Komentara: 1
Pregleda: 2119

Učenik OŠ "Matko Vuković" bronzan na Međunarodnom takmičenju iz informatike

22.01.2014. u 16:39h
Izvor: RTV Yueco
Učenik 7. razreda osnovne škole „Matko Vuković“, Aleksa Kujundžić, osvojio je bronzano priznanje na Međunarodnom takmičenju iz računarske i informatičke pismenosti „Dabar“. Takmičenje je održano on-line od 9-13. decembra 2013. godine, a prvi put je učestvovala i Srbija sa 6280 učenika osnovnih i srednjih škola, dok je iz Subotice učestvovalo 152 đaka.
Učenik OŠ "Matko Vuković" bronzan na Međunarodnom takmičenju iz informatike

Glavni cilj takmičenja je povećanje interesovanja učenika za računarstvo i informatiku. Ideja takmičenja je potekla iz Litvanije gde je i održano prvo takmičenje, a u našoj zemlji je prvi put organizovano krajem 2013. godine sa ACM Slovenija i Univerzitetom u Ljubljani.

Aleksa Kujundžić učenik je 7a razreda OŠ „Matko Vuković“ i dobitnik je bronzanog priznanja u kategoriji „Mladi dabar“, na Međunarodnom takmičenju iz računarske i informatičke pismenosti pod nazivom „Dabar“. Aleksa kaže da voli infomatiku zato što može da je primenjuje u svakodnevnom životu. Za takmičenje se pripremao nekoliko dana.

Naša zemlja je prvi put učestvovala na takmičenju „Dabar“ sa ukupno 6280 učenika iz 77 škola u Srbiji. Od tog broja iz Subotice su učestvovala 152 učenika. U pitanju je on-line takmičenje na kojem se učenici na zanimljiv i interaktivan način upoznaju sa oblastima računarstva i informatike. Pitanja su tako koncipirana da kod učenika razvijaju veštine rešavanja problema, algoritamski način razmišljanja, logičko rešavanje problema, pravilnu upotrebu informacionih tehnologija i njen uticaj na društvo. Učenici kroz ovo takmičenje saznaju na koji način rešavanje problema može biti zanimljivo i zabavno.Takmičenje se odvija u četiri kategorije, koje su vezane za uzrast učenika i razred koji pohađaju: dabarčić - 5. i 6. razreda osnovne škole, mladi dabar za učenike 7. i 8. razreda osnovne , dabar- za učenike 1. i 2. razred srednje škole i stariji dabar za 3. i 4. razred srednje škole.

Takmičenje je prvi put organizovano u Litvaniji 2004., a do sada organizovano u više od 20 zemalja širom sveta. U Srbiji je prvi put organizovano krajem prošle godine u saradnji sa ACM Slovenija i Univerzitetom u Ljubljani.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2119
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.