Komentara: 0
Pregleda: 2246

U "Skladištu" održano predavanje Helene Sablić Tomić na temu "Dokolica"

08.03.2013. u 00:00h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
U četvrtak, 07. marta 2013. godine u Omladinskom klubu “Skladište” predavanje pod nazivom „Dokolica“ održala je univerzitetska profesorka, književna kritičarka, autorka desetak knjiga i udžbenika iz Hrvatske Helena Sablić Tomić.
U "Skladištu" održano predavanje Helene Sablić Tomić na temu "Dokolica"

Predavanje je realizovano u saradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice. Moderator večeri je bio Vladan Čutura, profesor hrvatskog jezika i komparativne književnosti.

Predavanje je istovremeno predstavljalo uvod u promociju 9. broja kultur-propagandnog lista „Karton“ Fondacije „Danilo Kiš“ čija je tema broja upravo – DOKOLICA.

Prof. dr.sc. Helena Sablić Tomić se u svom predavanje osvrnula na pitanje: O čemu govorimo kada govorimo o dokolici?, te na isto dala odgovor da je „vrijeme dokolice pozitivno iskustvo koje znači slobodu, ispunjenje...“ Nadalje, tokom predavanja autorka je pokušala razjasniti kako na pojmovnom i jezičkom nivou nije uvek jasan odnos između slobodnog vremena, dokolice i besposlice, pa se često poistovećuju besposlica i dokolica. Međutim, razlika među njima je velika. Obe ove kategorije neki su oblik slobodnog vremena, ali dok je besposlica vreme u kojem je čovek slobodan od posla ili rada, dokolica je vreme u kojem je on slobodan za neposredno delatničko ostvarenje, za užitak, za stvaralaštvo, za sebe samoga. Pa ako je slobodno vreme zapravo vreme slobode, onda je suština slobodnog vremena dosegnuta tek u dokolici i tek je dokolica pravo slobodno vreme, dok je to besposlica tek uslovno… Predavanje je bilo ilustrovano primerima iz savremene hrvatske proze.

Helena Sablić Tomić je rođena 1968. godine u Osijeku gde je diplomirala na Pedagoškom fakultetu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je 1997. godine magistrirala s temom "Kratka priča devedesetih – biblioteka i autori časopisa Quorum", a 2001. je odbranila doktorsku disertaciju naslovljenu "Modeli hrvatske suvremene autobiografske proze". Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku predaje književnost u statusu redovnog profesora. Od 2006. je dekan Umjetničke akademije u Osijeku. Članica je Pen-a, DHK i HDP. Piše književne kritike za Hrvatski radio 1. program (emisija Kutija slova). Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada za naučni rad u oblasti književnosti.

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2246
Povezane teme
Fondacija Danilo Kiš omladinski klub "skladište"
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.