Komentara: 0
Pregleda: 748

U takmičarskom programu Festivala pozorišta za decu 14 predstava iz celog sveta

13.09.2023. u 12:25h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Otvorenog univerziteta, od 17. do 22. septembra biće održan jubilarni, 30. Međunarodni festival pozorišta za decu, koji će ove godine izvesti 14 predstava za decu teatara iz celog sveta.
U takmičarskom programu Festivala pozorišta za decu 14 predstava iz celog sveta

Po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića, publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz zemalja iz celog sveta. 

U takmičarskom programu učestvovaće dve predstave iz Srbije. Predstavu “Pradevojčica” autorki Desanke Maksimović i Mine Petrić, u režiji Sonje Petrović, donosi Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina. Ovo ostvarenje je podsetnik koliko se čovek udaljio od sunca, meseca, zemlje, vode, vatre, biljki, životinja, od realnih dodira i susreta s prirodom. U izvođenju Dečjeg pozorišta Subotica stiže predstava “Iza brda, preko brega” (autor: Hernjak Žoka, režija: Ric Armin), o dečacima i njihovom odnosu prema ženama, zasnovana na mađarskoj nacionalnoj tradiciji i elementima mađarskih običaja koji su suština i srž kulture Mađara.

U takmičarskom programu Festivala pozorišta za decu 14 predstava iz celog svetaU takmičarskom programu Festivala pozorišta za decu 14 predstava iz celog svetaIz zemalja u okruženju stiže šest ostvarenja. “Dedine priče” u produkciji Pozorišta Dečjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku režirala je Maja Lučić.  Lutkarsko kazalište iz Mostara dolazi sa predstavom “Zmaj i princeze”, autora Kirjakosa Argiropulosa, u režiji Kirjakosa Argiropulosa i Stanislava Staneva. Iz banjalučkog Dječijeg pozorišta Republike Srpske stiže predstava “Sedam gavranova” reditelja Jakuba Maksimova, a iz Nikšićkog pozorišta “Bajka o elektricitetu” autorke Milene Bogavac i reditelja Mila Vučinića. Lutkarsko pozorište Harlekin iz Mađarske izvešće predstavu “Paprika Janči i Đavolji jezik” autora i reditelja Olivera Silnera, a Pozorište “Baja Mare” iz Rumunije predstaviće se ostvarenjem “Petar i Vuk” po motivima dela Sergeja Prokofjeva u režiji Julian Bulansea.

U takmičarskom programu Festivala pozorišta za decu 14 predstava iz celog svetaOve godine na repertoaru biće i predstave dva azijska pozorišta - “Dečije pozorište Instituta za blagostanje Kine izvešće predstavu “Umetnost rata” čiji je autor Du Cun, a režiser Žao Ji, dok iz Južne Koreje stiže pozorište Play Aree sa predstavom “Priča o ljubavi jednog drveta” reditelja Čoi Vona.

Pozorište “Pod srećnom zvezdom” iz Češke predstaviće se ostvarenjem “Stara priča” autora Šauoh Ibrahima u režiji Jevgenija Ibragimova. Estoniju će predstaljati Pozorište “Leteća krava” s predstavom “Noćna pesma” autora  D.H. Džubrana u režiji Jevgenija Imbragimova. Iz Portugala nam stiže pozorište “S.A. Marionetas - Teatro e Bonecos” s predstavom “I tako dalje” čiji su autori i režiseri Hose Hil, Sofia Vinagre, Nataša Pereira, a iz slovačkog pozorišta “Anima-Act” stiže predstava “Žena-foka” autorke Lucie Svobodove, u  režiji Lucie Svobodove i Katarine Aulitisove.

U takmičarskom programu Festivala pozorišta za decu 14 predstava iz celog svetaŽiri glavnog takmičarskog programa čine Jaroslav Antonjuk – poljski režiser, dramaturg i teatrolog, i ovogodišnje dobitnice nagrade “Mali princ”: Jelena Sitar - lutkar, pedagog i publicista i Amela Vučenović - glumica i rediteljka.

Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 748
Povezane teme

pozorište za decu subotica

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.