Komentara: 6
Pregleda: 8247

U toku sezona respiratornih infekcija - važno je ne postavljati sebi dijagnozu

12.10.2020. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Zapušen nos, bolno grlo, kijanje, kašljanje i temperatura, simptomi su koje izazivaju respiratone infekcije kao što su prehlada, grip, ali i korona virus, zbog čega stručnjaci savetuju da u slučaju pojave simptoma ne bi trebalo postavljati sebi dijagnozu, već se javiti lekaru koji će na osnovu pregleda i laboratorijske analize utvrditi o kojoj infekciji je reč.
U toku sezona respiratornih infekcija - važno je ne postavljati sebi dijagnozu

Iako se poslednjih nekoliko dana mogu čuti razni saveti i preporuke o tome kako prepoznati prehladu, kako grip, a kako korona virus, dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, objašnjava da su dijagnoze koje se postavljaju na osnovu samoprocene vrlo rizične, budući da stvarne razlike između ispoljavanja respiratornih infekcija nema.

- Sve akutne respiratorne infekcije imaju sličnu kliničku sliku i kada bi one po nečemu bile karakteristične, onda ne bi trebalo da idemo kod lekara, dok bi lekar svakome mogao da postavi dijagnozu samo na osnovu te kliničke slike - ističe dr Bohucki. - Znamo da se kod lekara pregleda grlo, vadi se krv, snimaju se pluća, radi se brzi serološki test, a tu je i opcija za PCR testiranje. Dakle, dijagnoza ne može da se postavi bez ovih laboratorijskih analiza i čak ni iskusan lekar, koji decenijama radi, ne može sa sigurnošću da zna o kojoj infekciji je reč samo na osnovu kliničke slike.

U toku sezona respiratornih infekcija - važno je ne postavljati sebi dijagnozuU prilog tome, dodaje naš sagovornik, ide i to što se knjiški oblici bolesti vrlo retko ispoljavaju kao takvi u praksi, te da mnogo češće dolazi do preklapanja simptoma.

EPIDEMILOŠKA SITUACIJA STABILNA - Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, u našem gradu je trenutno osam aktivno obolelih od virusa kovid-19, a u Severnobačkom okrugu ukupno devet osoba. Po rečima dr Bohuckog, epidemiološka situacija se u našem okrugu ocenjuje kao stabilna, ali neizvesna, budući da broj obolelih raste ne samo u našoj zemlji, već i u zemljama okruženja.

- Ako govorimo o knjiškom obliku bolesti, grip počinje naglo, kada se osoba iz punog zdravlja oseća slabo, malaksalo i umorno, dok se respiratorni simptomi javljaju tek narednog dana. Prehlada nastaje tako što se neadekvatno obučemo i nahladimo, pa već narednog dana počinje da nam curi nos, a kovid-19 može da ima različite početke. Najgore što može da se desi, jeste da ljudi na osnovu toga sebi postavljaju dijagnozu, jer će proceniti da imaju prehladu i otići u kolektiv, dok je stvarnost takva da kada imamo neku akutnu respiratornu infekciju, odnosno kada nam curi nos, kada je zapušen, kada kijamo, kada nas boli grlo, žari i peče, imamo temperaturu, kada imamo sve ovo ili samo nešto od ovoga, zaista ne možemo da znamo šta je dok lekar ne utvrdi.

U toku sezona respiratornih infekcija - važno je ne postavljati sebi dijagnozuZbog toga epidemiolog savetuje da bi se u slučaju pojave respiratornih simptoma trebalo samoizolovati i javiti lekaru, koji će na osnovu pregleda i laboratorijske analize utvrditi da li je reč o prehladi, gripu ili korona virusu.

- Najbolje što možemo da uradimo je da ukoliko imamo nešto od simptomatologije ne idemo na posao, ne odlazimo u goste ili zovemo nekoga u goste, već da se javimo lekaru i pratimo njegove instrukcije. Takođe, pošto postoji mogućnost da smo okruženi ljudima koji su u inkubaciji, a znamo da osoba može biti zarazna dan ili dva pre ispoljavanja kliničke slike, važna je primena preventivnih mera. Dakle, bilo da imamo ili nemamo respiratornu simptomatologiju, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, držanje distance, često pranje ruku i provetravanje prostorija može pomoći nama, ali i drugima da se zaštitimo - poručuje dr Bohucki.

Od početka epidemije u našem gradu je zvanično registrovano 427 slučaja zaraze virusom kovid-19, dok na teritoriji Severnobačkog okruga taj broj iznosi 520.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 8247
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

prehlada

respiratorne infekcije

grip

dr nebojša bohucki

korona virus

epidemija korona virusa

epidemiološka situacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.