Komentara: 8
Pregleda: 2343

U prvih šest meseci 45 odsto dece primilo MMR vakcinu

15.08.2017. u 17:50h
Izvor: RTV Yueco
U prvih šest meseci ove godine, na teritoriji našeg okruga, MMR vakcinu primilo je 45 odsto dece, poručuju iz Zavoda za javno zdravlje Subotica i dodaju da očekuju da će do kraja godine vakcinalni obuhvat iznositi oko 90 odsto, što je slično prethodnoj godini, kada je vakcinisano 94 odsto dece.
U prvih šest meseci 45 odsto dece primilo MMR vakcinu

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica, dr Nebojša Bohucki, podseća da je MMR vakcina jedina preventivna mera u borbi protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, i dodaje da su u pitanju veoma opasne bolesti. Prema podacima SZO, u 2015. godini od malih boginja umrlo je oko 130.000 dece, što je veliki napredak u smenjenju broja umrlih, s obzirom na to da je pre 20 godina od iste bolesti umrlo oko 2 miliona dece.

Vakcinalni obuhvat od 95 odsto i više smatra se odličnim, a šanse za nastanak epidemije, kod ovako visokog obuhvata, minimalne su. Na teritoriji Severnobačkog okruga, u prvih šest meseci ove godine MMR vakcinu, koja se prima u drugoj godini života, primilo je 45 odsto dece, te se može očekivati da će do kraja godine broj vakcinisanih iznositi oko 90 odsto.

Obuhvat revakcinacije u prvoj polovini godine iznosi oko 85 odsto. Po pravilu, revakcinacija se radi pre polaska u prvi razred osnovne škole, međutim, iz Zavoda za javno zdravlje navode da se o realnom vakcinalnom obuhvatu može govoriti tek na kraju godine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2343
Povezane teme

vakcinisanje

vakcinacija

mmr vakcina

zavod za zaštitu javnog zdravlja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.