Komentara: 14
Pregleda: 3447

U subotu Veliko prelo u organizaciji HKC "Bunjevačko kolo"

23.01.2018. u 17:03h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji HKC "Bunjevačko kolo" u subotu će, s početkom u 19:30 časova, u sali Tehničke škole biti održano Veliko prelo.
U subotu Veliko prelo u organizaciji HKC "Bunjevačko kolo"

Gostima će biti služena tradicionalna jela, a za muziku će biti zaduženi tamburaški ansambl "Harmonija" iz Zagreba i subotički tamburaški ansambl "Ruža". Za ovu priliku, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata izdao je zbirku najlepših preljskih pesama, te će na prelu biti održana i promocija zbirke.

Predsednik Organizacionog odbora Velikog prela, Denis Lipozenčić, kaže da za ovogodišnje Veliko prelo vlada veliko interesovanje.

- Ove godine imamo više prijavljenih pesnika, kandidata za izbor najlepše preljske pesme. Takođe, imamo dosta prijavljenih devojka koje će se takmičiti za najlepšu prelju. Tri naše najlepše prelje će dobiti vredne slike koje su nastale na našoj likovnoj koloniji „Bunarić“. Najlepša prelja će dobiti zlatni dukat. Pobednik najlepše preljske pesme će dobiti vrednu sliku akademskog umetnika, dar Hrvatskog likovnog udruženja "Croart" - najavio je Lipozenčić.

Goste očekuje i tradicionalna tombola, a glavna nagrada ove godine biće sedmodnevno letovanje na Hrvatskom primorju. Cilj Velikog prela, prema rečima predsednika HKC "Bunjevačko kolo", Lazara Cvijina, nikada nije bila puka zabava, već je uvek imalo dublji smisao.

- U vremenima kada je bilo teško zadržati našu samobitnost, polovinom devetnaestog veka, Veliko prelo nije bilo samo zabava nego je to bio bitan vid okupljanja našeg naroda, moglo bi se reći jedini mogući u to vreme. Kroz vid zabave se provuklo mnogo bitnih momenata, podsticanje da se naš narod pored porodice okuplja i kao jedna šira zajednica. To je primenjivano duže vreme jer su drugi vidovi političkih okupljanja bili jako limitirani u tom vremenu, zbog toga su i nastale preljske pesme, pa ta događanja nisu bila samo zabava. To se proteglo i na druge periode, pa je to bio momenat jednog narodnog buđenja i sedamdesetih godina prošlog veka, bilo je i problema zato imamo i prekide u organizovanju Veliko prela. Od 1990. godine Veliko prelo ima jedan svoj kontinuitet, koji je zadržan do danas i drago nam je da naš narod prepoznaje da je to mesto radosnog okupljanja najširih slojeva naše zajednice - rekao je Cvijin.

Program Velikog prela 2018

  • 18.45 - Tamburaški ansambl „Ruže" - Doček gostiju
  • 20,10 - Početak programa, najava voditelja
  • 20.15 - „Kolo igra, tamburica svira" Antonija Dulić i TA "Ruže"
  • 20,28 - Nastup folklornog ansambla HKC "Bunjevačko kolo" uz pratnju ansambla „Ruže" i korepetitora HKC „Bunjevačko kolo" Luke Sudarevića — Momačko kolo
  • 20,43 - Pozdrav gostiju i domaćina
  • 20,50 - Otvaranje Velikog prela 2018 -
  • 21.00 - Proglašenje najlepše preljske pjesme
  • 21,05 - Čitanje najbolje preljske pesme Velikog prela 2018.
  • 21,10 - Blagoslov večere i molitva koju predvodi Mons. Stjepan Beretić
  • 21.15 - Najava ansambla „Ruže"
  • 21.20 - 21,45 Svečana večera - ansambl „Ruže"
  • 21.45 - Defile za izbor najlepše prelje Velikog prela 2018
  • 00,00 - Proglašenje najlepše prelje Velikog prela 2018
  • 00,15 - Dodela tombola
  • 00,30 - 04,00 Ansambl „Ruže"
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 3447
Povezane teme

veliko prelo

bunjevačka nacionalna manjina

bunjevačko veliko prelo

hkc bunjevačko kolo

hrvatski kulturni centar bunjevačko kolo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.