• Pregleda: 2873

Učenici tehničke škole "Ivan Sarić" posetili Siemens fabriku u Subotici

Fabriku vetrogeneratora kompanije Siemens u Subotici posetili su učenici Tehničke škole „Ivan Sarić“. 24 učenika smera bravar–zavarivač u pratnji nastavnika praktične nastave obišli su pogon fabrike, gde su se upoznali sa proizvodnim procesom, jer ih od naredne školske godine očekuje praksa u fabrici.
Učenici tehničke škole "Ivan Sarić" posetili Siemens fabriku u Subotici

Učenici su se kroz interaktivnu turu po fabrici upoznali sa konkretnim zadacima i organizacijom posla na radnim mestima na kojima će obavljati stručnu praksu. Sedmoro đaka je tokom juna već pohađalo blok praksu u Siemensovoj fabrici, a za narednu godinu je planiran nastavak prakse za učenike, gde će biti u prilici da se upoznaju sa najsavremenijim proizvodnim procesima, i usvajaju i primenjuju znanje iz oblasti u kojoj se školuju.

Novi smer u školi „Ivan Sarić“ uveden je upravo na inicijativu kompanije Siemens d.o.o. Beograd, a u okviru projekta uvođenja novih obrazovnih profila u školskom sistemu koji je pokrenula Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), uz podršku Vlade Nemačke i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

„Porast obima proizvodnje u Siemens fabrici u Subotici nameće potrebu za kvalifikovanim kadrovima, među kojima je i profil bravara-zavarivača za koji se trenutno obrazuje 24 učenika u subotičkoj tehničkoj školi „Ivan Sarić“. Stvaranje kadrova koji su već tokom školovanja prošli obuku kompaniji će doneti uštede u vremenu i poboljšanja u procesu proizvodnje, a mladim ljudima mogućnost da već tokom školovanja steknu praktična znanja i iskustva koja tržište rada percepira kao deficitarna.“, izjavila je Jovana Žuržin, rukovodilac odeljenja Corporate Communications and Government Affairs u kompaniji Siemens Srbija.

Siemens će učenicima, pored prakse, obezbediti i određenu nadoknadu za njihov rad, dok je dugoročni cilj ove saradnje da kadrovi koji steknu zvanje bravar–zavarivač i prođu praktičnu nastavu, lakše dođu do stalnog zaposlenja.

Ovakav model dualnog obrazovanja nudi višestruku korist – i kompanijama koje imaju potrebe za određenim kadrovima, i mladim ljudima koji nakon svog školovanja imaju konkretniju perspektivu i bržu mogućnost zaposlenja u struci.

Kompanija Siemens u svojoj fabrici generatora u Subotici zapošljava 1.050 ljudi. Otvaranjem novog obrazovnog profila otvara se perspektiva za daljim rastom broja zaposlenih.

povezane teme

5
reboot Odgovori
Lepo. jos kada bi se i registrovali u Subotici a ne u Beogradu pa da porez ostaje u nasem gradu!
pista Odgovori
A zasto ne posete SEVER i ELEKTROREMONT.
Sve vrednosti ovog drustva prodadosmo pa i DRZAVU unistismo.

O trosku drzave gradimu kompaniju simes, mocni godisnji odmor provoditi na teret iste.
Raja radi za platu od 24000 dinara, pa nam prosek primanja tada bude 43000.

Tako je to kad odluku, o svemu, donosi coveka koji je zavrsio pravo i umislio da se u sve razume.
Ратко Odgovori
А на праксу у Север ?
smesno Odgovori
Porast obima proizvodnje u Siemens fabrici-kakav crni porast??? polovina radnika ne radi i ima preko 300 sati minusa :D
ana Odgovori
gledaj te deco gde ce te da radi te kad zavrsi te skolu, pa ce te posle 3 meseca da dobije te odkaze!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.