Komentara: 3
Pregleda: 3629

U toku je 5. konkursni krug fondacije "Prosperitati" za subvencije poljoprivrednika

19.04.2018. u 08:20h
Izvor: Subotica.com
U toku je peti konkursni krug Fondacije „Prosperitati“. Za osam konkursa predviđeno je 1,5 milijardi forinti, odnosno 570 miliona dinara.
U toku je 5. konkursni krug  fondacije "Prosperitati" za subvencije poljoprivrednika

Od osam konkursnih linija, u okviru petog kruga, pet je namenjeno poljoprivrednim proizvođačima, koji će biti dobavljači integratorima koji su sredstva dobili na prethodnom konkursu. Programom će biti obuhvaćena poljoprivredna gazdinstva koja se bave i spremna su da dalje razvijaju proizvodnju žitarica, voća, povrća, meda, kao i uzgoj svinja. Dve linije podrške namenjene su unapređenju proizvodnje i trgovine lokalnim proizvodima, a jedna je za preduzetnike početnike za koje je predviđeno da prođu obaveznu obuku.

Konkursi su otvoreni do 15. juna, a izvršni direktor Fondacije “Prosperitati”, Balint Juhas, očekuje da će biti podneto oko 5000 prijava za korišćenje sredstava.

- Apliciranje je u toku, otvoren je naš on-line sistem, zainteresovani moraju on-line da podnesu zahtev i dokumentaciju. U našim teritorijalnim kancelarijama treba da prilože konkursnu dokumentaciju. Konkursi su namenjeni poljoprivrednicima koji imaju i srpsko i mađarsko državljanstvo, vlasnicima malih trgovina koji takođe imaju oba državljanstva, kao i početnicima u biznisu koji su svoje preduzeće otvorili ove godine. Očekujemo veliki broj zainteresovanih, prijavilo nam se oko 4.500 hiljade poljoprivrednika koji su zainteresovani za saradnju sa integratorima a očekujem i ostale prijave - kaže Balint Juhas, rukovodilac Fondacije „Prosperitati“.

Na konkurse Fondacije “Propseritati” od početka rada, od 2016. godine, prijavilo se više od 7.500 zainteresovanih, a 6.700 projekata dobilo je finansijsku podršku.

Vlada Mađarske je u okviru programa posredstvom Fondacije “Prosperitati” za podršku ekonomskog opstanka i razvoja na području Vojvodine za Mađare i druge koji imaju dvojno državljanstvo, prvo namenila 50 milijardi forinti, nakon čega je ta suma povećana tako da su krediti i nepovratna podrška već dostigli iznos od 75 milijardi forinti.

Programom koji finansira Vlada Mađarske za kupovinu seoskih kuća u Vojvodini, preko tri konkursa posredstvom Fondacije “Prosperitati”, zbrinute su 373 porodice. U Subotici su nedavno potpisani ugovori sa 34 porodice, a podrška za kupovinu kuća iznosila je oko 10.000 evra.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 3629
Povezane teme
subvencije za poljoprivrednike poljoprivrednici poljoprivreda bespovratna sredstva poljoprivredni radovi fondacija prosperitati
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.