Komentara: 8
Pregleda: 3247

Učenici Tehničke škole "Ivan Sarić" obeležili Međunarodni dan maternjeg jezika

24.02.2014. u 13:32h
Izvor: RTV Yueco
Programom pod nazivom „Veče pod zvezdama“ učenici Tehničke škole „Ivan Sarić“ juče su obeležili Međunarodni dan maternjeg jezika. Đaci su sami osmislili i realizovani program na srpskom i mađarskom jeziku kako bi ispoštovali oba jezika na kojima se odvija nastava u ovoj školi.
Učenici Tehničke škole "Ivan Sarić" obeležili Međunarodni dan maternjeg jezika

Siniša Nerić jedan je od učesnika svečanosti koja je upriličena povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika. Siniša je učenik 2 razreda Tehničke škole „Ivan Sarić“ na smeru tehničar drumskog saobraćaja, ali kaže da voli da nastupa. Njegov zadatak sinoć je bio da besedi tekst nepoznatog autora i da govori stihove Đorđa Balaševića, što je on sa zadovoljstvom prihvatio, budući da smatra da se na taj način bolje upoznaje sopstveni jezik.

Obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika ove godine u školi su organizovali sami đaci, uz konsultacije sa nastavnicima. Demijan Palančai, član Đačkog parlamenta organizovao je dvojezično muzičko- poetsko veče na kojem su bili zastupljeni srpski i mađarski pesnici i muzičari, smatrajući da je to prigodan način da se ovaj značaj datum obeleži.

Generalna skupština Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu proklamovala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Istočnom Pakistanu, današnjem Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 3247
Povezane teme

tehnička škola ivan sarić

međunarodni dan maternjeg jezika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.