi srpski uči kao obavezni predmet, ali ga govori loše i zbog toga pribegava engleskom. Verovatno bi više i lakše kontaktirali kada bi i mađarski bio obavezan predmet, pa bi više načina za komunikaciju - kaže Sana Horvat.

B. Vučković

Izvor: Blic
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 170
Pregleda: 15032
Povezane teme

Ljubica Kiselički

mađarski jezik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.