Komentara: 0
Pregleda: 2063

U RPK predstavljen GOST-R standard

29.05.2014. u 15:45h
Izvor: RTV City
U Regionalnoj privrednoj Komori danas je održan seminar na temu: „GOST-R standard kao neophodnost pri izvozu roba na tržište carinske unije koju čine tri države, Ruska federacija, Belorusija i Kazahstan“. Seminar je bio namenjen privrednim društvima i preduzetnicima koji izvoze svoju robu i usluge, a koji imaju poslovne planove za plasman roba na ova tri velika tržišta. Seminar je organizovan u saradnji sa Privrednom komorom Beograda i ovlašćenom kompanijom koji vrši sertifikovanje „RD Dijagnostika“.
U RPK predstavljen GOST-R standard

GOST-R predstavlja Nacionalni standard Rusije i čini sistem standarda kojima se propisuju zahtevi za kvalitet proizvoda i usluga koji se plasiraju na njeno tržište. Obuhvata šest grupa proizvoda koji podležu sertifikaciji: prehrambeni proizvodi, kozmetika, igračke, tekstilne proizvode, električne aparate i industrijsku opremu. Glavna karakteristika ovog standarda je ta, što se zahtevi, koji se moraju ispuniti u cilju ulaska na rusko tržište, odnose samo na finalne proizvode. Današnji seminar organizovan je u saradnji sa Privrednom komorom Beograda.

Seminar je organizovan u sklopu redovnih aktivnosti koje Regionalna privredna komora Subotice sprovodi, kako privrednicima iz našeg regiona pomogla u što boljem plasmanu i izvozu njihovih proizvoda. Pozitivna strana ovog sertifikata je ta, što preduzeća koja imaju u planu da svoje proizvode plasiraju na tržište, ne moraju imati standarde poput ISO ili HACCP.

U prva četiri meseca, u našem regionu je ostvaren izvoz od 18 miliona dolara, od čega 10 procenata tržišta čini upravo Carinska unija koju čine Ruska federacija, Belorusija i Kazahstan. Seminar je održan i na osnovu zahteva pojedinih privrednika iz našeg regiona koji su izrazili želju da se upoznaju sa kriterijumima i zahtevima koje GOST-R standard propisuje.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2063
Povezane teme

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.