Komentara: 22
Pregleda: 4231
Foto

Učenici romske nacionalnosti dobili savremena nastavna sredstva

03.09.2020. u 14:26h
Izvor: Subotica.com
Učenici romske nacionalnosti dobili savremena nastavna sredstva

U okviru projekta „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“, danas su podeljeni projektori i interaktivne table za pet osnovnih škola i Edukativni centar Roma. Savremena nastavna sredstva dobile su škole „Matko Vuković“, „Sečenji Ištvan“, „Đuro Salaj“, „Hunjadi Janoš“ iz Čantavira i „Vuk Karadžić“ iz Bajmoka, u kojima nastavu pohađa veliki broj đaka romske nacionalnosti.

Učenici romske nacionalnosti dobili savremena nastavna sredstva

- Projekat se realizuje u okviru programa Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), a finansira Evropska unija sa 60 hiljada evra - objašnjava Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite. - Uz donaciju u vidu opreme, realizovaće se i niz radionica za profesore i decu u mesnim zajednicama gde živi romska populacija, uradiće se časopis „Mozaik“ i „Vodič za interkulturalizam“ koji će biti namenjen školama. Projekat je rezultat rada Saveta za unapređenje položaja Roma formiranog 2016. godine, od tada smo usvojili „LAP za unapređenje položaja Roma do 2021“, formirali mobilni tim i dobili podršku Saveta Evrope u programu „Romacted“. Grad će i u narednom periodu pružiti snažnu podršku romskoj zajednici na polju obrazovanja, kulture, ali i socijalne i zdravstvene zaštite.

Grad Subotica na ovom projektu sarađuje i sa Edukativnim centrom Roma, kome su takođe uručeni projektor, tabla i laptop, kako bi se unapredila saradnja sa civilnim sektorom.

Učenici romske nacionalnosti dobili savremena nastavna sredstva

- Ovo je nastavak odgovornog ponašanja lokalne samouprave prema romskoj zajednici u rešavanju problematike kroz institucije sistema. Podrškom romskoj zajendici u procesu inkluzije možemo da pokažemo da je problematika Roma i problematika društva. Subotica može biti primer za druge lokalne samouprave - ističe Stevan Nikolić, saradnik na projektu i koordinator mobilnog tima. - Časopis „Mozaik“ u elektronskoj formi kreiraće devet nacionalnih zajendica, biće postavljen na sajtu Grada Subotice i predstavljaće praktičan primer kako nacionalne zajednice mogu da se predstave, da uče jedne od drugih i formiraju novi neformalni savez. Ukratko, to je interkulturalnost u praksi.

U OŠ „Đuro Salaj“, gde je danas upriličena podela opreme, nastavu pohađa 320 đaka, od kojih trećina pripada romskoj populaciji.

Učenici romske nacionalnosti dobili savremena nastavna sredstva

- Ovo je korak napred u obrazovanju učenika romske nacionalnosti. Uz osnovne elemente koji su važni, savremena nastavna sredstva su korak više u pronalaženju lakših uslova rada - kaže Mimica Andrić, direktorka OŠ „Đuro Salaj“. - Ovo je veliki poklon za našu školu, grad je učinio zaista mnogo na poboljšanju uslova za sve đake, naročito za pripadnike romske nacionalnosti.

Učenici romske nacionalnosti dobili savremena nastavna sredstva

Izvor: Subotica.com
Uručenje interaktivnih tabli i projektora subotičkim osnovnim školama Uručenje interaktivnih tabli i projektora subotičkim osnovnim školama Uručenje interaktivnih tabli i projektora subotičkim osnovnim školama Uručenje interaktivnih tabli i projektora subotičkim osnovnim školama Uručenje interaktivnih tabli i projektora subotičkim osnovnim školama Uručenje interaktivnih tabli i projektora subotičkim osnovnim školama Uručenje interaktivnih tabli i projektora subotičkim osnovnim školama Uručenje interaktivnih tabli i projektora subotičkim osnovnim školama
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 4231
Povezane teme

Romska zajednica

oš đuro salaj

stevan nikolić

ilija đukanović

mimica andrić

osnovna škola đuro salaj

romska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.