Komentara: 2
Pregleda: 1409
Foto

U Politehničkoj školi održana tribina o značaju porodice i reproduktivnog zdravlja

14.12.2023. u 11:27h
Izvor: Subotica.com
Učenici završnih razreda Politehničke škole danas su imali priliku da prisustvuju tribini koja je za cilj imala da im ukaže na značaj porodice i reproduktivnog zdravlja. Istovremeno, mladi su upoznati i sa merama pronatalitetne politike koja se vodi, odnosno svim onim što će ih, kada dođe vreme za zasnivanje porodice, zanimati.
U Politehničkoj školi održana tribina o značaju porodice i reproduktivnog zdravlja

Ova tribina, namenjena maturantima, imala je konkretan cilj - da teme porodice i reproduktivnog zdravlja približi mladima, da podigne nivo njihove svesti ali i da im određeno samopouzdanje. 

 - Naš cilj je edukacija mladih koji su na pragu života i koji će tek u skoroj budućnosti biti ostvareni kao roditelji i zasnivati svoje  potodice. Želimo da doprinesemo podizanju njihove svesti kada je u pitanju ova tema, i da oni imaju više samopouzdanja prilikom stvaranja porodice, tako da ona bude veća, sa većim brojem dece - ističe Aleksandra Vukomanović, predsednica Udruženja "Korak sigurnosti".

U Politehničkoj školi održana tribina o značaju porodice i reproduktivnog zdravlja

Nije tajna da je stopa nataliteta u našoj zemlji u opadanju, a uzroci ovakvog stanja razlikuju se od slučaja do slučaja. 

- Najčešće navođen problem onih koji su učestvovali u istraživanjima jeste nedovoljna finansijska sigurnost, neobezbeđen ili nedovoljan stambeni prostor, nedovoljnja socijalna podrška ili njen potpun izostanak, zatim zdravstveni problemi i emotivna nepouzdanost partnera. Sve češća pojava, čak i kod mlađe populacije jeste da je problem reproduktivno zdravlje, tako da smo mi usmerili naša predavanja i radionice i na ovu temu - da ukažemo na važnost tih preventivnih pregleda - objašnjava Vukomanović.

Kako bi se povećao natailtet i stvorili bolji uslovi i pozitivnije okruženje za zasnivanje porodice, Grad Subotica iz budžeta izdvaja sredstva za sporovođenje pronatalitetne politike, a mere ove politike ne odnose se samo na period rađanja i prvih godina života dece, već je slika mnogo šira. 

U Politehničkoj školi održana tribina o značaju porodice i reproduktivnog zdravlja

- Pre svega to je direktna podrška u okviru programa podrške rađanju i roditeljstvu, kroz jednokratnu pomoć trudnicama i roditeljski dodatak za prvo dete, za šta smo u ovoj godini opredelili više od 27 miliona dinara. Ali, pronatalitna politika podrazumeva širi spektar mera - besplatan boravak dece u objektima PU "Naša radost", za 4500 dece, što finansiramo u potpunosti i sufinansiramo troškove boravka dece u privatnim vrtićima. Tu su mere podrške učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima u vidu stipendija, učenicima koji upisuju deficitarna zanimanja, zatim podrška za razvoj mladih talenata koji imaju uspeha na opštinskim, okružnim, državnim i međunarodnim takmičenjima - ističe Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva. - Kada govorimo o određenim socijalnim kategorijama, tu su sredstva za ličnog asistenta kao i besplatna ishrana za osnovce iz socijalno ugroženih kategorija. Tu je i infrastuktura, adaptacija postojećih i izgradnja novih dečjih igrališta, vrtića.

Podsticaj povećanja nataliteta, odnosno stavranje pozitivnih uslova u kojima će se mladi lakše i brže opredeljivati da zasnuju porodicu sa većim brojem dece, zadatak je na kome podršku pruža i AP Vojvodina. 

U Politehničkoj školi održana tribina o značaju porodice i reproduktivnog zdravlja

- Kada govorimo o kreiranju i sprovođenju mera i aktivnosti vezanih za mere populacione politike, moramo istaći da je to možda i jedan od najvažnijih koraka u borbi za opstanak stanovništva svake države - kaže mr Đenđi Seleši, pomoćnica pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, navodeći tri značajne mere koje se tiču finansijske podrške - To je rešavanje stambenog pitanja, za porodice koje imaju troje, četvoro ili više dece. Prošle godine pomoć je bila maksimalno do 1.2 miliona dinara, u ovom trenutku je to 1.5 miliona dinara. Druga je vantelesna oplodnja, za koju se mora opredeliti značajan broj naših građana i građanki. Pokrajina meru vantelesne oplodnje podržava, odnosno vrši sufinansiranje troškova do 240 hiljada dinara. Treća mera je nastupila 2019. godine, a to je isplata materinskog dodatka nezaposlenim majkama koje imaju troje i više dece.

U Politehničkoj školi održana tribina o značaju porodice i reproduktivnog zdravlja

Iako su ovakve i slične aktivnosti deo programa Politehničke škole, i nisu nešto što je za njih novina, iz ove škole poručuju da je uvek zadovoljstvo biti domaćin ovakvih tribina. 

 - Radosni smo, zadovoljni i zahvalni što smo oaj put izabrani da se u našoj školi realizuje ovakva programska aktivnost. To je prilika da zajedno sa učenicima prisustvujemo edukaciji, a i nastavnicima je ovo, naravno, jedan oblik stručnog usavršavanja - ističe Iso Planić, direktor Politehničke škole. 

Izvor: Subotica.com
Tribina za mlade "Značaj porodice i reproduktivnog zdravlja mladih" Tribina za mlade "Značaj porodice i reproduktivnog zdravlja mladih" Tribina za mlade "Značaj porodice i reproduktivnog zdravlja mladih" Tribina za mlade "Značaj porodice i reproduktivnog zdravlja mladih" Tribina za mlade "Značaj porodice i reproduktivnog zdravlja mladih" Tribina za mlade "Značaj porodice i reproduktivnog zdravlja mladih" Tribina za mlade "Značaj porodice i reproduktivnog zdravlja mladih" Tribina za mlade "Značaj porodice i reproduktivnog zdravlja mladih"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 meseca i 2 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 1409
Povezane teme

politehnička srednja škola

iso planić

đenđi seleši

ilija đukanović

korak sigurnosti

aleksandra vukomanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.