Komentara: 22
Pregleda: 6638
Video
Foto

U lovište "Subotičke šume" pušteno 30 muflona i 30 jelena lopatara

14.03.2023. u 14:11h
Izvor: Subotica.com
U ograđeni prostor lovišta "Subotičke šume" danas je pušteno 30 muflona i 30 jelena lopatara koji su specijalnim kamionom za prevoz divljih životinja stigli iz Slovačke. Naseljavanjem lovišta jedinkama iz uvoza, matični fond obe vrste obnovljen je i vraćen na nivo 2015. godine, odnosno pre početka migrantske krize.
U lovište "Subotičke šume" pušteno 30 muflona i 30 jelena lopatara

Posledice migrantske krize osete se i u lovištu "Subotičke šume". Do 2015. godine tamo je živelo više od 130 muflona i više od 100 jelena lopatara, ali je taj broj opao zbog čega je bilo neophodno dopuniti fond jedinkama iz uvoza.

U lovište "Subotičke šume" pušteno 30 muflona i 30 jelena lopataraPre tri godine smo uvezli 60 muflona iz Slovačke kako bismo popravili situaciju, a danas je u prostor lovišta pušteno još 30 muflona, kao i 30 jelena lopatara. Ovim ćemo da osvežimo krv i da popravimo genetski i biološki potencijal, kao i trofejni potencijal divljači - priča Ronald Kokai, direktor JP "Vojvodinašume"- Ovom gazdinskom merom, brojno stanje muflona je dovedeno na 125 jedinki, a jelena lopatara na 100 jedinki.

Naredne godine na prostoru lovišta "Subotičke šume" biće otvorena prva uzgajališta jelena lopatara i muflona u Srbiji - Planiramo godišnju proizvodnju od 70 do 100 jedinki muflona i lopatara koje ćemo da prodajemo komercijalno, da naseljavamo i formiramo nova lovišta na području Srbije i regiona - najavljuje Stanković - Repro centar za muflone prostiraće se na 82 hektara, dok će površina repro centra za jelene lopatare znositi 78 hekatara.

Tokom migrantske krize znatno je oštećena ograda lovišta što je dovelo do smanjenja broja jedinki muflona i jelena lopatara. 

- Oni nisu odstreljivali niti ubijali životinje, ali je oštećeno čak 70 odsto ograde duge gotovo 10 kilometara. Divljač je izašla iz tog prostora, deo je završio u subotičkom ataru, a deo u susednoj Mađarskoj - objašnjava Branislav Stanković, izvršni direktor za lovstvo JP "Vojvodinašume" i najavljuje da će radovi na popravci ograde biti okončani za godinu dana.

U lovište "Subotičke šume" pušteno 30 muflona i 30 jelena lopataraDo kraja godine biće uvezeno još 77 jedinki divljači koje će biti puštene u Vršačke planine. Uvoz ovih životinja za potrebe lovišta "Subotičke šume" i zatvorenog lovišta "Vršačke planine" košta ukupno 55 hiljada evra, 40 odsto sredstava obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, a ostatak novca je obezbedilo JP "Vojvodinašume".

Pokrajinski sekretarijat uvek prati ovakve projekte koji imaju za cilj podizanje biodiverziteta u AP Vojvodini. U ovom projektu smo učestvovali sa 2.7 miliona dinara - kazao je Milan Dozet, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Izvor: Subotica.com
Unošenje jelena lopatara i muflona u lovište "Subotičke šume" Unošenje jelena lopatara i muflona u lovište "Subotičke šume" Unošenje jelena lopatara i muflona u lovište "Subotičke šume" Unošenje jelena lopatara i muflona u lovište "Subotičke šume" Unošenje jelena lopatara i muflona u lovište "Subotičke šume" Unošenje jelena lopatara i muflona u lovište "Subotičke šume" Unošenje jelena lopatara i muflona u lovište "Subotičke šume" Unošenje jelena lopatara i muflona u lovište "Subotičke šume"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 22
Pregleda: 6638
Povezane teme

lovište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.