Komentara: 6
Pregleda: 3346
Foto

U toku radovi na obe čitaonice u Gradskoj biblioteci

25.01.2022. u 12:21h
Izvor: Subotica.com
U toku radovi na obe čitaonice u Gradskoj biblioteci

Gradska biblioteka Subotica je osnovana 1890. godine, od 1953. godine se nalazi u zgradi nekadašnje Kasine koju je projektovao Ferenc Rajhl u neobaroknom stilu. Raspolaže sa 300.000 knjiga, a rad sa korisnicima je organizovan u tri pozajmna odeljenja, dve čitaonice, dve posebne zbirke i dvanaest ogranaka. Fond je podeljen na knjige na srpskom, hrvatskom i mađarskom jeziku.

U toku radovi na obe čitaonice u Gradskoj biblioteciU toku su radovi na ali i u zgradi Gradske biblioteke, kako na prednjoj fasadi, tako i u unutrašnjem delu, koji se rešava, manje-više, predviđenom dinamikom. Jedan posetilac nam se obratio sa primedbom da "stara" čitaonica u nekom momentu nije bila dostupna mladima, istovremeno i kritikovao što se "nova" još nije stavila u upotrebu, iako je "promovisana" krajem 2020. godine.

U toku radovi na obe čitaonice u Gradskoj biblioteci

Po rečima Dragana Rokvića, direktora Gradske biblioteke, u ovom objektu u centru grada uporedo teku radovi na uređenju prostorija „stare“ i „nove“ čitaonice.

- Korisnici usluga Gradske biblioteke odnosno korisnici koji posećuju čitaonicu su u periodu kada je postavljeno ovo pitanje, imali su na raspolaganju deo stare čitaonice u kataloškoj sobi kao i prostorije u Američkom kutku, a sve to zbog zamene prozora u staroj čitaonici - objašnjava Rokvić. - Prošli ponedeljak, 17. januara, nakon izvršene zamene prozora u staroj čitaonici, otvorili smo za korisnike prvo deo, a sutradan u potpunosti staru čitaonicu.

U toku radovi na obe čitaonice u Gradskoj biblioteci

Što se nove čitaonice tiče, Rokvić ističe da ubrzano teku radovi na dobijanju upotrebne dozvole, međutim kako je u međuvremenu došlo do izmene Zakona o zaštiti od požara, moralo se pristupiti izradi projekata i izvođenju dodatnih radova (vodovod, struja, dimnjak za odimljavanje itd)

- Svi ovi radovi zahtevaju određeno vreme jer su uključeni i nadležni subjekti izvan Gradske biblioteke, a o svemu je upoznat i Grad Subotica, kao osnivač - dodaje Rokvić.

U toku radovi na obe čitaonice u Gradskoj biblioteciDirektor biblioteke je pozvao sve mlade sugrađane, korisnike ove ustanove, da i ubuduće dolaze u kontinuitetu u ovu ustanovu da čitaju i uče, ali i zamolio za razumevanje ukoliko nekada dođe do neodložnih radova koji povremeno zahtevaju izolaciju određenog prostora, odnosno privremeno zatvaranje.

Izvor: Subotica.com
Gradska biblioteka Gradska biblioteka Gradska biblioteka Gradska biblioteka Gradska biblioteka Gradska biblioteka Gradska biblioteka Gradska biblioteka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 3346
Povezane teme

gradska biblioteka

čitaonica

biblioteka subotica

gradska biblioteka subotica

čitaonica gradske biblioteke

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.