Komentara: 5
Pregleda: 2874

U Zoo vrtu na Paliću održan seminar na temu "Dobrobit životinja"

23.08.2015. u 19:45h
Izvor: Subotica.com
U Zoološkom vrtu na Paliću održan je EAZA Međunarodni seminar na temu „Dobrobit životinja“, koji je imao za cilj da ukaže na načine kako životinjama u kavezima pružiti što prirodnije okruženje i uslove života.
U Zoo vrtu na Paliću održan seminar na temu "Dobrobit životinja"

Seminar je vodila predavač Sally Binding iz Evropske asocijacije zooloških vrtova a slušalo ga je 28 učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije.

Tokom seminara uređivani su objekti u kojima su papagaji, slonica Marta, majmuni, aligator, beli medved Jorik, kako bi oni što više podsećali na njihovo prirodno stanište, a neke su i dobile „igračke“, nalik na one koje bi imali u prirodi.

- Tema skupa je da pokažemo kako bolje postupati sa životinjama, kako im napraviti okruženje u kome bi se osećali ugodno i ispoljavali svoje prirodno ponašanje. Primera radi, aligatoru pravimo okruženje da kada izađe iz vode ne stane na goli beton, nego na površinu koja je nalik prirodnom okruženju. Okruženja u kojima životinje borave obogaćena su pomagalima, nalik na igračke, koje potpomažu njihovo prirodno ponašanje, da ono što bi radili u prirodi rade i u „zatočeništvu“ – papagaji vole da istražuju, da tupe kljun i grickaju, polarni medved je pokušavao da ubije džak sa slamom dobrih 15 minuta – objasnio je Kristijan Ovari, biolog Zoo vrta na Paliću. - Ponosni smo što se jedan ovakav seminar održava kod nas, kome prisustvu kolege iz zoo vrta u Zagrebu, Beogradu, Temišvaru i predstavnici nevladinih organizacija.

Gošća iz Amsterdama pohvalila je uslove u kojima borave životinje u palićkom zoo vrtu, naročito odnos između timaritelja i životinja, koji je, po njenim rečima, pun emocija.

- Sada ćemo neke objekte urediti tako da se životinje u njima osećaju što prijatnije, sigurnije, da ne osećaju toliko da su u urbanoj sredini – najavila je Sally Binding.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2874
Povezane teme

zološki vrt Palić

ZOO vrt Palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.