Komentara: 39
Pregleda: 7133

U planu izgradnja zatvora na prostoru nekadašnje ciglane

14.03.2024. u 12:28h
Izvor: Subotica.com
Na prostoru stare ciglane, preko puta Prečistača otpadnih voda, na površini od 10,98 hektara, u planu je izgradnja zatvorskog kompleksa nakon čega se očekuje dugo najavljivano izmeštanje zatvora iz centra grada.
U planu izgradnja zatvora na prostoru nekadašnje ciglane

Po idejnom rešenju, koje je izradilo preduzeće "Energoprojekt - urbanizam i arhitektura", kapacitet smeštajnih objekata kompleksa je ukupno 554 zatvorenika. Za potrebe zatvorskog kompleksa  u Aleksandrovu biće obezbeđeno 13,89 hektara površine, odnosno 130.868 m².

Smeštaj lica lišenih slobode organizovan je u više tipova dvokrevetnih ćelija sa pripadajućim sanitarnim čvorom, kao i toaletom u kome se predviđa tuširanje za posebne kategorije lica. Predviđeno je da u ćelijama borave jedno ili dva lica. Svakom licu obezbeđuje se radni deo i deo za smeštaj ličnih stvari unutar ćelije. Ćelije sa pripadajućim sanitarnim čvorom su projektovane tako da obezbeđuju kvadraturu i kubaturu u skladu sa propisima - stoji u Idejnom rešenju.

U planu izgradnja zatvora na prostoru nekadašnje ciglane

U okviru zatvorskog kompleksa biće izgrađeno ukupno 12 objekata - upravna zgrada, tehnički blok (garaže, magacini, radionice), objekat za prijem osuđenika i posete, glavni smeštajni objekat (pritvor, prekršaji, zatvoreni tretman) sa otvorenim prostorom, objekat pritvore sa otvorenim prostorom, sportska sala, medicinski blok (bolnica sa otvorenim prostorom), radionica sa skladištem, kuhinja, pekara i perionica, tehno blok, smeštajni objekat i prijavnica.

Namera je da se izgrade obezbeđeni objekti u koje se na bezbedan način mogu smestiti osuđenici u skladu sa standardima jednakim onim u evropskoj zatvorskoj praksi, a koji će istovremeno pružiti odgovarajuću sredinu za pozitivan, aktivan i svrsishodan režim za lica lišena slobode, obezbeđujući i jednako kvalitetno radno okruženje zaposlednima.Pri izradi idejnog rešenja posebna pažnja je posvećena obezbeđenju uslova da se ostvare sledeći principi: maksimalna sigurnost za društvo i za zatvorenike, optimalna racionalnost u pogledu izdvajanja materijalnih sredstava, stvaranje humanog ambijenta za osuđenike i za zaposlene u zatvorskom kompleksu, edukacija odnosno osposobljavanje zatvorenika za život i rad nakon odsluženja kazne - navedeno je u planskoj dokumentaciji koja je bila na javnom uvidu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 39
Pregleda: 7133
Povezane teme

zatvor

javni uvid

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.