• Pregleda: 2185

U "Skladištu" održano predavanje Helene Sablić Tomić na temu "Dokolica"

U četvrtak, 07. marta 2013. godine u Omladinskom klubu “Skladište” predavanje pod nazivom „Dokolica“ održala je univerzitetska profesorka, književna kritičarka, autorka desetak knjiga i udžbenika iz Hrvatske Helena Sablić Tomić.
U "Skladištu" održano predavanje Helene Sablić Tomić na temu "Dokolica"

Predavanje je realizovano u saradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice. Moderator večeri je bio Vladan Čutura, profesor hrvatskog jezika i komparativne književnosti.

Predavanje je istovremeno predstavljalo uvod u promociju 9. broja kultur-propagandnog lista „Karton“ Fondacije „Danilo Kiš“ čija je tema broja upravo – DOKOLICA.

Prof. dr.sc. Helena Sablić Tomić se u svom predavanje osvrnula na pitanje: O čemu govorimo kada govorimo o dokolici?, te na isto dala odgovor da je „vrijeme dokolice pozitivno iskustvo koje znači slobodu, ispunjenje...“ Nadalje, tokom predavanja autorka je pokušala razjasniti kako na pojmovnom i jezičkom nivou nije uvek jasan odnos između slobodnog vremena, dokolice i besposlice, pa se često poistovećuju besposlica i dokolica. Međutim, razlika među njima je velika. Obe ove kategorije neki su oblik slobodnog vremena, ali dok je besposlica vreme u kojem je čovek slobodan od posla ili rada, dokolica je vreme u kojem je on slobodan za neposredno delatničko ostvarenje, za užitak, za stvaralaštvo, za sebe samoga. Pa ako je slobodno vreme zapravo vreme slobode, onda je suština slobodnog vremena dosegnuta tek u dokolici i tek je dokolica pravo slobodno vreme, dok je to besposlica tek uslovno… Predavanje je bilo ilustrovano primerima iz savremene hrvatske proze.

Helena Sablić Tomić je rođena 1968. godine u Osijeku gde je diplomirala na Pedagoškom fakultetu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je 1997. godine magistrirala s temom "Kratka priča devedesetih – biblioteka i autori časopisa Quorum", a 2001. je odbranila doktorsku disertaciju naslovljenu "Modeli hrvatske suvremene autobiografske proze". Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku predaje književnost u statusu redovnog profesora. Od 2006. je dekan Umjetničke akademije u Osijeku. Članica je Pen-a, DHK i HDP. Piše književne kritike za Hrvatski radio 1. program (emisija Kutija slova). Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada za naučni rad u oblasti književnosti.

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.