Komentara: 0
Pregleda: 2744

U "Skladištu" održano predavanje Helene Sablić Tomić na temu "Dokolica"

08.03.2013. u 13:27h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
U četvrtak, 07. marta 2013. godine u Omladinskom klubu “Skladište” predavanje pod nazivom „Dokolica“ održala je univerzitetska profesorka, književna kritičarka, autorka desetak knjiga i udžbenika iz Hrvatske Helena Sablić Tomić.
U "Skladištu" održano predavanje Helene Sablić Tomić na temu "Dokolica"

Predavanje je realizovano u saradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice. Moderator večeri je bio Vladan Čutura, profesor hrvatskog jezika i komparativne književnosti.

Predavanje je istovremeno predstavljalo uvod u promociju 9. broja kultur-propagandnog lista „Karton“ Fondacije „Danilo Kiš“ čija je tema broja upravo – DOKOLICA.

Prof. dr.sc. Helena Sablić Tomić se u svom predavanje osvrnula na pitanje: O čemu govorimo kada govorimo o dokolici?, te na isto dala odgovor da je „vrijeme dokolice pozitivno iskustvo koje znači slobodu, ispunjenje...“ Nadalje, tokom predavanja autorka je pokušala razjasniti kako na pojmovnom i jezičkom nivou nije uvek jasan odnos između slobodnog vremena, dokolice i besposlice, pa se često poistovećuju besposlica i dokolica. Međutim, razlika među njima je velika. Obe ove kategorije neki su oblik slobodnog vremena, ali dok je besposlica vreme u kojem je čovek slobodan od posla ili rada, dokolica je vreme u kojem je on slobodan za neposredno delatničko ostvarenje, za užitak, za stvaralaštvo, za sebe samoga. Pa ako je slobodno vreme zapravo vreme slobode, onda je suština slobodnog vremena dosegnuta tek u dokolici i tek je dokolica pravo slobodno vreme, dok je to besposlica tek uslovno… Predavanje je bilo ilustrovano primerima iz savremene hrvatske proze.

Helena Sablić Tomić je rođena 1968. godine u Osijeku gde je diplomirala na Pedagoškom fakultetu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je 1997. godine magistrirala s temom "Kratka priča devedesetih – biblioteka i autori časopisa Quorum", a 2001. je odbranila doktorsku disertaciju naslovljenu "Modeli hrvatske suvremene autobiografske proze". Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku predaje književnost u statusu redovnog profesora. Od 2006. je dekan Umjetničke akademije u Osijeku. Članica je Pen-a, DHK i HDP. Piše književne kritike za Hrvatski radio 1. program (emisija Kutija slova). Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada za naučni rad u oblasti književnosti.

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Predavanje pod nazivom „Dokolica“ Predavanje pod nazivom „Dokolica“ Predavanje pod nazivom „Dokolica“ Predavanje pod nazivom „Dokolica“ Predavanje pod nazivom „Dokolica“ Predavanje pod nazivom „Dokolica“ Predavanje pod nazivom „Dokolica“ Predavanje pod nazivom „Dokolica“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 2744
Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.