Komentara: 20
Pregleda: 12714
Video

U jednom danu od korone preminulo sedam ljudi, predstavljene ekonomske mere za pomoć građanima i privredi

31.03.2020. u 19:17h
Izvor: Subotica.com
U jednom danu od korone preminulo sedam ljudi, predstavljene ekonomske mere za pomoć građanima i privredi

U poslednja 24 časa registrovano je 115 novih zaraženih virusom korona, od koga je preminulo još sedam ljudi. Od početka epidemije virusom je zaraženo ukupno 900 ljudi, a od poslednica korone život je izgubilo 23.

- Danas je najgori dan za Srbiju,ali bojimsje da ovo nije najgore što nas čeka. Ovo je znak nepoštovanja svih mera – poručio je javnosti dr Goran Stevanović, načelnik Infektivne klinike. - Ako se ovako nastavi sledi nam italijanski i španski scenario. Ako nastavi ovako da se ponaša zdravstveni sistem neće izdržati. Žao mi je što su informacije ovakve, nadam se da neće biti nadalje tako.

Statistički sajt Ministarstva zdravlja skoro dva dana nije objavio najnovije podatke o broju obolelih po gradovima, tako da do trenutka objave vesti nismo u mogućnosti da saopštimo podatke iz Subotice, kao što to ne mogu ni drugi gradovi, dok se ne napravi novi presek.

PREDSTAVLJENE EKONOMSKE MERE

Vlada Srbije predstavila je i set mera ekonomske podrške građanima i privredi. Paket težak 5,1 milijardu evra podrazumeva četiri seta mera, a glavni ciljevi su očuvanje ekonomske stabilnosti i podrška mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru. On podrazumeva četiri seta mera: mere poreske politike, direktnu pomoć privatnom sektoru, mere očuvanja likvidnosti, kao i ostale mere.

Među ključnim merama su "ubrizgavanje" dve milijarde evra iz banaka, a preko garancijskog fonda, za likvidnost preduzeća, kao i podrška malim i mikro preduzećima u vrednosti većoj od 700 miliona evra.

Biće pomeren rok za plaćanje poreza na zarade i doprinose, za privatni sektor, tokom trajanja vanrednog stanja, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama, sa početkom najranije 2021. Odlaže se i plaćanje akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu, a davaoci donacija se oslobađaju plaćanja PDV.

Direktna pomoć preduzetnicima koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru - uplata pomoći u visini minimalca, tri minimalne zarade. Velikim preduzećima u privatnom sektoru biće uplaćeno 50 odsto neto minimalne zarade, za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada.

- Minimalci će biti uplaćeni sredinom maja, prva trećina, a ostatak u junu I julu, kako bi izbegli zloupotrebe da neko dobije novac a ipak otpusti radnike – najavio je minister finansija Siniša Mali.

Finansijska podrška kroz Fond za razvoj, koji će staviti na raspolaganje oko 200 miliona evra kredita za likvidnost. Oni se neće moći koristiti za organizovanje igara na sreću, lutrije i slično, trgovinske delatnosti, promet naftom i naftnim derivatima. Srbija će komercijalnim bankama obezbediti i garantnu šemu za kredite za likvidnost u iznosu od dve milijarde evra po povoljnim uslovima.

Novo na ekonomskom tržištu su korporativne obveznice za velika preduzeća i kompanije, koje će biti ponuđene na tržištu.

Uz mere za pomoć privredi, ministar Mali najavio je povećanje plata zaposlenima u zdravstvu, kao I da će svi punoletni građani Srbije po završetku vanrednog stanja dobiti oko 12.000 dinara, odnosno 100 evra.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 nedelje
Komentara: 20
Pregleda: 12714
Povezane teme

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.