• Pregleda: 3058

U toku je 5. konkursni krug fondacije "Prosperitati" za subvencije poljoprivrednika

U toku je peti konkursni krug Fondacije „Prosperitati“. Za osam konkursa predviđeno je 1,5 milijardi forinti, odnosno 570 miliona dinara.
U toku je 5. konkursni krug  fondacije "Prosperitati" za subvencije poljoprivrednika

Od osam konkursnih linija, u okviru petog kruga, pet je namenjeno poljoprivrednim proizvođačima, koji će biti dobavljači integratorima koji su sredstva dobili na prethodnom konkursu. Programom će biti obuhvaćena poljoprivredna gazdinstva koja se bave i spremna su da dalje razvijaju proizvodnju žitarica, voća, povrća, meda, kao i uzgoj svinja. Dve linije podrške namenjene su unapređenju proizvodnje i trgovine lokalnim proizvodima, a jedna je za preduzetnike početnike za koje je predviđeno da prođu obaveznu obuku.

Konkursi su otvoreni do 15. juna, a izvršni direktor Fondacije “Prosperitati”, Balint Juhas, očekuje da će biti podneto oko 5000 prijava za korišćenje sredstava.

- Apliciranje je u toku, otvoren je naš on-line sistem, zainteresovani moraju on-line da podnesu zahtev i dokumentaciju. U našim teritorijalnim kancelarijama treba da prilože konkursnu dokumentaciju. Konkursi su namenjeni poljoprivrednicima koji imaju i srpsko i mađarsko državljanstvo, vlasnicima malih trgovina koji takođe imaju oba državljanstva, kao i početnicima u biznisu koji su svoje preduzeće otvorili ove godine. Očekujemo veliki broj zainteresovanih, prijavilo nam se oko 4.500 hiljade poljoprivrednika koji su zainteresovani za saradnju sa integratorima a očekujem i ostale prijave - kaže Balint Juhas, rukovodilac Fondacije „Prosperitati“.

Na konkurse Fondacije “Propseritati” od početka rada, od 2016. godine, prijavilo se više od 7.500 zainteresovanih, a 6.700 projekata dobilo je finansijsku podršku.

Vlada Mađarske je u okviru programa posredstvom Fondacije “Prosperitati” za podršku ekonomskog opstanka i razvoja na području Vojvodine za Mađare i druge koji imaju dvojno državljanstvo, prvo namenila 50 milijardi forinti, nakon čega je ta suma povećana tako da su krediti i nepovratna podrška već dostigli iznos od 75 milijardi forinti.

Programom koji finansira Vlada Mađarske za kupovinu seoskih kuća u Vojvodini, preko tri konkursa posredstvom Fondacije “Prosperitati”, zbrinute su 373 porodice. U Subotici su nedavno potpisani ugovori sa 34 porodice, a podrška za kupovinu kuća iznosila je oko 10.000 evra.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Sistem (original) Odgovori
U sistemu zla i lopovluka, pošteni i radni su osuđeni da se oslanjaju na milostinju. Verujem da bi i ovi poljoprivrednici napustili zemlju kada bi im njive bile pokretne. I ovo malo milostinje što će dobiti će im biti pokradeno od strane lešinarskog sistema. Mene su odradi do gole kože. Kada nije bilo više šta da se dere krenulo je šikaniranje i vređanje. Zbog toga sam pobegao, kao izbeglica, izbeglica od zla, ludila i lopovluka. Šikaniranje se nastavlja putem krađe identiteta i osporavanja mog autoriteta na subotičkom internetu. Ne predajem se i dalje.
Milutin Rajkovic
Sta nas briga za poljoprivredu, neka se snadju kao i ostali, ja sam radio u severu, i bogami najlepse mi je bilo za vreme milosevica a i demokrata, nije mi ni palo na pamet da bezim u inostranstvo, itekako se moze prilika iskoristiti u srbiji, moja deca ce imati sta da jedu a i unuci, a vi sadite i prodavajte, para ce uvek biti.
Ih Odgovori
Al ulazu Madjari para :)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.