Komentara: 8
Pregleda: 5595
Foto

Gradska biblioteka dobila novu čitaonicu

28.12.2020. u 10:17h
Izvor: Subotica.com
U godini kada proslavlja 130 godina postojanja, Gradska biblioteka dobila je novu, savremeno opremljenu čitaonicu. U izgradnju i uređenje čitaonice najstarije ustanove kulture u našem gradu uloženo je 600 hiljada evra, a sredstva su obezbedili Fondacija „Betlen Gabor“ i Vlada Republike Mađarske.
Gradska biblioteka dobila novu čitaonicu

Otvaranju nove multimedijalne čitaonice prisustvovao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, koji je, kako kaže, ovaj trenutak dosta dugo čekao jer je Gradska biblioteka od ključnog značaja za očuvanje identiteta svih koji ovde žive.

- Često se dešava da mnogo vremena prođe od početka do kraja neke investicije, tako da običnom posmatraču izgleda kao da se ona nikad neće završiti. Ovaj čitav poduhvat počeli smo na obeležavanju 125 godina Gradske biblioteke i drago mi je da je ova faza završena. Obezbediti više od 600 hiljada evra za ovu investiciju nije mala stvar i zahvaljujem se Jeneu Hajnalu, predsedniku MNS, koji je odigrao lavovsku ulogu u ovom poslu. Na sličan način u Subotici smo okončali obnovu Sinagoge, nadam se da ćemo ubrzo okončati i kompletnu obnovu Žute kuće, a da ćemo dogodine početi restauraciju zdanja Velike biskupske crkve, a tu je i čitav niz jednako značajnih projekata - istakao je Pastor. - Biblioteka je značajna jer je institucija koja svima nama predstavlja bazu za očuvanje identiteta, a pitanje identiteta je najvažnije pitanje početka 21 veka. I nema sukoba između nosilaca različitih identiteta, već sa onima koji negiraju ovo značajno pitanje. Subotička biblioteka ima presudnu ulogu u tome, jer otkriva i istražuje šta je zajednički imetnitelj koji treba sve nas da jača i koji treba da nas povezuje. Voleo bih da ne bude nijednog Subotičanina koji je naučio da čita, a da nema člansku kartu biblioteke. Želimo da nađemo partnere za kompletnu rekonstrukciju velelepnog zdanja, da sačuvamo nasleđe i uvedemo nove sadržaje.

Gradska biblioteka dobila novu čitaonicu

Gradonačelnik Stevan Bakić podsetio je da je u septembru organizovan obilazak radova na izgradnji, a da je čitaonica, koja uvodi novi trend bibliotekarstva, već sada otvorena i spremna za čitaoce.

- Ne možemo da se ne setimo najvećeg pregaoca Gradske biblioteke Ištvana Ivanjija, kao ni Jovana Manojlovića, Mije Mandića, Isidora Milka, Blaška Vojnić Hajduka, Alekse Ivića, Gustava Tonča i drugih koji su dali svoj doprinos razvoju ovog hrama knjige. Ivo Andrić je u poseti našoj biblioteci rekao: „Sada imate dobru osnovu i trudite se da je nadograđujete“. Ova čitaonica je upravo nadogradnja onoga što su nam ostavili pomenuti velikani - istakao je Bakić. - Nikada se nije više ulagalo u kulturu i duhovnost kao u prethodnih osam godina. Ova donacija Republike Mađarske je posledica dobrosusedskih odnosa koji su najbolji u istoriji postojanja naše dve države.

Gradska biblioteka dobila novu čitaonicu

Spoj tradicionalnog i modernog je od velikog značaja, a po mišljenju Balinta Pastora, predsednika Skupštine grada, Gradska biblioteka je pravi primer toga.

- Ono što je duh grada treba čuvati i rekonstruisati, ali to ne znači da točak istorije treba da stane i da građani ne treba da koriste sve moderne mogućnosti koje krase istraživanja 21. veka. Zbog toga je ova investicija savršena, jer će naši istraživači i svi koji budu dolazili u biblioteku moći da stvaraju onako kako to mogu da čine njihove kolege u evropskim i svetskim metropolama - naglasio je Pastor. - Subotička biblioteka je mnogo ispred mnogih u državi i okruženju. Zgrada Gradske biblioteke je bila simbol Subotice do izgradnje Gradske kuće i drugih zdanja i kada se bude radila kompletna rekonstrukcija njena lepota će se sačuvati.

Gradska biblioteka dobila novu čitaonicu

Kako je više puta naglašeno, za ovaj posao je posebno zaslužan Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, koji je uticao da se obezbede sredstva za obnovu.

- Jedna ovakva ustanova kulture je obavezna da podeli ono čime raspolaže, a Gradska biblioteka svojom građom već pomaže drugima. A savremeno opremljene prostorije mogu doneti preporod kakav svi mi proželjkujemo - smatra Hajnal.

Gradska biblioteka dobila novu čitaonicu

Čitaonica je izgrađena u dvorištu ustanove, na tri nivoa sa 80 mesta, koja mogu po potrebi da se prošire i po prvi put je opremljena kompjuterima, što će olakšati rad istraživačima. Naravno, kulturni skupovi će se i dalje održavati u staroj čitaonici.

- U teškoj godini iza nas uspeli smo da završimo ono što su generacije pre nas sanjale. Dobili smo jednu funkcionalnu, modernu, po svim standardima EU zgradu nove čitaonice od 400 kvadrata sa dvorištem, kao i monografiju „Istorja Gradske biblioteke Subotica“, urađenu povodom 130 godina od osnivanja - rekao je Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke. - Čuvamo  zaostavštinu Ferenca Rajhla koju nam je 1895. ostavio u okviru velelepne palate. Gradska biblioteka će i u narednom periodu nastojati da uhvati kopču sa modernim  bibliotekarstvom 21. veka. Sa modernim tehnologijama, „tač skrin“ ekranima, funkcionalnim nameštajem i prostorom gde ćemo moći da razvijamo savremeno bibliotekarstvo, pokazali smo da je  subotička kultura itekako zanimljiva, značajna i u vrednosnom smislu predstavlja nešto najznačajnije u našem gradu.

Gradska biblioteka dobila novu čitaonicuZa arhitektu Živku Radulović Ražnatović bilo je posebno izazovno da nastavi tamo gde je pre više od veka stao Ferenc Rajhl.

- Ova kuća ima pola miliona knjiga i mnogo znanja je iznjedreno iz nje. Zadovoljstvo mi je što sam imala priliku da nastavim tamo gde je u jednom trenutku stao Ferenc Rajhl, a to je zaista kompleksan posao. Zahvaljujući investitorima koji su uslišili moju viziju da se ovde napravi biblioteka 21. veka, urađen je projekat za kompletnu rekonstrukciju biblioteke - najavila je arhitekta.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje rekonstruisane čitaonice Gradske biblioteke Otvaranje rekonstruisane čitaonice Gradske biblioteke Otvaranje rekonstruisane čitaonice Gradske biblioteke Otvaranje rekonstruisane čitaonice Gradske biblioteke Otvaranje rekonstruisane čitaonice Gradske biblioteke Otvaranje rekonstruisane čitaonice Gradske biblioteke Otvaranje rekonstruisane čitaonice Gradske biblioteke Otvaranje rekonstruisane čitaonice Gradske biblioteke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 5595
Povezane teme

čitaonica

čitaonica gradske biblioteke

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.