• Pregleda: 6892

U toku pregovori oko prekomponovanja gradske vlasti, kaže Maglai

Više nedelja se vode pregovori između najjačih stranaka u gradu kako bi se u jednoj verziji prekomponovala, a u drugoj promenila gradska vlast. SVM je učestvovao u razgovorima sa DS i SPS ali odbacuju navode da su razgovarali sa SNS. Preširoka koalicija koja je bila na vlasti od prošle godine pokazala se kao neefikasno rešenje i sada ta koalicija funkcioniše samo kao tehnička vlast, a nikako kao politički tim, ističu u SVM.
U toku pregovori oko prekomponovanja gradske vlasti, kaže Maglai

„Ta koalicija ne funkcioniše, ta koalicija de facto i de jure više ne postoji. Ova, sadašnja vlast, mesecima unazad više funkcioniše kao tehnička vlast, ali nikako kao jedna ozbiljna politička ekipa koja je sposobna da se uhvati u koštac sa ogromnim problemima pred kojima se ovaj grad nalazi.“ - izjavio je Jene Maglai, predsednik GO SVM.

U SVM-u imaju utisak da je želja partnera u pregovorima samo da se postojeće stanje kozmetički izmeni a suštinske volje za ozbiljniji politički pomak nema jer se razmišlja uglavnom o očuvanju funkcija i kontrole nad sredstvima.

„Nismo zainteresovani da se naprave promene samo da bi smo zadržali i dalje fotelje, funkcije i tokove novca. Ili će se napraviti ozbiljne promene u ovom gradu i napraviti stručna, efikasna ekipa ljudi, novih rukovodioca koji će voditi ovaj grad ili nema smisla da šminkamo staru babu jer ćemo se za nekoliko meseci još više urušiti.“ - dodaje Maglai.

Neka potencijalna koalicija može obuhvatiti i manje odbornika ali to moraju biti stručni ljudi, ističe Maglai. Budući da se opet pregovara sa istim partnerima, otvara se pitanje da li su male stranke deo koalicije koji nije funkcionisao, iako retko koja vodi samostalnu politiku, Maglai je na to odgovorio:

„To je pitanje za DS koja je dovela sve te stranke u vlast. Oni treba da odgovore na to. Nismo mi bili ti koji smo ih uveli u ovu koalciju koja se faktički raspala.“ - konstatovao je Jene Maglai.

SVM se pozabavio i pitanjima obračuna toplotne energije jer je cena po njima previsoka a najveći potrošači su nagrađeni. Na to ih navode i brojni protesti građana koji su već nekoliko puta slali peticije gradskim vlastima da ovo pitanje reše. SVM će inicirati preispitivanje odluka koje se odnose na cenovnik „Toplane“ a u radnu grupu bi trebalo uključiti stručne ljude kao i predstavnika potrošača.

Takođe, po pitanju izmena preskih stopa, SVM tvrdi da se ne sme povećati porez na imovinu te da on mora ostati na nivou od ove godine. Nije poželjno opteretiti pravna i fizička lica ovim merama već uključiti onih 20% obveznika koji nisu u sistemu. SVM navodi da nisu tačne informacije da se ova stranka zalaže za oporezivanje crkvenih zajednica, da zakon mora da važi za sve ali da se u pojedinim slučajevima neke institucije mogu izuzeti kao i da lokalna samouprava ne sme da se konfrontira sa crkvenim zajednicama.

