Komentara: 3
Pregleda: 4934
Foto

U Zoološkom vrtu i priroda spava

12.02.2021. u 16:10h
Izvor: Subotica.com
U Zoološkom vrtu i priroda spava

Uz životinje, koje hladne dane pretežno provode unutar svojih jazbina, ni biljke koje krase Zoološki vrt na Paliću ne ostaju budne u ovo doba godine. Tako svoju hibernaciju imaju banane, koje se dobro ušuškaju slamom i pokriju folijom, te im do proleća, kada se priroda budi, ništa ne treba.

- Svima je hladno, pa i biljkama, naročito tropskim kao što je banana, koje ne vole zimu. Banane tokom godine umeju da narastu tri do četiri metra u visinu, ali kao takve ne mogu da prezime kod nas, već se seku na 15 do 20 centimetara od zemlje i štite slamom - priča Jelena Toljagić iz Zoo vrta na Paliću. - To je velika količina slame koja se postavlja oko stabala banane, tako da ih okružuje kao grejni pokrivač, a zatim se zamotaju folijom i jako dobro vežu. To im daje neku toplotu unutra i omogućava da budu zaštićene od mraza, a nije im potrebno ni navodnjavanje, jer se voda pretvori u kristale koji mogu da unište sadnicu. Na proleće, kada više nema mraza, one se odmotavaju i nastavljaju svoju vegetaciju.

U Zoološkom vrtu i priroda spavaBanane nisu jedine biljke kojima je hladno, dodaje naša sagovornica. Nekoliko vrsta palmi i drugog saksijskog cveća koje je tokom proleća, leta i jeseni izloženo po baštama širom Zoo vrta, s prvim mrazevima se unose na sigurno, dok napolju jedino ostaju drvenaste biljke i čuveni cvet "Dan i noć", koji dobro podnose zimu.

- "Dan i noć" se ubraja u jesenju i zimsku garnituru cveća, jer može da se zasadi u jesen i celu zimu provede napolju u fazi mirovanja, da bi potom na proleće polako počeo da se razvija i cveta, sve do maja, kada je u punom sjaju - poručuje Toljagić.

U Zoološkom vrtu i priroda spavaU Zoološkom vrtu na Paliću cveće se obnavlja dva puta godišnje. Prvi put na proleće, kada se priroda budi, a drugi put na jesen, kada se priprema da utone u zimski san, stoga baštovani pažljivo biraju i sade tipsko cveće u zavisnosti od doba godine.

Izvor: Subotica.com
Obilazak stanovnika Zoo vrta na Paliću Obilazak stanovnika Zoo vrta na Paliću Obilazak stanovnika Zoo vrta na Paliću Obilazak stanovnika Zoo vrta na Paliću Obilazak stanovnika Zoo vrta na Paliću Obilazak stanovnika Zoo vrta na Paliću Obilazak stanovnika Zoo vrta na Paliću Obilazak stanovnika Zoo vrta na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 4934
Povezane teme

ZOO vrt Palić

zoološki vrt na paliću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.