Komentara: 19
Pregleda: 3327
Foto

U subotičkoj filijali NSZ otvoren Migracioni servisni centar

21.04.2023. u 15:27h
Izvor: Subotica.com
U subotičkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje danas je počeo sa radom Migracioni servisni centar, čiji je cilj da pruži podršku građanima da po dolasku iz inostranstva lakše pronađu zaposlenje.
U subotičkoj filijali NSZ otvoren Migracioni servisni centar

Novootvoreni Migracioni servisni centar, osmi u Srbiji formiran u saradnji sa GIZ-om, postaće deo mreže Migraciono servisnih centara, koja predstavlja važan segment u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), jer se u okviru nje susreću dve teme: migracije i zapošljavanje.

- Tema migracija je prisutna svuda i nameće svim odgovornim državama, kao što je Srbija, da nađu adekvatne odgovore na trenutno stanje. Poslednji popis je pokazao veći udeo starijeg stanovništva,a smanjenje radno aktivnog, suočavali smo se sa odlivom radne snage a sada sa velikim prilivom stranih radnika. Moramo da preduzmemo odgovarajuće mere kako bi usporili odliv našeg radno sposobnog stanovništva i stvorili  bolje uslove za one koji su otiši I potražili šansu na drugim tržištima rada i uspostavili jače veze sa dijasporom i lokalnim ustanovama i organima – objasnio je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje. – Do sada smo otvorili sedam migracionih servisnih centara, a sada je otvoren i u Subotici. Doneli smo sva potrebna upustva, instrukcije za rad savetnika, a njihov zadatak ćebiti da upoznaju povratnike sa mogućnostima zaposlenja i uključivanja na tržište rada i mere aktivne politike zapošljavanja. Ovo treba da bude prva adresa na koju će se građani javiti kad se vrate u svoju zemlju, ali i mesto i resurs za potrebe poslodavaca. Naše državljane koji žele da odu u inostranstvo treba da upozore na sve moguće rizike.

U subotičkoj filijali NSZ otvoren Migracioni servisni centar

U Srbiji nikada nije bila veća potreba za zaposlenjem, a na evidenciji NSZ  nalazi se deset odsto manje ljudi nego lani. Prošle godine izdato je 35.000 dozvola za rad strancima, a u ovoj godini, do sada, čak 14.000.

Osnivanje Migracionog sevisnog centra podržao je GIZ (Nemačka agencija za razvojnu saradnju), što je samo jedan od segmenata saradnje sa Republikom Srbijom koja traje više od dve decenije.

U subotičkoj filijali NSZ otvoren Migracioni servisni centar

- Za to vreme Nemačka je izdvojila za pomoć Srbiji više od 2.3 milijarde evra. Os samog strarta usmereni smo na jačanje efikasnosti privrede i uticaj na bolji život građana I prisutni smo u svim sektorima – podsetila je Marija Bogdanović, u ime GIZ-a. – Još 2016. Smo počeli uspešnu saradnju sa NSZ i pružamo joj podršku u jačanju kapaciteta. Cilj je da se pojedincima koji se vraćaju pruži što brži i efikasniji odgovor na njihove potrebe. A da bi se to ostvarilo treba da imate koordinisan pristup i saradnju svih relevantnih institucija, te će Migracioni servisni centar biti polazna tačka i za njihovo jačanje.

Otvaranju Migracionog servisnog cetra podržao je i Grad Subotica, a Srđan Samardžić, član Gradskog veća zaudžen za privredu, poručio je da će lokalna samouprava biti odgovoran partner ovog tela.

U subotičkoj filijali NSZ otvoren Migracioni servisni centar

- Imamo odličnu saradnju sa NSZ, naročito kroz rad Lokalnog saveta za zapošljavanje i Privrednog saveta. O ekonomskim migracijama smo razgovarali i na Privrednom savetu, a odogovori na sadašnje teme se ne mogu rešavati jučerašnjim metodama, zato je potrebna saradnja i dijalog. Tako možemo da zadržimo radnu snagu i privučemo je u naš grad – dodaje Samardžić.

Predsednik Privrednog saveta Grada Subotice Milan Jerinkić osnivanje Migracionog servisnog centra  smatra pravom merom države, jer je radna snaga itekako potrebna.

U subotičkoj filijali NSZ otvoren Migracioni servisni centar

- Oni koji bi trebali da popune nedostatak treba da budu naši radnici koji su ranije otišli iz zemlje. U poslednje dve godine smo u velikom problemu nedostatka kvalitetne radne snage, a jedna od načina da rešimo problem je da pozovemo naše građane da se vrate nazad – smatra Jerinkić. – Pripremamo na nivou grada veliki poziv za sastanak sa povratnicima I da od njih saznamo kakve problem imaju, šta očekuju i šta mi možemo da im ponudimo.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje Migracionog servisnog centra u Subotici Otvaranje Migracionog servisnog centra u Subotici Otvaranje Migracionog servisnog centra u Subotici Otvaranje Migracionog servisnog centra u Subotici Otvaranje Migracionog servisnog centra u Subotici Otvaranje Migracionog servisnog centra u Subotici Otvaranje Migracionog servisnog centra u Subotici Otvaranje Migracionog servisnog centra u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 nedelje
Komentara: 19
Pregleda: 3327
Povezane teme

Nacionalna služba za zapošljavanje

migracije

milan jerinkić

srđan samardžić

migracioni servisni centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.