Komentara: 12
Pregleda: 4066
Foto

U subotičkim školama obeležena školska slava "Sveti Sava"

28.01.2019. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Širom obrazovnih ustanova u Subotici u subotu je obeležena školska slava "Sveti Sava", u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja, utemeljivača srpske diplomatije, književnosti, zakonodavstva i zdravstva.
U subotičkim školama obeležena školska slava "Sveti Sava"

Prigodnim kulturnim programom, koji je započeo sečenjem slavskog kolača i himnom prvom srpskom prosvetitelju, obeležena je školska slava "Sveti Sava" u OŠ "10. oktobar". Nastavnicima, učenicima, roditeljima i gostima škole, obratili su se otac Dragan Stokin, podsećajući na misiju i viziju Svetoga Save, i direktorka škole Melinda Đurić Kiš.

- Ovo je dan kada se zahvaljujemo učenicima i prosvetnim radnicima na posvećenosti i trudu, a najviše dan kada svi zajedno širimo ljubav i međusobno se usrećujemo - istakla je direktorka OŠ "10. oktobar".

U subotičkim školama obeležena školska slava "Sveti Sava"

Nakon priredbe, koja je bila prošarana recitacijama, pesmama i plesom učenika koji pohašaju sekciju folklora, podeljeni su pokloni najuspešnijim đacima i nastavnicima škole.

Savindan proslavljen je u OŠ "Ivan Goran Kovačić", gde je slavski kolač osveštao sveštenik Ivan Anđelić, a kuma slave je bila Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti. Toplu dobrodošlicu prisutima, poželela je direktorka škole Branka Bešlić.

- Opominje nas Sveti Sava da u obrazovanju ne zaboravimo ono najvažnije, biti čovek, a posebno se obraća nama, prosvetnim radnicima, da budemo kao on, da učimo mlade da veličaju ne samo znanje, već i poznanje istine. Naše vreme je puno izazova, natrano informacijama, nagomilano znanjima, te preti da izgubimo svest o istinskim i pravim vrednostima. Moramo se okrenuti sebi, poslušati iskonsko dobro i upravljati se duhovnim, a ne materijalnim. Sveti Sava nas danas, kao već vekovima, poziva na pomirenje sa sobom i drugima, na pobožnost, svest i samosvest, na odgovornost i dela u kojima ćemo se pronaći kao ljudi i kao narod koji nije od juče, a koji želi da ga bude i sutra - poručila je Bešlić.

U subotičkim školama obeležena školska slava "Sveti Sava"

U sklopu svečanog otvaranja manifestacije "Dečji svetosavski dani", školska slava obeležena je u OŠ "Matko Vuković" priredbom učenika, koji su podsetili na osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, te iskonske ljudske vrline i Božje zakone. Ovogodišnji kum slave bio je Nebojša Daraboš, direktor JP "Park Palić", koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog toga što mu je pripalo kumstvo.

- Svaki put kada se okupimo na Dan Svetog Save mi se prisećamo čoveka, sveca, koji nam je pokazao i svojim životom i svojim delima kako treba raditi. Time je obavezao sve nas koji živimo toliko vekova iza njega da učinimo sve što je u našoj moći da svet u kome će naša deca živeti bude mnogo bolji i kvalitetniji - rekao je Daraboš.

U subotičkim školama obeležena školska slava "Sveti Sava"

U OŠ "Đuro Salaj", učenici su uz pomoć nastavnika priredili jednočasovnu priredbu posvećenu Svetom Savi. Ovogodišnji kum slave bio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, a slavski kolač osveštao je otac Dragan Stokin. Svečanosti su prisustvovali i Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, koja je bila prošlogodišnja kuma slave, i narodni poslanik Milimir Vujadinović.

Kulturno-umetničkim programom, kojeg je deo bio i dečji hor "Iskončići", Savindan je obeležen i u OŠ "Kizur Ištvan". Ove godine čast kumstva poneo je Nemanja Simović, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu.

U subotičkim školama obeležena školska slava "Sveti Sava"

Prigodnim programom, školska slava obeležena je i u osnovnim školama "Sveti Sava", "Jovan Mikić", "Miroslav Antić", "Ivan Milutivnović" i drugim obrazovnim ustanovama u našem gradu.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, prosvetitelj, utemeljivač srpske diplomatije, književnosti, zakonodavstva i zdravstva. Rođen kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, odlučio je da se zamonaši na Svetoj Gori, uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namenili vladarsku misiju. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine, utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva, koja ove godine obeležava osam vekova autokefalnosti. Zajedno sa ocem, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira, a ostao je zabeležen i kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Himnu Svetom Savi prvi put je izveo lokalni crkveni hor u Segedinu 1839. godine, a kao školska slava, Savindan je ustanovljen 2. januara 1940. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu, i odlukom Sovjeta Knjaževstva Srpskog. Iste godine, školska slava proslavljena je u Kragujevcu i Beogradu, a od tada đaci na priredbama pevaju himnu Svetom Savi, odajući mu priznanje za veliki doprinos našem narodu.

Izvor: Subotica.com

Svečanost povodom početka 4. "Dečjih svetosavskih dana"

Svečanost povodom početka 4. "Dečjih svetosavskih dana" Svečanost povodom početka 4. "Dečjih svetosavskih dana" Svečanost povodom početka 4. "Dečjih svetosavskih dana" Svečanost povodom početka 4. "Dečjih svetosavskih dana" Svečanost povodom početka 4. "Dečjih svetosavskih dana" Svečanost povodom početka 4. "Dečjih svetosavskih dana" Svečanost povodom početka 4. "Dečjih svetosavskih dana" Svečanost povodom početka 4. "Dečjih svetosavskih dana"
Pogledaj ostale fotografije

Obeležavanje školske slave "Svetog Save"

Obeležavanje školske slave "Svetog Save" Obeležavanje školske slave "Svetog Save" Obeležavanje školske slave "Svetog Save" Obeležavanje školske slave "Svetog Save" Obeležavanje školske slave "Svetog Save" Obeležavanje školske slave "Svetog Save" Obeležavanje školske slave "Svetog Save" Obeležavanje školske slave "Svetog Save"
Pogledaj ostale fotografije

Obeležavanje školske slave, Svetog Save

Obeležavanje školske slave, Svetog Save Obeležavanje školske slave, Svetog Save Obeležavanje školske slave, Svetog Save Obeležavanje školske slave, Svetog Save Obeležavanje školske slave, Svetog Save Obeležavanje školske slave, Svetog Save Obeležavanje školske slave, Svetog Save Obeležavanje školske slave, Svetog Save
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 4066
Povezane teme

osnovna škola 10. oktobar

Oš Ivan Goran Kovačić

OŠ Matko Vuković

Sveti Sava

školska slava sveti sava

osnovna škola đuro salaj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.