• Pregleda: 2507

U Zoo vrtu na Paliću održan seminar na temu "Dobrobit životinja"

U Zoološkom vrtu na Paliću održan je EAZA Međunarodni seminar na temu „Dobrobit životinja“, koji je imao za cilj da ukaže na načine kako životinjama u kavezima pružiti što prirodnije okruženje i uslove života.
U Zoo vrtu na Paliću održan seminar na temu "Dobrobit životinja"

Seminar je vodila predavač Sally Binding iz Evropske asocijacije zooloških vrtova a slušalo ga je 28 učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije.

Tokom seminara uređivani su objekti u kojima su papagaji, slonica Marta, majmuni, aligator, beli medved Jorik, kako bi oni što više podsećali na njihovo prirodno stanište, a neke su i dobile „igračke“, nalik na one koje bi imali u prirodi.

- Tema skupa je da pokažemo kako bolje postupati sa životinjama, kako im napraviti okruženje u kome bi se osećali ugodno i ispoljavali svoje prirodno ponašanje. Primera radi, aligatoru pravimo okruženje da kada izađe iz vode ne stane na goli beton, nego na površinu koja je nalik prirodnom okruženju. Okruženja u kojima životinje borave obogaćena su pomagalima, nalik na igračke, koje potpomažu njihovo prirodno ponašanje, da ono što bi radili u prirodi rade i u „zatočeništvu“ – papagaji vole da istražuju, da tupe kljun i grickaju, polarni medved je pokušavao da ubije džak sa slamom dobrih 15 minuta – objasnio je Kristijan Ovari, biolog Zoo vrta na Paliću. - Ponosni smo što se jedan ovakav seminar održava kod nas, kome prisustvu kolege iz zoo vrta u Zagrebu, Beogradu, Temišvaru i predstavnici nevladinih organizacija.

Gošća iz Amsterdama pohvalila je uslove u kojima borave životinje u palićkom zoo vrtu, naročito odnos između timaritelja i životinja, koji je, po njenim rečima, pun emocija.

- Sada ćemo neke objekte urediti tako da se životinje u njima osećaju što prijatnije, sigurnije, da ne osećaju toliko da su u urbanoj sredini – najavila je Sally Binding.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Pera Odgovori
Maksimalna podrska zoovrtu.
Jedna od retkih institucija koja stvarno radi svoj posao.
Jablan Odgovori
Mora da su najbolji kad je dr.Laban bio direktor.
Neša... Odgovori
Projekat Novog svetskog poretka predviđa pomoć za životinje na uštrb pomoći za ljude sa ciljem smanjenja broja stanovnika na planeti. Važniji su im npr. "papagaji, slonica Marta, majmuni, aligator, beli medved Jorik" od LJUDI koji nemaju posao, egzistenciju i lečenje. Da vas podsetim, npr. narodne kuhinje su zatvorene!
stevica Odgovori
Za dobrobit životinja bi ih sve trebalo osloboditi i više ne zatvarati, to su divlje životinje. Šta će one u kavezu. Pretvoriti zoo u botaničku baštu i vrt domaćih životinja, deci će to biti dovoljno zabavno a lavove neka gledaju na internetu i televiziji. Kakva smo mi to vrsta koja iz zabave zatvara druga živa bića.
Neša... Odgovori
@stevica

Čovek je veća životinja od životinje!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.