Izvor: RTV City

povezane teme

48
pajo Odgovori
A dali se Gospodin zalaze,slaze da i javna preduzeca daju otkaze radnicima i na te poslove prime privatna preduzuce koja bi obavljala te usluge jeftinije nego sama javna preduzeca!Posto radnik u javnom preduzecu je skup a u privanom nije jer nije prijavljen nedobija putne troskove nemora mu se platiti bolovanje nemora ne godisnji niti na slobodne dane a moze da radi 220 sati za 21000 din a ako oslabi nesto mu se desi moze na odpad??????I dali se slaze da nemora grad od poreza na plate i poreza preduzeca da dobije ni dinar !
uvek ista prica Odgovori
Kao i uvek Maglai je puno pricao, a nista nije rekao. Klasican primer SVM retorike.
Krojač Odgovori
Dva put meri pa onda preseci.
Vodeću ulogu u prekomponovanju ima SNS, razgovori bio koje vrste bez SNS ne vrede.
Suštinska promena bila bi samo ako DS napusti vlast, svojom voljom ili voljom
preostale većine. A to će biti tektonski poremećaj, sada ili u novim izborima.
Vesko Odgovori
Mozda ce i kod nas desiti neka kukuriku koalicija.Samo vas molim,nemojte stalno kukurikati
i drzati fotelje.Bolje nam otvoreno kazite,da pucate za gradonacenika.
Obaveštenje Odgovori
Jedan od razloga konačnog pucanja koalicije je i nedavna poseta revizora JKP "Čistoća i Zelenilo".
Gradonačelnik Modest Dulić to krije od građana i neće da iznese u javnost analizu koja je sigurno poražavajuća. Špekuliše se da je na naftnim derivatima napravljen ogromni gubitak!
lsv Odgovori
Vojnic Veljka za gradonacelnika!
ka Odgovori
Ja sam na strani "krojača", garniture DS,LDS,URS,DSS,SVM kao i svi ostali proteklih dvadeset gidina pokazali-dokazali šta umeju, rezultat je za plakati. Rasturili su privredu Subotice, doveli radne ljude na prosjački štap, porodice u neizvesnost. Radi toga moraju napustit porodicu i tražiti egzistenciju u inostranstvo. SNS za godinu dana rada uradio je toliko koliko ovi za dvadeset nisu. Jedina briga je bila pronaći način koalicije da se sačuva stanje bez promena i da se to vuče i nedogled, radi osiguranja egzistencije malog broja političara.
janko Odgovori
Ja ne znam ko je na vlasti, ali znam da je u život u Subotičkoj opštini svakim danom sve teži i teži. Oni koji su na nekim funkcijama stalno nešto obećavaju, sve dok imaju koristi od svega toga.
Mis Odgovori
Kada vec nekog prozivate,zasto nam otvoreno ne saopstite sa kim zelite da delite vlast u lokalu.
Treba otvorenije i smelije da pritisnete svoje koalicione partnere,ili da iziđete iz vlasti,da bi vas
tako vise cenili vasi glasaci.Vi se povremeno javite saopstenjima,odnosno nekim kritikama na
racn DS,izgleda na smenu sa gdin. Pastorom,a ne napustate vec zajedno delite vlast.
Nina Odgovori
Došlo vreme rastanka našeg;-)!
objektivna Odgovori
Promene su hitne, građani Subotice su TAOCI lokalne vlasti, u Subotici je katastrofalna sutuacija, skidam kapu gospodinu Maglaiju On je jedini političar koji je napustio funkciju predsednika skupštine 2009 godine, ne slagajući se sa politikom DS i saše vučenića.
Nesećam se da je nekada neki visoki finkcioner u Subotici takav gest napravio, gospodin Maglai je to učinio i dokazao da se bori za građane i Suboticu a ne za vlast i fotelju, ja sam sigurna da moralni pravedni građani dele moje mišljenje bez obzira na veru i nacionalnost.
Vi koji pišete komentare protiv gospodina Maglaija, ste obični klimoglavi poltroni određenih struktura nakaradne vlasti.
nlo Odgovori
ni sns nije cvecka imaju i oni ljude na mestima direktora javnih preduzeca. Pa u ta preduzeca zaposljavaju rodbinu koja nema veze s vezom o poslu, necaci koji jedan dan dodju na posao, drugi dan zaspu i dodju na pola radnog vremena ili uopste ne dodju. Uzimaju privatne firme da rade posao koji mogu i njihovi radnici da naprave a umesto toga sede u firmi i ne znaju sta da rade. Svi su oni isti i samo kradu novac od sirozinje
Nikola Odgovori
Pa trebalo bi ozbiljno da pregovaraju dve stranke (SVM, DS) i rese problem grada, a predrasude i sujete da ostave po strani jer mi obicni gradjani to i te kako prepoznajemo.
Što se tice cene Toplane i poreza to je jedan od vecih problema gradjana i mi smatramo da je i porez ove godine otisao drasticno gore a i toplana mora da koriguje cene jer treba da uzme u obzir da mi placamo i leti tu istu toplanu koja nam to placanje ne uzima u olaksanje zimi jer radnici i penzioneri nemogu sa ovim cenama da se nose jer su preglomazne.
Vesko Odgovori
@ objektivna,mi zaista nebi nista znali da nije tebe.Ti si nam sada otvorila oci i zasenila nas
sa tvojim komentarom.
Zdravo pametan Odgovori
@ka
"SNS za godinu dana rada uradio je toliko koliko ovi za dvadeset nisu"
E, ajde molim te sad javno, ovako pred svima, sigurno to i ostale interesuje, da nam objasniš šta je to tačno SNS uradio za godinu dana, baš me interesuje. Možeš i na loklanom nivou, i na pokrajinskom a i na republičkom, mislim da će ti stati u dva reda!
Zdravo pametan Odgovori
Molim gospodu iz SVM-a da napuste lokalnu vlast, al' ne kao 2010. da samo predsenik skupštine i članovi GV podnesu ostavke, nego i svi članovi svih saveta, komisija, školskih odbora, direktori JP i JKP, zamenici, pomoćnici, savetnici, članovi upravnih, nadzornih i sličnih odbora i svi ostali sa SVM članskim knjižicama. Koga više vi folirate? Ako vam nisu bitne fotelje i novci, napustite vlast, šta više pregovarate kad ne ide?
