Komentara: 5
Pregleda: 5328

Učenik Hemijsko-tehnološke škole najbolji mladi pekar u Srbiji: "Spremao sam se da pobedim"

04.04.2024. u 13:49h
Izvor: Subotica.com
Marjan Katančić, učenik završnog razreda Hemijsko-tehnološke škole osvojio je prvo mesto na 22. republičkom takmičenju održanom u Bačkoj Topoli. Takmičio se u oblasti pekarstva, a zadatak koji je uradio bolje od svih drugih takmičara jeste priprema pletenice.
Učenik Hemijsko-tehnološke škole najbolji mladi pekar u Srbiji: "Spremao sam se da pobedim"

Republičko takmičenje u Bačkoj Topoli okupilo je učenike tri smera - pekar, mesar i prehrambeni tehničar, a svako se takmičio u svojoj oblasti. U konkurenciji 15 pekara, Marjan Katančić pokazao se najboljim. 

 -Spremao sam se tako da pobedim, bio sam spreman na to. Pekara u Bačkoj Topoli gde smo se takmičili je mala, pa nas je po dvoje ulazilo unutra. Ja sam ušao treći, i odmah sam znao da je to to. Video sam konkurenciju, video sam kako drugi rade i kako ja radim, i prosto sam znao da ću biti prvi - kaže Marjan.

Učenik Hemijsko-tehnološke škole najbolji mladi pekar u Srbiji: "Spremao sam se da pobedim"

Na ideju da se bavi pekarstvom došao je od starijih prijatelja. Iako u početku nije bilo baš sve onako kako je zamišljao, sada je siguran da je pronašao poziv koji ga ispunajva i kojim će nastaviti da se bavi u budućnosti. 

 - U prvoj godini se i nisam baš nešto preterano zainteresovao, jer je više bilo teorijski. Ali, kada smo u drugoj i trećoj godini počeli više da se bavimo proizvodnjom, tu sam se više zainteresovao. Pronašao se u pozivu pekara, i nastaviću da se bavim ovim poslom, mada još ne znam gde ću da se zaposlim, razmišljaću kada završim školu - objašnjava on. 

Plan za budućnost je i da usavrši spremanje bureka, odnosno da postane burek-majstor. 

 - Voleo bih da postanem burek-majstor, da naučim da bacam kore za burek. To trenutno učim, radim na tome, ali nemam mnogo iskustva. Vremenom, doći ću i do tog trenutka kada ću znati dobro to da radim - zaključuje Marjan. 

Učenik Hemijsko-tehnološke škole najbolji mladi pekar u Srbiji: "Spremao sam se da pobedim"Obrazovni profili trećeg stepena - zanatska zanimanja u koja spadaju pekar i poslastičar, deficitarna su zanimanja kako u našem gradu tako i šire. Iz ove škole napominju da nakon završenog školovanja, ovi učenici brzo i lako mogu doći do dobro plaćenog posla. 

 - Učenici odmah nakon završenog školovanja mogu da se zaposle, a to im dodatno olakšava dualni princip obrazovanja gde pored učenja, stiču i praktična znanja kod poslodavaca kod kojih nerteko mogu naći i posao. Naredne godine u planu upisa neće se naći obrazovni profil pekar, već posalstičar, prvi put na srpskom nstavnom jeziku. Ali, već od naredne školske godine, vraćamo se ovom smeru, gde su naši učenici izuzetni i postižu odlične rezultate - kaže Jadranka Vojnić Purčar, koordinator praktične nastave. 

Učenik Hemijsko-tehnološke škole najbolji mladi pekar u Srbiji: "Spremao sam se da pobedim"

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 3 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 5328
Povezane teme

hemijsko tehnološka škola

jadranka vojnić purčar

marjan katančić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.