• Pregleda: 1788

U RPK predstavljene mere IPARD programa

U prostorijama Regionalne privredne komore predstavnicima kompanija i individualnim proizvođačima predstavljene su mogućnosti koje nudi IPARD program. Predavanje je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.
U RPK predstavljene mere IPARD programa

U okviru  predavanja zainteresovani proizvođači upoznali su se sa komponentama i merama programa,   procesom apliciranja, te mogućim poteškoćama u tom vrlo zahtevnom procesu.

- Program je zanimljiv i za poljoprivredna gazdinstva, ali i za pravna lica odnosno mala, srednja i mikro preduzeća i preduzetnike, tako da će naš fokus pre svega biti na pravnim licima, ali istovremeno s obzirom da su obe mere na raspolaganju i fizičkim i pravnim licima, mi ćemo se malo više baviti  trećom merom, ali ćemo pokriti i  meru 1 koja se odnosi na investicije na poljoprivrednim gazdinstava. Prvi konkurs  raspisan je krajem prošle godine zvanično, a  još uvek nije potpisan finansijski sporazum, tako da sredstva još uvek nisu na raspolaganju Srbiji. Tako da možemo dobiti na vremenu u pogledu prikupljanja dovoljnog broja zahteva i obradi zahteva. Sa potpisivanjem finansijskog sporazuma odmah bi se moglo krenuti u rešavanje po zahtevima - rekao je Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije.

Budžet programa  iznosi oko 230 miliona evra, od kojih je Evropska unija obezbedila 175 miliona evra, a 25 odsto  finansira Republika Srbija.

- Specifičnost je što se program  odnosi na subvencije, odnosno povrat sredstava nakon određene investicije. Prema prvoj meri povrat iznosi od 60 do 80 odsto u zavisnosti od vrste investicije i korisnika. Druga mera se odnosi na preradu i marketing, povrat  je između 50 i 60 odsto. Maksimalni iznos povrata sredstava može da iznosi i do 1,5 miliona evra u zavisnosti od vrste investicije. Program ne predviđa male investicije tako da u prvoj meri ne možete imati investiciju manju od 10 hiljada evra - objasnio je  Bogunović.

Detaljne informacije o uslovima konkurisanja mogu se naći na sajtu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i sajtu Uprave za agrarna plaćanja.

Kako je IPARD programom predviđen i razvoj obnovljivih izvora energije  u drugom delu predavanja  predstavljeni  su i rezultati ostvareni u okviru projekta pod nazivom „Smanjene barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji se realizuje  uz finansijsku podršku  Globalnog fonda za životnu sredinu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Realan Odgovori
Od zemlje radnika i seljaka stvorili su zemlju samo seljaka. I seljačina. To je ta "napredna" Srbija. Zahvalite političarima i njihovim stranim prijateljima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.