Molim DS da ako se ponovi 2010. da "očisti" sve gorenavedene pozicije od SVM kadrova, pa da vide šta je opozicija! Bezobrazluk!
kojot2 Odgovori
Bravo objektivna. A NLO bi trebao znati da SNS nije u vlasti i da nema direktore u javnim preduzecima. Preletaci iz DSS nisu SNS. Oni su jos uvek sastavni deo vlasti. Sto ih ne razrese? Ti iz DSS koji bi da nesto budu u SNS i Gojko Radic su najbolji operativci zutih. Svi to znaju. Ali neka
koka Odgovori
Tko je veljko vojnic
objektivna Odgovori
@ Vesko često čitam tvoje komentare i veoma sam iznenađena da podržavaš vlast koja nas je pokrala i opljačkala, tvoj Agrokombinat je pokrala aktuelna vlast u Subotici kao i mnoge druge firme, tvoj direktor sedi u toj vlasti sa naj naj lepšom baštom, znaš o čemu pišem.
Vesko ja sam isto kao i ti verovala ovoj vlasti dve tri godine, početkom dvehiljadite, ali kada sm videla da nam otimaju uništavaju privredu okrenula sam leđa takvoj vlasti i borim se za promene.
Moja borba se sastoji da ubeđujem prijatelje, komšije, rodbinu da glasaju za promene i za neku drugu vlast, ali Vesko meni je to lako uraditi jer ja nisam vernik nego sam ateista,nisam nacionalno opredeljena izjašnjavala sam se uvek kao Jugoslovenka za razliku od tebe.
Ti Vesko si čovek koji imaš veoma uske poglede i vidi se da si nacionalno ostrašćen što veoma odgovara aktuelnoj vlasti jer zbog takvi kao ti Subotica ovako prolazi.
Za mene postoji samo dobar i loš ČOVEK .
Razmisli Vesko koliko su naši građani svojim zadrtim nacionalizmom doprineli ovakvoj teškoj situaciji gde 30 000 hiljada građana nema radno mesto, kao i ti Vesko.
subotica u srcu Odgovori
Ne znam samo odakle im više toliko ideja za laganje.Sve su to samo prazne priče.Vlast u gradu funkcioniše samo kao tehnička ali zato svi u gradskom veću imaju platu preko 100.000 dinara.
Da li bi radnik u bilo kom preduzeću da ne radi dobijao platu? I kako ljudima već nije jasno da njih ne interesuju ni mađari,sbri,hrvati, već samo gledaju svoju ličnu korist i svoj džep.E vala DOSTA!!
rax Odgovori
zdrava pamet objektivnih zna da rasprodaja firmi i dobara iz ex-yu nije mogla da sprovede lokalna vlast ni u jednoj opstini. ovo se dogodilo na nivou drzave, koja je bila vodjena s.milosevicem, a posle kostunicom. tako nije vms, tj. jozef kasa postao vlasnik ni jednog preduzeca u subotici, niti i jedan lokalni suboticki politicar. otimalo se, namestale su se radnje za vreme kostunice, a ako je i jedan su-politicar dosao do nekog delica u vreme otimacine, ja mu skidam kapu i zahvalna sam na tome, jer je bar nesto ostalo na ovom prostoru. azotara je jednom prodata ch-kompaniji iza koje je po registru bio neko sa prezimenom -ic, tako su zavrsile skoro sve firme u subotici, novac se trosio na ratovanje . koliko je iznela mira markovic para u rusiju i ko je vlasnik nisa ne bi volela ni da znam. ds je usao u koaliciju, u koju niko,ko se opredeli za demokratiju ne sme, ds nije ispunio ni jedan koalicioni dogovor sa vms-om, pa mi tog ds nije zao sto tako prolazi. izgubili su poverenje gradjana u celoj zemlji, najzalosnije jeste, da novu stranku sa cistim ljudima nemamo ni na vidiku, svi ovi politicari su vec 20 godina prisutni na pol. sceni, tako je to i u vms-u. licno ne bih volela da sns na vlasti, jer ljudima koji cine tu stranku ne verujem. ds se zaneo slavom i mocju, ali nema krvave ruke.
pajo Odgovori
@!Zdravo pametan
dopuna
Da se svi koji su dobili radna mesta u JP itd od do petka*VMSZ ili ds@ a da im je plata veca 30000din odmah odpuste!Koji rade prekoomladinca odpuste!Koji su primljeni bez tedera u sizu odmah otpuste!Koji su primljeni na radna mesta bez strucnog znalja ili skolske spreme odpuste!Duplirana radna mesta da se podeli plata na pola!Inace bio ds bio svm svi peru novce preko raznih Omladinaca i idavanja posloslova raznim preduzecima koja naplacuju duplo troduplo!!!!Jedino da mi ko kaze u kojem javno preduzecu radi Maglai i clanovi njegove porodice !Za ostale znam !!!
gloncije Odgovori
Os'tim Jene,da ste zrili za polgarmestera sviju u Varosi.
Vesko Odgovori
@ objektivna,ja kao podrzavam vlast a ti ne,samo skidas kapu predstavniku stranke SVM,koji
licno nije u vlasti,ali clanove te stranke jesu i to svuda,a odavno kritikuju a nista ne preduzimaju.
Koje je ovo njihovo saopstenje?Ako pratis moje komentare u poslednje vreme,po cemu si zakljucila
da ja podrzavam vlast,posto sam svojim komentarima uglavnom kritikovao sve,DS i SPS i ostale,
zavisno od vesti.
Sto se tice naconalnih i verskih opredeljenja,svacije je slobodan izbor i ja to postujem,samo odkud
ti pravo i po cemu sam ti nacionalno ostrascen,jer mozda sto ti se ne dopada neka nacija,tebi koja
si kao jugoslovenski opredeljen.Steta sto se nisi pojavila 1990-tij godina da se boris protiv naciona-
lizma i sovinizma.Ja za sebe takođe smatrtam da sam jugoslovenski opredelje,a to si mogla videti
iz iz mojih komentara za kojom drzavom zalim sto se raspala.Vise bi ti verovao,da si jois nekima preko
komentara porucila da su nacionalno ostrasceni,a bas sada i nedavno bilo je prilike pa nisi reogovala.
SAmo kada niko od tih kojima skidas kapu nije nacionalno ostrascen kao i kod buducih njihovih
glavnih koalicinih partnera po tvom izboru,mada su parkticno sada na lokalu svi na vlasti pa i SNS.
Zdravo pametan Odgovori
@pajo
Slažem se sa dopunom, ali isključivo za SVM kadrove, jer glume opoziciju. Naravno, reka bih isto i za DS sa se ponaša kao SVM!

