Komentara: 3
Pregleda: 2547
Foto

Učenici TŠ “Ivan Sarić” dali svoj odgovor na vršnjačko nasilje

21.12.2022. u 11:37h
Izvor: Subotica.com
Učenici TŠ “Ivan Sarić” dali svoj odgovor na vršnjačko nasilje

Da je najbolji odgovor na vršnjačko nasilje upravo vršnjačka edukacija pokazali su učenici Tehničke škole “Ivan Sarić” koji su juče organizovali radionicu „Moje je pravo da znam svoja prava i obaveze“. Oni su jedni drugima govorili o vrstama nasilja, zbog čega ono nije  dobro i kako na njega treba reagovati.

- Radionica treba da podstakne vršnjačku edukaciju, da učenike nauči kako da prepoznaju vrste nasilje, kao i kako da reaguju u nasilnim situacijama koristeći tehnike asertivne komunikacije i razvijajući svoje socijalne veštine - objašnjava školski pedagog Nataša Pavlović, koordinatorka Tima za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i diskriminacije. – U saradnji sa MUP naši učenici su tokom prošle školske godine prošli obuku na temu “Moje je pravo da znam svoje pravo i obaveze” u okviru projekta “Osnaživanje predstavnika mladih i policije u oblasti prevencije maloletničkog kriminala”. Ono što možemo da vidimo je da su đaci svesni šta je nasilje, osvestili su svoju ulogu u prevenciji i sada to nesebično prenose na svoje vršnjake.

Učenici TŠ “Ivan Sarić” dali svoj odgovor na vršnjačko nasilje

U projekat je uključeno šest učenika Tehničke škole “Ivan Sarić”, među kojima su Lazar Popović,  Tamara Tomić i Bojana Fleišman, koji će radionice držati u svim odeljenjima svoje škole.

- Mladi vrlo često ne znaju da prepoznaju tipove nasilja, poput elektronskog i nisu svesni da ono što čine nije dobro, nekad čak i protivzakonito. Primera radi, ne znaju da ne smeju da snimaju kada se neko tuče u školi  - priča nam maturant Lazar Popović.

Učenici TŠ “Ivan Sarić” dali svoj odgovor na vršnjačko nasiljeNjegova drugarica Bojana Fleišman je vršnjacima držala predavanja o prevenciji i posledicama upotrebe droge.

- Razgovaramo o tome čime žele da se bave u budućnosti i čega treba da se čuvaju da ne upadnu u svet droge. Zabluda je da postoje lake i teške droge i treba se kloniti svih vrsta narkotika – ističe Bojana.

Učenici TŠ “Ivan Sarić” dali svoj odgovor na vršnjačko nasilje

Tokom ovog projekta Tamara Tomić je takođe naučila da su sve droge teške ali i da prepozna različite vrste nasilja.

- Primeti se da se sve to događa ali nije često – dodaje Tamara.

Izvor: Subotica.com
Radionice na temu "Moje je pravo da znam svoja prava i obaveze" Radionice na temu "Moje je pravo da znam svoja prava i obaveze" Radionice na temu "Moje je pravo da znam svoja prava i obaveze" Radionice na temu "Moje je pravo da znam svoja prava i obaveze" Radionice na temu "Moje je pravo da znam svoja prava i obaveze" Radionice na temu "Moje je pravo da znam svoja prava i obaveze" Radionice na temu "Moje je pravo da znam svoja prava i obaveze" Radionice na temu "Moje je pravo da znam svoja prava i obaveze"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2547
Povezane teme

srednjoškolci i droga

tehnička škola ivan sarić

vršnjačko nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.