Komentara: 5
Pregleda: 3074

Učenica Muzičke škole Jelena Popović, višestruko nagrađivana mlada pijanistkinja

08.08.2023. u 14:19h
Izvor: Subotica.com
O našoj talentovanoj sugrađanki Jeleni Popović već smo pisali u rubruci "Oni dolaze". Pet i po godina kasnije, povoda za razgovor je mnogo, jer je ova mlada umetnica u međuvremenu "pobrala" na desetine nagrada i priznanja na državnim i međunarodnim takmičenjima, održala je dva solistička koncerta, a Osnovnu muzičku školu, kao i OŠ "Ivan Goran Kovačić" završila je kao đak generacije.
Učenica Muzičke škole Jelena Popović, višestruko nagrađivana mlada pijanistkinja

Iako školski raspust uveliko traje, iz kabineta broj 39 dopiru zvuci klavira za kojim sedi Jelena koja se, sa profesorkom Kristinom Mate, vredno priprema za takmičenje "Barokne muzike" koje predstoji krajem septembra u baroknom dvorcu u mestu Hajoš (Mađarska). 

- Za klavir sam se zainteresovala sasvim slučajno, tačnije zainteresovala me je meni tada potpuno nepoznata osoba. Imala sam četiri godine kada sam na porodičnom putovanju upoznala jednu profesorku muzike koja mi je prčala o klaviru. Odmah po povratku u Sboticu tražila sam od mame da mi kupi ovaj instrument. Ona je mislila da je to neka faza i da će me proći, ali mi je baka kupila sintisajzer par dana kasnije - počinje priču mlada umetnica - Po preporuci smo došli do profesorke Kristine Mate koja je moju dečju "zagrejanost" za ovaj instrument pretočila u veliku ljubav i potrebu. Tako da je ona najodgovornija za to što me faza "želim da sviram klavir" do dana današnjeg nije prošla.

Učenica Muzičke škole Jelena Popović, višestruko nagrađivana mlada pijanistkinjaDa su Jelena i klavir dobitna kombinacija potvrđuju brojne nagrade koje je osvojila na takmičenjima širom zemlje, ali i u inostranstvu. 

- Svaka nagrada mi znači i svakoj se radujem, ali najdraža mi je prva nagrada koju sam osvojila na međunarodnom takmičenju u Italiji. Tada sam bila 3. razred, bila sam baš mala i nastupila sam na božanstvenoj sceni, pred velikim auditorijumom. Uplašila sam se i trema me je savladala, tako da nisam imala jasnu predstavu o tome kako sam svirala, a kada sam čula da sam prva nisam mogla da verujem. Do dana današnjeg uspomena sa tog takmičenja mi je najdraža - navodi Jelena, a njena profesorka dodaje da svakom takmičenju prethode meseci vežbanja - Savladavanje čitanja i pisanja nota je jedan ozbiljan proces i potrebno je uložiti vreme i napor dok se to ne pretvori u muziku. Međutim, kod Jelene je to išlo veoma brzo i već je krajem 1. godine počela da se takmiči - objašnjava profesorka Mate.

Iako put od prvih "muzičkih koraka", preko prvih nastupa i nagrada pa sve do prvog razreda Srednje muzičke škole nije uvek bio lak, Jelena tvrdi da je svaki sat proveden za klavirom ozbiljna investicija u budućnost.   

Nisam ja u Muzičkoj školi "samo" naučila da sviram klavir. Ovaj instrument je uticao i na moje samopouzdanje. Zahvaljujući javnim nastupima naučila sam da kontrolišem tremu, odnosno ona sada ne može da me sputa da ostvarim ono što sam naumila. To se najbolje pokazalo na prijemnom ispitu, treme je bilo, ali meni je taj osećaj poznat i ne ometa me  - priča učenica Muzičke škole.

Učenica Muzičke škole Jelena Popović, višestruko nagrađivana mlada pijanistkinjaOd narednog meseca Jelena će postati srednjoškolka, ali u njenom životu se ništa neće promeniti - ostaje odana klaviru, a umeće sviranja usavršavaće kod svoje dosadašnje profesorke.

Priznajem, ja sam tip osobe koju treba podsticati na vežbanje, ali moja profesorka Kristina uvek iznova i iznova uspeva da me motiviše svojom posvećenošću, ljubavlju i strpljenjem - ističe Jelena - Mi zapravo motivišemo jedna drugu, to je uzajamno. Svake godine se dogovaramo na koja takmičenja ćemo ići, gde ćemo putovati i to nas obe motiviše da vredno radimo i postignemo uspeh. Rad je presudan, on je osnova, a talenat nadogradnja - nadovezuje se Mate.

Učenica Muzičke škole Jelena Popović, višestruko nagrađivana mlada pijanistkinjaKako poručuju obe sagovornice, Muzička škola nije mesto na kom se "samo" obrazuju budući umetnici, već se tamo obrazuje i buduća publika, tamo se kod dece podstiče kreativnost, samopouzdanje, te razvija motorika, osećaj za lepo...

- Deca koja završe Muzičku školu, a ne nastave umetničku karijeru ostaju posvećeni klasičnoj muzici. Posećuju koncerte i u potpunosti razumeju izvođače, odnosno dugotrajan i naporan proces koji je prethodio izlasku na scenu. Sviranje instrumenta je ozbiljan posao i sva deca koja su prošla ciklus muzičkog obrazovanja su toga svesna i sva ta deca izrastu u ljude koji umeju da cene kultutu - tvrdi MateMoram da pohvalim sve đake. Zaista se divim toj deci koja su se opredelila za Muzičku školu, dolaze na časove i svoje vreme i trud ulažu u instrument koji su odabrali. Zahvaljujem se i roditeljima koji motivišu i podstiču svoju decu da vežbaju, da rade i kod kuće.

Osim iz klavira, ova svestrana mlada devojka ostvarila je izuzetno zapažene uspehe i na takmičenjima iz drugih predmeta, a iz OŠ "Ivan Goran Kovačić" izašla je takođe kao najbolja u generaciji.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 meseci i 3 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 3074

Povezana vest

Povezane teme

muzička škola

klavir

kristina mate

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.