@Vesko
Ma pusti objektivnu, dok pročita ovo što sam joj dao, doći će novi izbori. A i to što sam dao da čita je samo kap u moru.
SAČUVAJ ME BOŽE BAJIĆA Odgovori
lsv
Da slučajno nebi bilo zabune VELJKO je IZBAČEN iz LSV. On je sada član SNS da bi sačuvao svoju direktorsku funkciju studentskog centra. SRAMOTA NEKA IM JE NA OBRAZ.
Vesko Odgovori
I jos nesto @ objektivna,ne donosi zakone o stecejevima i privatizaciji lokalna vlast,vec republicka
koja bira sudije,tuzioce i menuje nacelnike policije i okruga,kako u ranijem periodu tako i sada.Ja naj-
vise brinem i zelim da je u Subotici dobro,narocito da ima zaposlenja i vise mogucnosti za zaradom,
mada i u drugim gradovima nije puno bolje,mozda u Inđiji,Jagodini,BGD. i NS.
Drugima pricaj o zadrtom nacionalizmu a ne meni,kao i ciji su vidici i pogledi uski.Ti samo mislis da su
tvoji pogledi siroki.
Objektivna Odgovori
@ zdravo pametan, ja nisam rekla da sam pametna samo sam iznela neka moja viđenja, ubeđena sam da samo promene mogu nes izvesti iz ove jednosmerne ulice u kojoj smo se našli.
Ti sebe nazivaš zdravo pametan, pa ja ti predlažem da otkriješ ko stoji iza Blica i b 92, tada ćeš biti mnogo pametniji.
@ Vesko izvini ako sam te uvredila, drago mi je da si Jugosloven.
Ne podržavam ja ni jednu stranku ali mislim da su promene neophodne.
boa Odgovori
@rax@

Jožef Kasa nema firmu u Subotici niti bilo ko iz SVM-a, otimalo se i kralo, ali je zato Kasa ostao pošten??! Jesi li ti upravo stigla iz paralelnog univerzuma?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.