Komentara: 48
Pregleda: 7583

U toku pregovori oko prekomponovanja gradske vlasti, kaže Maglai

15.11.2013. u 15:58h
Izvor: RTV City
Više nedelja se vode pregovori između najjačih stranaka u gradu kako bi se u jednoj verziji prekomponovala, a u drugoj promenila gradska vlast. SVM je učestvovao u razgovorima sa DS i SPS ali odbacuju navode da su razgovarali sa SNS. Preširoka koalicija koja je bila na vlasti od prošle godine pokazala se kao neefikasno rešenje i sada ta koalicija funkcioniše samo kao tehnička vlast, a nikako kao politički tim, ističu u SVM.
U toku pregovori oko prekomponovanja gradske vlasti, kaže Maglai

„Ta koalicija ne funkcioniše, ta koalicija de facto i de jure više ne postoji. Ova, sadašnja vlast, mesecima unazad više funkcioniše kao tehnička vlast, ali nikako kao jedna ozbiljna politička ekipa koja je sposobna da se uhvati u koštac sa ogromnim problemima pred kojima se ovaj grad nalazi.“ - izjavio je Jene Maglai, predsednik GO SVM.

U SVM-u imaju utisak da je želja partnera u pregovorima samo da se postojeće stanje kozmetički izmeni a suštinske volje za ozbiljniji politički pomak nema jer se razmišlja uglavnom o očuvanju funkcija i kontrole nad sredstvima.

„Nismo zainteresovani da se naprave promene samo da bi smo zadržali i dalje fotelje, funkcije i tokove novca. Ili će se napraviti ozbiljne promene u ovom gradu i napraviti stručna, efikasna ekipa ljudi, novih rukovodioca koji će voditi ovaj grad ili nema smisla da šminkamo staru babu jer ćemo se za nekoliko meseci još više urušiti.“ - dodaje Maglai.

Neka potencijalna koalicija može obuhvatiti i manje odbornika ali to moraju biti stručni ljudi, ističe Maglai. Budući da se opet pregovara sa istim partnerima, otvara se pitanje da li su male stranke deo koalicije koji nije funkcionisao, iako retko koja vodi samostalnu politiku, Maglai je na to odgovorio:

„To je pitanje za DS koja je dovela sve te stranke u vlast. Oni treba da odgovore na to. Nismo mi bili ti koji smo ih uveli u ovu koalciju koja se faktički raspala.“ - konstatovao je Jene Maglai.

SVM se pozabavio i pitanjima obračuna toplotne energije jer je cena po njima previsoka a najveći potrošači su nagrađeni. Na to ih navode i brojni protesti građana koji su već nekoliko puta slali peticije gradskim vlastima da ovo pitanje reše. SVM će inicirati preispitivanje odluka koje se odnose na cenovnik „Toplane“ a u radnu grupu bi trebalo uključiti stručne ljude kao i predstavnika potrošača.

Takođe, po pitanju izmena preskih stopa, SVM tvrdi da se ne sme povećati porez na imovinu te da on mora ostati na nivou od ove godine. Nije poželjno opteretiti pravna i fizička lica ovim merama već uključiti onih 20% obveznika koji nisu u sistemu. SVM navodi da nisu tačne informacije da se ova stranka zalaže za oporezivanje crkvenih zajednica, da zakon mora da važi za sve ali da se u pojedinim slučajevima neke institucije mogu izuzeti kao i da lokalna samouprava ne sme da se konfrontira sa crkvenim zajednicama.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 48
Pregleda: 7583

Povezane vesti

Povezane teme

DS Subotica

svm

jene maglai

sns subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.