Komentara: 33
Pregleda: 5727
Foto

U Mini Jugoslaviji obeležen bivši Dan republike

29.11.2020. u 14:45h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venca na bistu Josipa Broza Tita jutros je u Četvtoj Mini Jugoslaviji obeležen nekadašnji Dan republike.
U Mini Jugoslaviji obeležen bivši Dan republike

Usled poznate epidemiološke situacije izostao je uobičajen kulturno-umetnički program sa simbolima SFRJ.

- Ovo je bio veliki dan. Mi ga proslavljamo i danas jer nismo dozvolili da bez referenduma nestane jedna zemlja i na današnji dan mi smo registrovali ovu Jugoslaviju. Tako da ona još uvek postoji, makar bila u parku na tri i po hektara  - poručuje Blaško Gabrić, osnivač Četvrte Mini Jugoslavije. – Istorija ne može da bude zaboravljena, a oni koji to učine, čine veliku sramotu. Socijalizam je bio najbolji sistem na planeti, smetalo im je basplatno školstvo i zdravstvo, da je radnik vlasnik kapitala, raspon plata bio je 1:7, svi smo mogli lepo da živimo a samo deset posto ljudi se bavilo politikom... Zato su ga uništili.

Po rečima Mikloša Olajoš Nađa, predsednika Komunista Subotice, zdravstveni sistem koji proteklih meseci nosi ogroman teret je upravo nastao u socijalizmu a protelih godina u njega su uložena su značajna sredstva.

- Dan republike ne obeležavamo samo forme radi, nego zaista negujemo sve njegove vrednosti i samo tako i Srbija može danas da napreduje – dodaje Olajoš Nađ.

Jedna od tekovina 29. novembra bio je i svinjokolj, koji nije izostao ni ovoga puta a namenjen je najsiromašnijim Subotičanima.

- U saradnji sa organizacijom „Krov nad glavom“ nastavljamo sa spremanjem  „Obroka solidarnosti“, tako da pripremamo hranu za više od 30  porodica – kaže Goran Gabrić, predsednik Udruženja „Četvrta Mini Jugoslavija“. - Vrednosti koje su se negovale u bivšoj Jugoslaviji su civilizacijske vrednosti i prisutne su i danas. One koje su malo zaboravljene trudimo se da ih iznesemo na videlo i da na njima gradimo novo društvo.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 3 nedelje
Komentara: 33
Pregleda: 5727
Povezane teme
Goran Gabrić mini jugoslavija Blaško Gabrić komunisti dan republike mikloš nađ olajoš dan socijalističke federativne republike jugoslavije socijalistička federativna republika jugoslavija
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.