• Pregleda: 1938

U prvih šest meseci 45 odsto dece primilo MMR vakcinu

U prvih šest meseci ove godine, na teritoriji našeg okruga, MMR vakcinu primilo je 45 odsto dece, poručuju iz Zavoda za javno zdravlje Subotica i dodaju da očekuju da će do kraja godine vakcinalni obuhvat iznositi oko 90 odsto, što je slično prethodnoj godini, kada je vakcinisano 94 odsto dece.
U prvih šest meseci 45 odsto dece primilo MMR vakcinu

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica, dr Nebojša Bohucki, podseća da je MMR vakcina jedina preventivna mera u borbi protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, i dodaje da su u pitanju veoma opasne bolesti. Prema podacima SZO, u 2015. godini od malih boginja umrlo je oko 130.000 dece, što je veliki napredak u smenjenju broja umrlih, s obzirom na to da je pre 20 godina od iste bolesti umrlo oko 2 miliona dece.

Vakcinalni obuhvat od 95 odsto i više smatra se odličnim, a šanse za nastanak epidemije, kod ovako visokog obuhvata, minimalne su. Na teritoriji Severnobačkog okruga, u prvih šest meseci ove godine MMR vakcinu, koja se prima u drugoj godini života, primilo je 45 odsto dece, te se može očekivati da će do kraja godine broj vakcinisanih iznositi oko 90 odsto.

Obuhvat revakcinacije u prvoj polovini godine iznosi oko 85 odsto. Po pravilu, revakcinacija se radi pre polaska u prvi razred osnovne škole, međutim, iz Zavoda za javno zdravlje navode da se o realnom vakcinalnom obuhvatu može govoriti tek na kraju godine.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

8
bole Odgovori
suboticani su zdravstveno prosveceni gradjani .
Овца за шишање Odgovori
Да има манипулација са вакцинама, има.
Већа је штета да се вакцина не прими.
Следи да деца треба да се вакцинишу.
Tina Odgovori
Ne razumem zasto je širom evrope to slobodan izbor a ovde u ovoj ne srdjenoj drzavi je to obavezno pa čak i kažnjivo lupanjem po dzepu ?
panonski čamac
Jeste slobodan izbor u pola EU, ali to ne znači da nevakcinisana deca mogu da idu u obdanište. U ostatku EU je vakcinacija obavezna zakonom kao kod nas. Dakle, ne izmišljajte.
dule
Informacija da je u Evropi vakcinacija stvar slobodnog izbora nije tačna. U većini zemalja je obavezna, a u onim zemljama gde nije ZDRAVSTVENA PROSVEĆENOST naroda je tolika da se vakciniše preko 90% dece. Znači tamo gde se ne razume značaj vakcinacije ona mora biti obavezna. Pogledajte samo koliko je dece u Rumuniji umrlo od običnih "malih boginja". Iz razgovora sa starijim zdravstvenim radnicima mi je jako dobro poznato od kojih bolesti su sve umirala naša deca dok 50-tih godina prošlog veka vakcinacija kod nas nije postala obavezna. Gospodo vratiće nam se bolesti koje smo davno zaboravili. Eto ja se npr. ne sećam kada sam čuo da je neko dete obolelo od zaušaka ili kada je bila registrovana epidemija, a zaušci nisu ni malo naivni. Igramo se sa zdravljem naše dece. Zaista neodgovorno. Zbog toga uopšte ne razumem vaše pitanje.
Zordon
@Tina: Jasno je svima da ne razumeš mnogo više od toga. Zbog činjenice da ne razumeš mnogo ne bi trebalo da se mešaš tamo gde ti nije mesto. Nađi si neku drugu razonodu umesto da padaš na teorije zavera i tripuješ da poseduješ nekakvo tajno znanje koje samo oni kojima je otvoreno treće oko mogu da spoznaju.
Tudje cipele Odgovori
Svi koji kometarišu ovu vest kao podrsku nisu videli šta vakcina može da uradi detetu i porodici .Promeni im život preko noćitza 360 stepeni.Ne da niste videli vec niste upoznali te porodice.Stvar je slobodnog izbora na toliki rizik.A deca koja su vakcinisana su bezbedna od te zaraze!!
Zordon
Evo još jedne osobe koja ne razume da korelacija nije uzročnost.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.