Komentara: 2
Pregleda: 2855
Foto

Učenici Politehničke škole izrađuju grafičke proizvode po narudžbini

04.12.2023. u 13:09h > 13:29
Izvor: Subotica.com
Radionica Politehničke škole u kojoj učenici smerova sa područja rada grafičarstvo imaju praktičnu nastavu, mesto je nastanka rokovnika, privezaka, svezaka, ukrasnih papirnih kesa, držača mobilnih telefona i mnoštva drugog promotivnog i kancelarijskog materijala. Učenici tako imaju priliku da u praksi primene sve naučeno na časovima, a da pritom naprave i kvalitetne grafičke proizvode.
Učenici Politehničke škole izrađuju grafičke proizvode po narudžbini

Učenici Politehničke škole, vođeni profesorima i koordinatorima, imaju priliku da na ovom mestu nauče da praktično rade one poslove za koje se školuju, da stiču iskustva u radu i pripremaju sa za rad u kompanijama. Kako bi izašao gotov proizvod, on prolazi različte faze pripreme i obrade, a svaki od učenika ima svoj zadatak u kome obavlja svoj deo posla iz svoje oblasti rada. 

Učenici Politehničke škole izrađuju grafičke proizvode po narudžbini

 - Ne samo moj, već i zadatak svih mojih kolega iz odeljenja jeste dizajn grafičkih proizvoda - logotipi, ambalaže, kancelarijski materijali, kao što su vizit - karte, memorandumi, zatim brendiranje proizvoda i izrada knjiga grafičkih standarda za kompanije. Ovaj posao mora da te zanima, da bi se njime bavio, jer je grafički dizajn još uvek u razvoju. Meni je ovo interesantno jer sam se ovim bavio i pre srednje, još u osnovnoj školi. Hteo sam da još nadogradim svoje znanje, da vidim kako rade drugi ljudi i njihove ideje, nešto sam "pokupio" nešto sam i ja doneo i onda smo tu - kaže Ivan Sedlak, maturant ove škole, smer tehničar za oblikovanje grafičkih proizvoda, ističući da su opremljeni savremenim grafičkim programima za obradu. 

Učenici Politehničke škole izrađuju grafičke proizvode po narudžbini

 Jedna od faza procesa dobijanja grafičkih proizvoda jeste i štampa, za koju se koriste različite tehnike, ali i materijali. 

 - Mi smo u toku školovanja osposobljeni da pripremimo i odštampamo poluproizvode kao što su stripovi, knjige, različite ambalaže, različitim tehnikama štampe na različitim materijalima, kao što su papir, karton, plastika, papirne i metalne folije. Na početku mi nije bilo toliko zanimljivo, ali otkako idemo u kompanije, na praksu i sve više učimo, sve je zanimljivije - objašnjava Anita Sudarević, učenica 3. razreda, smera tehničar štampe. - Mi se školujemo učeći kroz i u Rotografici, jedan deo učenika uči kroz rad u Birografici MB, a deo učenika praksu ima u školskoj radionici. Praktičan rad mi se sviđa jer tamo učim dosta novih stvari za svoju budućnost, uče nas novim bitnim stvarima koje će nam značiti u budućem radu -  dodaje njen kolega, Luka Krnajski

Učenici Politehničke škole izrađuju grafičke proizvode po narudžbiniKada je u pitanju dorada, to je mesto gde njihovi proizvodi dobijaju konačan oblik, za šta su zaduženi učenici smerova dorade. 

 - Tehničar grafičke dorade radi u specijlanom grafičkom programu u kojem kreira izgled i dimenzije kutije. Iz programa se informacije modela kutije šalju na uređaj koji izrezuje delove, a na kraju se svi delovi spajaju i dobija se gotova kutija - objašnjava Alma Sadiku, učenica 3. razreda, dok se Velentina Jekl nadovezuje - Osim ambalaže, u doradi proizvod dobija konačan oblik savijanjem, šivenjem, sečenjem, kao što je knjiga, sveska, brošura - nakon čega se grafički proizvod može upotrebljavati. 

Učenici Politehničke škole izrađuju grafičke proizvode po narudžbini

Sem stručnog usavršavanja, na ovaj način oni se pripremaju i za život, učeći se timskom radu i duhu, upozajući osnovne pojmove preduzetništva i izlaska na tržište, usput stičući različite veštine i sposobnosti. 

 - Sinergijom - zajedničkim zalaganjem profesora praktične nastave, Tima za preduzetništvo, Tima za dualno obrazovanje i Tima za karijerno vođenje i savetovanje, zajedno sa učenicima obrazovnih profila u grafičarstvu, težimo da u skorijoj budućnosti registrujemo u školi učeničko preduzeće, i na taj način kroz različite profile u grafičkoj struci povežemo učenike, poboljšamo komunikaciju, negujemo timski rad i preduzetnički duh, i da na taj način učenici pokažu svoje sposobnosti, znanje, veštine koje će upotrebiti za dobijanje različitih grafičkih proizvoda. Tu se priča ne završava, već će učenici različitih obrazovnih profila u grafičkoj struci taj rezultat zajedničkog rada biti spremni da ponude drugim školama, trećim licima i da na kraju prodaju te svoje grafičke proizvode - kaže Miodrag Doroslovački, koordinator praktične nastave u Politehničkoj školi. 

Učenici Politehničke škole izrađuju grafičke proizvode po narudžbini

Novac koji učenici zarade na ovaj način,  raspoređuje se na različite načine, ali uvek za zajedničke ciljeve i namene. 

 - Najčešće se novac zarađen na ovaj način preusmerava za njihove maturske večeri, ekskurzije, a neretko imamo i takvu priliku od ovog zarađenog novca, sredstva usmerimo na širenje i obogaćivanje naše male grafičke radionice. Ovde nastaju brojni proizvodi, a to su sveske, vežbanke, dnevnik dežurstva, plakati, pravimo i naš školski časopis koji izlazi 2 puta goidšnje, držače za mobilni, majice, ukrasne kese,  priveske za ključeve, a ono što je svim školama u poseldnje vreme zanimljivo, jesu kutije za odlaganje mobilnih telefona, a imamo i još mnogo toga drugog - dodaje Doroslovački.

Izvor: Subotica.com
Učenici Politehničke škole u preduzetničkim vodama Učenici Politehničke škole u preduzetničkim vodama Učenici Politehničke škole u preduzetničkim vodama Učenici Politehničke škole u preduzetničkim vodama Učenici Politehničke škole u preduzetničkim vodama Učenici Politehničke škole u preduzetničkim vodama Učenici Politehničke škole u preduzetničkim vodama Učenici Politehničke škole u preduzetničkim vodama
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 meseca i 4 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 2855
Povezane teme

politehnička srednja škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.