Komentara: 0
Pregleda: 1214

U okviru Filmskog festivala najbolji evropski dokumentarci i filmovi iz oblasti ekologije

07.07.2024. u 13:00h > 05.07.2024. u 14:49h
Izvor: Subotica.com
U okviru 31. Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 20. do 26. jula 2024. na Paliću i u Subotici, biće predstavljene selekcije Novi evropski dokumentarni film, koja predstavlja najbolje dokumentarce s evropskog kontinenta, kao i Eco Dox, program baziran na evropskim dokumentarnim ostvarenjima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. Selektor oba programa je Igor Toholj.
U okviru Filmskog festivala najbolji evropski dokumentarci i filmovi iz oblasti ekologije

U selekciji Novi evropski dokumentarni film biće prikazani filmovi “Mesto pod suncem” rediteljke Mete Karle Albrehtsen (Danska, Švedska), “April u Francuskoj” Davida Boareta (Francuska), “Ujed poput pčele” reditelja LEONE-a (Italija, Francuska), “Nepripitomljena tela” Eline Psiku (Grčka, Švajcarska, Italija, Bugarska) i “Zinzindurrunkarratz” Oskara Alegrije (Španija).

 - Dokumentarci iz selekcije Novi Evropski dokumentarni film ne predstavljaju  potpuno objektivnu sliku današnjeg sveta. Njihove teme su najčešće lične ili se mogu činiti apartnim, ali reflektuju deliće jednog povremeno bizarnog univerzuma u kome smo još uvek upućeni jedni na druge - istakao je selektor Igor Toholj.

U okviru Filmskog festivala najbolji evropski dokumentarci i filmovi iz oblasti ekologije

Selekcija Eco Dox predstaviće ostvarenja “Šuma” rediteljke Lidije Dude (Poljska, Češka), “Gerlah” Alione Van Der Horst (Holandija), “Držeći nebo” Pitera Van Ekea (Belgija, Holandija, Brazil), “Planeta Šljivova” Vladimira Perovića (Srbija), “Svet po mom tati” Marte Kovarove (Češka) i “Gde smo nekada spavali” Mateusa Verlea (Nemačka).

 - Ovogodišnja selekcija Eco Dox sačinjena je od 6 dokumentarnih filmova čiji protagonisti nude alternative, kako u načinu života, tako i u pristupu aktuelnim problemima planete Zemlje. Oni hrabro proširuju vidike, videći šumu umesto jednog drveta - objašnjava Toholj ovu kategoriju. 

U okviru Filmskog festivala najbolji evropski dokumentarci i filmovi iz oblasti ekologije

U pratećem programu festivala, 24. jula tradicionalno će biti održana i ekološka panel-diskusija. Ovoga puta će se iz ugla kinematografije razgovarati na temu „Klimatske promene – menjaju ekološku svest javnosti“.

31. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju publika će biti u prilici da pogleda više od 140 filmova u 17 selekcija, a u festivalskom programu učestvovaće preko 100 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, koji će boraviti na Paliću.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 nedelje i 2 dana
Komentara: 0
Pregleda: 1214
Povezane teme

palićki filmski festival

filmski festival u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.