Komentara: 176
Pregleda: 28385

Nova koalicija - SVM, SNS, SPS i DSHV - Maglai gradonačelnik, Todosijević predsednik Skupštine

20.11.2013. u 12:57h > 13:40
Izvor: SuMedija
Predsednica Skupštine grada Subotica Marija Kern Šolja rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da je ovaj predlog predat u zakonskom roku, sa dovoljnim brojem potpisa i da će se naći sutra na sednici Skupštine gradskog parlamenta. Po novom sporazumu novi gradonačelnik bi trebao biti Jene Maglai, a predsednik Skupštine grada Radmilo Todosijević.
Nova koalicija - SVM, SNS, SPS i DSHV - Maglai gradonačelnik, Todosijević predsednik Skupštine

Novu skupštinsku većinu, koja bi trebala biti ozvaničena na sutrašnjoj sednici gradskog parlamenta, ubuduće će činiti Savez vojvođanskih Mađara, Srpska napredna stranka, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Socijalistička partija Srbije, sa 38 od ukupno 67 odbornika, a podršku će im pružati i Srpski pokret obnove, Socijaldemokratska partija Srbije, Pokret socijalista, Savez bačkih Bunjevaca i nezavisna odbornica Josipa Ivanković.

Na mestu gradonačelnika, umesto Modesta Dulića, trebao bi da se nađe Jene Maglai, predsednik subotičkog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, a predsednik Skupštine grada biće prof. dr Radmilo Todosijević iz Srpske napredne stranke.

Za zamenika gradonačelnika biće imenovan Tomislav Veljković (SPS), dok će funkciju zamenika predsednika Skupštine grada obavljati Mirko Bajić iz Saveza bačkih Bunjevaca.

- Četiri odborničke grupe, SVM, SPS, DSHV i SPS, su predale zahtev za razrešenje gradonačelnika u roku određenom Poslovnikom o radu Skupštine grada, sa dovoljnim brojem potpisa, tako da očekujem da će nova vladajuća koalicija već danas preuzeti izvršnu vlast, jer imamo dovoljnu podršku odbornika za to. Ovakav razvoj situacije je posledica toga što grad već skoro deceniju tavori i mi smo preuzeli odgovornost da pokušamo da unesemo pozitivne promene. Svesni smo teške ekonomske situacije, ali ove četiri stranke su zdravi stubovi, sa ljudima koji imaju kapaciteta da donesu promene, a posebno je bitno što sada u vlasti imamo predstavnike svih dominantnih nacionalnih zajednica koje žive u Subotici, a to su Srbi, Mađari, Hrvati i Bunjevci. Ovo nije kratkoročna koalicija – rekao je Jene Maglai.

Mitar Samardžić, odbornik Srpske napredne stranke, koja se po prvi put našla u subotičkoj vlasti, ističe da je nova koalicija plod dugih pregovora.

- Svima je bilo jasno da vlast u gradu nije funkcionisala. Mi smo u više navrata pokušavali da dovedemo do prekompovanja, ali do sada nismo imali uspeha u tome. Međutim, sada su i druge političke opcije shvatile da se nešto mora promeniti i na kraju smo našli zajednički jezik – dodaje Samardžić.

Savez vojvođanskih Mađara ostaće u koaliciji sa Demokratskom strankom i u Skupštini Vojvodine i u svim lokalnim samoupravama u Vojvodini gde zajedno čine vlast, osim u Subotici, izjavio je za Radio Suboticu predsednik SVM–a i pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor. On je rekao da Savez vojvođanskih Mađara nema problema sa Demokratskom strankom nego sa čelnim ljudima Subotice, koji su iz DS–a. Osim navedenog, Pastor nije želeo komentarisati aktuelnu političku situaciju u gradu ili u Skupštini Vojvodine.

Modest Dulić nije iznenađen zahtevom za razrešenje

Još uvek aktuelni gradonačelnik, Modest Dulić, čija je Demokratska stranka od 2000. godine bila deo vladajuće koalicije, nije bio previše iznenađen zahtevom za njegovo razrešenje.

- Od početka mog mandata trudio sam se da uspostavim drugačiji odnos sa građanima i javnosti, odnosno da se pridržavam principa odgovornosti i da ono što obećam, na kraju i ispunim. U tome sam i uspevao, jer je srušen betonski skelet u centru grada, nastavljeni su radovi na Narodnom pozorištu, otvoreno je nekoliko fabrika u kojima je posao dobilo više stotina Subotičana, a nastavljeno je i sa investicijama u komunalnu infrastrukturu. Verovatno je moglo i više da se uradi, ali dok sam ja bio na terenu i borio se za bolji život Subotičana, pojedini koalicioni partneri, pre svega Savez vojvođanskih Mađara, su konstantno radili na prekomponovanju vlasti, umesto da se trude da nešto pozitivno urade za grad. Vreme će pokazati šta će ovakav razvoj situacije doneti Subotičanima, ali je jasno da za vođenje grada nije dovoljna matematička većina, već je to pitanje snage da se realizuju važni projekti i samog političkog legitimiteta vlasti. Pitanje je i kako će ova vlast funkcionisati u relacijama sa Republikom i Pokrajinom – rekao je Modest Dulić.

Nova koalicija predložila je i da Gradsko veće ubuduće umesto 11 ima 7 članova, da se ukinu pomoćnici predsednika skupštine, i ako ovi predlozi budu usvojeni broj funkcionera u izvršnoj vlasti Subotice biće manji za šest.

Izvor: SuMedija
Konferencija povodom prekomponovanja lokalne vlasti Konferencija povodom prekomponovanja lokalne vlasti Konferencija povodom prekomponovanja lokalne vlasti Konferencija povodom prekomponovanja lokalne vlasti Konferencija povodom prekomponovanja lokalne vlasti Konferencija povodom prekomponovanja lokalne vlasti Konferencija povodom prekomponovanja lokalne vlasti Konferencija povodom prekomponovanja lokalne vlasti
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 176
Pregleda: 28385

Povezane vesti

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

jene maglai

radmilo todosijević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.