Komentara: 2
Pregleda: 4573

U toku je uvid u birački spisak povodom parlamentarnih izbora u martu

31.01.2014. u 11:09h
Gradska uprave Grada Subotice obaveštava građane sa teritorije Grada Subotice da su raspisani izbori za narodne poslanike koji će se održati 16. marta 2014. godine. Rokovi za sprovođenje izbornih radnji, počinju da teku od srede, 29. januara 2014. godine. Svi građani mogu do 28. februara da izvrše uvid u Jedinstveni birački spisak i po potrebi izvrše upis, izmenu, dopunu ili podnesu zahtev za brisanje.
U toku je uvid u birački spisak povodom parlamentarnih izbora u martu

Građani sa prebivalištem na teritoriji Grada Subotice mogu izvršiti uvid u Jedinstveni birački spisak - deo za teritoriju Grada Subotice, tražiti upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku podataka na način i po postupku utvrđenom zakonom.

Od proglašenja izborne liste pravo na uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti u skladu sa zakonom i to na isti način i po istom postupku kao i građani.

Uvid u birački spisak, u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti, može se izvršiti i preko sajta Ministarstva pravde i državne uprave Republike Srbije Beograd, unošenjem matičnog broja.

Pravo da bira poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije i da bude biran za poslanika ima punoletan poslovno sposoban državljanin Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji.
Nakon donošenja Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike, Gradska uprava Grada Subotice izvršiće upis svih maloletnih lica za koje poseduje podatke i koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora.

Ukoliko građanin koji je postao punoletan ili će postati punoletan do dana održavanja izbora utvrdi da gradska uprava nije izvršila njegov upis, obratiće se nadležnoj Službi po mestu prebivališta uz prikaz lične karte. Ukoliko to utvrdi nakon zaključenja biračkog spiska, obraća se Ministarstvu pravde i državne uprave i to ili preko Gradske uprave gde ima prebivalište ili direktno Ministarstvu pravde i državne uprave.

Interno raseljena lica (lica koja imaju prebivalište na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija a boravište na teritoriji Grada Subotice) imaju biračko pravo na izborima za izbor narodnih poslanika i isti mogu izvršiti uvid u Jedinstveni birački spisak - deo za područje Grada Subotice i tražiti upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku Jedinstvenog biračkog spiska uz prikaz potvrde o prijemu prijave boravišta i legitimacije raseljenog lica.

Najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska, građani mogu podneti zahtev Gradskoj upravi da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima za izbor narodnih poslanika glasati prema mestu boravišta u zemlji.

Najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska građani mogu podneti zahtev Gradskoj upravi da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima za izbor narodnih poslanika glasati prema mestu boravišta u inostranstvu.

Jedinstveni birački spisak zaključuje se 28. februara 2014. godine u ponoć.

Nakon zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska, sve promene u biračkom spisku (upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku) na način i po postupku utvrđenom zakonom sve do 72 časa pre dana održavanja izbora, vrši  Ministarstvo pravde i državne uprave.

Zahtev za vršenje promene u Jedinstvenom biračkom spisku podnosi se Ministarstvu, odnosno Gradskoj upravi Grada Subotice.

O neposredno podnetom zahtevu za vršenje promene u Jedinstvenom biračkom spisku Ministarstvo na način i  po postupku propisanim Zakonom donosi Rešenje odmah a najkasnije u roku od 24 časa od prijema urednog zahteva.

Uvid u jedinstveni birački spisak

Građani Grada Subotice mogu izvršiti uvid u Jedinstveni birački spisak za područje Grada Subotice i tražiti upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku Jedinstvenog biračkog spiska uz prikaz važeće lične karte, a prema sledećem rasporedu:

ZA NASELjENO MESTO SUBOTICA:

Svakog radnog dana od 7,30 do 15,30 časova, subotom od 8,00 do 12,00 časova u  prostorijama Sekretarijata za opštu upravu i zajedničke poslove Gradske uprave Grada Subotice – Služba za opštu upravu i zajedničke poslove, objekat Gradska kuća, II sprat, soba 215, a najkasnije do 28.februara 2014. godine do 24,00 časa kada se Jedinstveni birački spisak zaključuje.

ZA PRIGRADSKA NASELjENA MESTA:

  • BAJMOK I MIŠIĆEVO - U prostorijama Mesne kancelarije Bajmok, svaki radni dan od 7,30 do 15,30 časova.
  • BAČKI VINOGRADI - U prostorijama Mesne kancelarije Bački Vinogradi, utorkom i petkom od 7,30 do 15,30 časova.
  • BIKOVO - U prostorijama Mesne kancelarije Bikovo,  sredom i petkom od 7,30 do 15,30 časova.
  • ČANTAVIR,  BAČKO DUŠANOVO I VIŠNjEVAC - U prostorijama Mesne kancelarije Čantavir, svaki radni dan od 7,30 do 15,30 časova.
  • DONjI, GORNjI TAVANKUT I LjUTOVO    - U prostorijama Mesne kancelarije Tavankut, svaki radni dan od 7,30 do 15,30 časova.
  • ĐURĐIN - U prostorijama Mesne kancelarije Đurđin, ponedeljkom i četvrtkom od 7,30 do 15,30 časova.
  • HAJDUKOVO    - U prostorijama Mesne kancelarije Hajdukovo, ponedeljkom i četvrtkom od 7,30 do 15,30 časova.
  • KELEBIJA    - U prostorijama Mesne kancelarije Kelebija,  sredom i petkom od 7,30 do 15,30 časova.
  • MALA BOSNA    - U prostorijama Mesne kancelarije Mala Bosna, ponedeljkom i četvrtkom od 7,30 do 15,30 časova.
  • NOVI ŽEDNIK    - U prostorijama Mesne kancelarije Novi Žednik, ponedeljkom i četvrtkom od 7,30 do 15,30 časova.
  • PALIĆ    - U prostorijama Mesne kancelarije Palić, svaki radni dan od 7,30 do 15,30 časova.
  • STARI ŽEDNIK    - U prostorijama Mesne kancelarije Stari Žednik, utorkom,  sredom i petkom od 7,30 do 15,30 časova.
  • ŠUPLjAK    - U prostorijama Mesne kancelarije Šupljak, sredom i petkom od 7,30  do 15,30 časova.
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 4573
Povezane teme

parlamentarni izbori

birački spisak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.