Komentara: 2
Pregleda: 2944

U Subotici nestašica leka za hemofiliju

25.04.2013. u 16:38h
Izvor: RTV City
U Subotici se zbog nedoumica da li će državne apoteke morati da se snabdevaju centralizovano, ili će biti izuzete iz primene Zakona o javnim nabavkama koji je stupio na snagu 1. aprila, gase zalihe lekova.
U Subotici nestašica leka za hemofiliju

Naime, ovih dana zabeležena je nestašica medikamenta Faktor 8, koji se koristi u savremenom načinu lečenja hemofilije. Prema rečima Atile Čengerija, član Gradskog veća zaduženog za zdravstvo i socijalnu zaštitu, nestašica lekova izazvao je veliki problem, jer je reč o usaglašavanju novog Zakona o javnim nabavkama, i apotekarske ustanove bi trebale das sprovedu Javne nabavke u skladu sa uputstvima ministarstva.

S druge strane, u Upravi za javne nabavke ocenjuju da su državne apoteke imale dovoljno vremena da se pripreme za Javne nabavke lekova pošto su dobile četiri mišljenja, i to od Ministarstva finansija, Državne revizorske institucije, Ministarstva zdravlja i Uprave za javne nabavke, da moraju da poštuju Zakonu o javnim nabavkama, izjavio je Đorđe Belenzada iz Uprave za javne nabavke.

Kako list Blic saznaje, i privatne apoteke moraće da sprovode javne nabavke za lekove koje izdaju na recept. Republički fond za zdravstveno osiguranje je dopunio listu lekova sa oko 80 medikamenata i od danas će početi da se izdaju na recept. Po prvi put stavljeni su dijetetski proizvodi namenjeni enteralnoj ishrani, za osobe obolele od retkih bolesti, ali i lek “certican”, koji se koristi protiv odbacivanja organa prilikom transplantacije.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2944
Povezane teme

apoteka subotica

nestašica lekova

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.