• Pregleda: 2782

Učenici Tehničke škole "Ivan Sarić" obeležili Međunarodni dan maternjeg jezika

Programom pod nazivom „Veče pod zvezdama“ učenici Tehničke škole „Ivan Sarić“ juče su obeležili Međunarodni dan maternjeg jezika. Đaci su sami osmislili i realizovani program na srpskom i mađarskom jeziku kako bi ispoštovali oba jezika na kojima se odvija nastava u ovoj školi.
Učenici Tehničke škole "Ivan Sarić" obeležili Međunarodni dan maternjeg jezika

Siniša Nerić jedan je od učesnika svečanosti koja je upriličena povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika. Siniša je učenik 2 razreda Tehničke škole „Ivan Sarić“ na smeru tehničar drumskog saobraćaja, ali kaže da voli da nastupa. Njegov zadatak sinoć je bio da besedi tekst nepoznatog autora i da govori stihove Đorđa Balaševića, što je on sa zadovoljstvom prihvatio, budući da smatra da se na taj način bolje upoznaje sopstveni jezik.

Obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika ove godine u školi su organizovali sami đaci, uz konsultacije sa nastavnicima. Demijan Palančai, član Đačkog parlamenta organizovao je dvojezično muzičko- poetsko veče na kojem su bili zastupljeni srpski i mađarski pesnici i muzičari, smatrajući da je to prigodan način da se ovaj značaj datum obeleži.

Generalna skupština Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu proklamovala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Istočnom Pakistanu, današnjem Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Jasmina Peić

povezane teme

8
titov omladinac Odgovori
BRAVO!

Draga deco, niste ni svesni da je to delić negovanja bratstva i jedinstva, osećaja jednakosti i bezbrižnog života jednih sa drugima. Ne jednih pored drugih, kako to mnogi pokušavaju da nam nametnu, i u čemu, na žalost, i uspevaju. Već jednih sa drugima.

Srećom, ne slušaju svi gluplje od sebe, već rade kako smatraju da valja. BRAVO! Još jednom.
Always Ultra Odgovori
Mogu si zamislit. Govorili su oni koji inace znaju oba jezika , a publika je bila prisilno dovedena !
Ana Odgovori
@titov omladinac

Gde ove nađe kao svetli primer ?

@Always Ultra

tako je !
mile Odgovori
deco ucite strane jezike! kad budete otisli u beli svet jednog dana,tamo ne pricaju ni srpski ,ni madarski.
uvek u pravu Odgovori
Ne sviđa mi se zato što se govore stihovi onog Zagrebčanina Đorđa Balaševića a inače prošlo bi.
d0108994 Odgovori
Vaši komentari su jadni. Always Ultra oprao si i Boga i oca svojim hejterskim komentarima. Idi radi nešto čoveče!
Always Ultra Odgovori
d0108994

Hvala na najlepsem komplimentu.

Jedino vam zameram sto niste stigli da napisete nesto pohvalno na racun ove predstave.
profesor Odgovori
Kakav maternji jezik, u tu školu se ne možeš zaposliti ako ne govoriš mađarski jezik.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.