Komentara: 58
Pregleda: 22404

U Subotici će se graditi fabrika baterija za vozila, najavljen posao za 2.000 radnika

21.10.2021. u 16:29h
Izvor: Subotica.com
"ElevenEs" je potpisao sporazum sa "EIT InnoEnergy" i najavio stratešku saradnju u izgradnji prve gigafabrike LFP litijum-jonskih baterija u Evropi koja će biti smeštena u Subotici, saopšteno je iz kompanije, čija je namera da u fabrici zaposli i do 2.000 radnika.
U Subotici će se graditi fabrika baterija za vozila, najavljen posao za 2.000 radnika

Kompanija "ElevenEs", razvojni industrijski projekat multinacionalne kompanije "Al Pack Group" koja je specijalizovana u preradi aluminijuma i posluje na tržištu ambalaže 25 godina, razvio je sopstvenu tehnologiju za proizvodnju litijum-gvožđe-fosfatnih baterija (LFP), koje odlikuje dug vek trajanja, pristupačna cena i veća bezbednost.

Nakon dve godine istraživanja i razvoja LFP litijum-jonskih baterija, "ElevenEs" je u junu ove godine otvorio savremeni razvojno-istraživački centar u Subotici, pri sedištu matične kompanije, u kom je angažovan međunarodni tim inženjera i naučnika. Po rečima Nemanje Mikaća, osnivača i izvršnog direktora "ElevenEs-a", ova vrsta baterija predstavlja najpopularniji izbor na tržištu Kine, koja je globalni lider u ovoj tehnologiji baterija.

- LFP baterije traju preko dva puta duže od konkurentskih tehnologija, brže se pune, ciklus punjenja se može ponoviti do 6.000 puta i to do 100 odsto kapaciteta baterije, i praktično ne izazivaju samozapaljenje u električnim vozilima. Osim toga, one koštaju znatno manje - ističe Mikać.

"ElevenEs" je potpisao sporazum sa kompanijom "EIT InnoEnergy", koja je vodeći pokretač za inovacije i preduzetništvo na polju održive energije u Evropi i šire. Partneri su objavili stratešku saradnju u izgradnji prve gigafabrike LFP litijum-jonskih baterija u Evropi. Do 2023. godine fabrika "ElevenEs" u Subotici biće u mogućnosti da proizvede LFP baterije ukupnog kapaciteta od 300 MWh godišnje.

Izgradnja druge faze postrojenja kapaciteta 8 GWh, koje će u potpunosti koristiti energiju iz obnovljivih izvora, počeće 2024. godine, a kasnije će se proizvodnja proširiti na kapacitet od 16 GWh, što je dovoljno za opremanje baterijama više od 300.000 električnih vozila (BEVs) godišnje. Kompanija je istakla da namerava da zaposli do 2.000 ljudi.

- LFP tehnologija postaje sledeća velika stvar u masovnoj upotrebi baterija. Iako baterije na bazi nikla nadmašuju LFP po gustini energije i verovatno će ostati najbolja opcija za automobile visokih performansi, LFP je daleko bolji u pogledu cene, bezbednosti i veka trajanja, što ga čini savršenim izborom za industrijska vozila, sisteme za skladištenje energije (ESS) i gradska električna vozila - kaže Jakub Miler, izvršni direktor "EIT InnoEnergy" za region Centralne Evrope. - Sarađujemo sa "ElevenEs" poslednjih godinu i po dana, a najveće iznenađenje za nas je to što čak 70 odsto procesa obrade aluminijumske folije i znanja iz njihove matične kompanije "Al Pack Group", mogu lako da se prenesu u proizvodnju baterija. S obzirom na to da su razvili sopstvenu LFP tehnologiju, proizvodno iskustvo grupe "Al Pack" trebalo bi da im omogući mnogo bržu implementaciju i napredak. Veoma smo uzbuđeni što ćemo zajedno krenuti na to putovanje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 58
Pregleda: 22404

Povezane vesti

Povezane teme

fabrika elevenes

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.