Komentara: 1
Pregleda: 2438
Foto

U RPK predstavljene mere IPARD programa

29.01.2018. u 16:04h
Izvor: Subotica.com
U prostorijama Regionalne privredne komore predstavnicima kompanija i individualnim proizvođačima predstavljene su mogućnosti koje nudi IPARD program. Predavanje je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.
U RPK predstavljene mere IPARD programa

U okviru  predavanja zainteresovani proizvođači upoznali su se sa komponentama i merama programa,   procesom apliciranja, te mogućim poteškoćama u tom vrlo zahtevnom procesu.

- Program je zanimljiv i za poljoprivredna gazdinstva, ali i za pravna lica odnosno mala, srednja i mikro preduzeća i preduzetnike, tako da će naš fokus pre svega biti na pravnim licima, ali istovremeno s obzirom da su obe mere na raspolaganju i fizičkim i pravnim licima, mi ćemo se malo više baviti  trećom merom, ali ćemo pokriti i  meru 1 koja se odnosi na investicije na poljoprivrednim gazdinstava. Prvi konkurs  raspisan je krajem prošle godine zvanično, a  još uvek nije potpisan finansijski sporazum, tako da sredstva još uvek nisu na raspolaganju Srbiji. Tako da možemo dobiti na vremenu u pogledu prikupljanja dovoljnog broja zahteva i obradi zahteva. Sa potpisivanjem finansijskog sporazuma odmah bi se moglo krenuti u rešavanje po zahtevima - rekao je Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije.

U RPK predstavljene mere IPARD programa

Budžet programa  iznosi oko 230 miliona evra, od kojih je Evropska unija obezbedila 175 miliona evra, a 25 odsto  finansira Republika Srbija.

- Specifičnost je što se program  odnosi na subvencije, odnosno povrat sredstava nakon određene investicije. Prema prvoj meri povrat iznosi od 60 do 80 odsto u zavisnosti od vrste investicije i korisnika. Druga mera se odnosi na preradu i marketing, povrat  je između 50 i 60 odsto. Maksimalni iznos povrata sredstava može da iznosi i do 1,5 miliona evra u zavisnosti od vrste investicije. Program ne predviđa male investicije tako da u prvoj meri ne možete imati investiciju manju od 10 hiljada evra - objasnio je  Bogunović.

Detaljne informacije o uslovima konkurisanja mogu se naći na sajtu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i sajtu Uprave za agrarna plaćanja.

U RPK predstavljene mere IPARD programa

Kako je IPARD programom predviđen i razvoj obnovljivih izvora energije  u drugom delu predavanja  predstavljeni  su i rezultati ostvareni u okviru projekta pod nazivom „Smanjene barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji se realizuje  uz finansijsku podršku  Globalnog fonda za životnu sredinu.

Izvor: Subotica.com
Predavanje "Predstavljanje mera IPARD programa Republike Srbije" Predavanje "Predstavljanje mera IPARD programa Republike Srbije" Predavanje "Predstavljanje mera IPARD programa Republike Srbije" Predavanje "Predstavljanje mera IPARD programa Republike Srbije" Predavanje "Predstavljanje mera IPARD programa Republike Srbije" Predavanje "Predstavljanje mera IPARD programa Republike Srbije" Predavanje "Predstavljanje mera IPARD programa Republike Srbije" Predavanje "Predstavljanje mera IPARD programa Republike Srbije"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2438
Povezane teme

privredna komora

regionalna privredna komora

privredna komora srbije

privredna komora subotica

regionalna privredna komora subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.