Komentara: 0
Pregleda: 4735
Foto

U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ organizovano druženje blizanaca

09.06.2023. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Kako je odgajati blizance, sa kojim se izazovima susreću njihovi roditelji, kako se snalaze u školi, kako lako prevare nastavnike, koliko su različiti a isti, kakva je to posebna veza između njih , da li stvarno kad se jedan udari i drugog zaboli, mogli smo čuti u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ gde je organizovan Susret blizanaca.
U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ organizovano druženje blizanaca

U klupama „Zmaja“ trenutno sedi osam blizanačkih parova svih uzrasta – Sofija i Teodora Tumbas Loketić, Una i Hana Peić Tukuljac, Jovan i Lana Antić, Petra i Pavle Kerleta, Bogdan i Dušan Skala, Ana i Maša Marjanović, Petra i Pavle Poljaković i Anastazija i Bendžamin Žiga.

- Moram da priznam da, sem braće i sestara, ostale, istopolne, blizance veoma teško razlikujem – iskreno će Klaudia Gubić Šelken, direktorka škole. – Želeli smo da napravimo jedno neformalno druženje, da roditelji podele iskustva, da oni ispričaju kako se doživljavaju međusobno i kako se snalaze u školi.

U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ organizovano druženje blizanaca

Dok Jovan trenira fudbal, njegova sestra Lana Antić najviše voli da crta. Iako su tek u drugom  razredu, već međusobno pomažu jedno drugom.  

Sofija i Teodora Tumbas Loketić, đaci prvaci, su naizgled vrlo slične, ali veoma različite, što pokazuje i njihov javni nastup.

- Ne sedimo zajedno, učiteljica nas je razmestila. Kod kuće se igramo zajedno, ali ne prepisujemo jedna od druge. Ja to nedozvoljavam – odlučna je Sofija, koja želi da postane veterinar, dok njena sestra želi da bude učiteljica. – Zajedno idemo na košarku, balet a uskoro ćemo i na plivanje. Teodora je bolja u baletu a ja u košarci.

U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ organizovano druženje blizanaca

Una i Hana Peić Tukuljac, učenice drugog razreda, vole da čitaju i sjajni su đaci, svojim roditeljima Dajani i Goranu  svakodnevno donose veliku radost i pregršt zanimljivih trenutaka koje će uvek pamtiti.

- Još kao vrlo male, sa četiri godine, uspele su da „preveslaju“ tatu i dobiju slatkiše koje im on nije dozvoljavao. Jedna ga je izvela na terasu i zamajavala, dok se druga popela na kuhinju i dohvatila ona što su htele da pojedu.  Šta će, tata je posle morao da im dozvoli – seća se Dajana. – Takvih sličnih situacija je bilo zaista mnogo, nekih se sećamo mi, nekih baba i deda. Između njih je definitino posebna povezanosti.

Petra i Pavle Kerleta vole da uče biologiju, ali i druge predmete,druže se sa svima u odeljenju a u slobodno vreme igraju odbojku. Od kada je postala njihova mama Tijana sve radi u paru i ne može da zamisli da radi drugačije, dok tata Žarko tvrdi da odgajanje ima mnogo prednosti.

- Mislim da je lakše sa blizancima jer sve rade i uče zajedno, istovremeno.  Verujem da je to lakše nego kada je mala razlika između dece – smatra Tijana.

U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ organizovano druženje blizanaca

Slično iskustvo ima i Mirjana, majka Dušana i Bogana Skale, koja pored njih ima i stariju ćerku, te može da poredi kako je odgajati jedno dete a kako blizance.

- Baka nam je mnogo pomogla, u svakom trenutku je trebalo da bude dvoje oko njih. Kad jedan plače, plače i drugi, kad je jedan gladan i drugi je. I danas imamo situacije da jedan zove na telefon i pita nešto, a čim se završi razgovor, drugi zove da pita to isto – objašnjava mama Mirjana.

Ana i Maša Marjanović su mali maturanti, kandidati su za Vukovu diplomu, i sjajne fudbalerke ŽFK „Spartak“. Gotovo su identične i nije im strano da odgovaraju dva puta jer ih nastavnici ne prepoznaju.

- Fudbal smo počele da treniramo pre pet godina i sa školom i sa klubom smo bile prvaci države – ponosno će Ana i Maša.

Iako likom iste, karakterno su mnogo razlčite, te njihova mama Nataša tvrdi da je odgajanje blizanaca zahtevan zadatak jer  u isto vreme morate istu stvar da objasnite na drugačiji način.

- Morate i da se postavite drugačije. Primera radi, jedan prihvati objašnjenje odmah, a drugome treba  dokaz za sve, i to nekad po pet puta – dodaje Nataša.

U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ organizovano druženje blizanaca

Iako tvrdi da je njen brat Pavle bolji đak, Petra Poljaković je od malena, sestrinski, zaštitnički nastrojena prema njemu.

- On je više zainteresovan za školu, a ja sam lenja – iskreno će Petra, takođe osmak.

Tako je oduvek i bez obzira što se često ne slažu, tata Petar otkriva da su uvek tu jedno za drugo kada zagusti.

- Oni su stvarno različiti, kao da ih nije jedna majka rodila, ali u kriznim situacijama to njihovo jedinstvo je neopisivo. Petra je uvek davala podršku bratu, on sada nije takav i okrenut je više društvu – kaže tata Petar.

Anastazia i Bendžamin Žiga su takođe uvek tu jedno za drugo i pomažu se međusobno kada god je potrebno. 

Izvor: Subotica.com
Druženje sa blizancima u "Zmaju" Druženje sa blizancima u "Zmaju" Druženje sa blizancima u "Zmaju" Druženje sa blizancima u "Zmaju" Druženje sa blizancima u "Zmaju" Druženje sa blizancima u "Zmaju" Druženje sa blizancima u "Zmaju" Druženje sa blizancima u "Zmaju"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 meseci i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 4735
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.