• Pregleda: 1954

U Gradskoj biblioteci obeležen Nacionalni dan knjige

U Gradskoj biblioteci u Subotici u sklopu obeležavanja Nacionalnog dana knjige sinoć je postavljena izložba knjiga i organizovano je predavanje kojim se obeležio ovaj značajan datum.
U Gradskoj biblioteci obeležen Nacionalni dan knjige

U Gradskoj biblioteci u Subotici juče, 28. februara, obeležen je Nacionalni dan knjige. Tom prilikom priređena je izložba „Stare i retke srpske knjige“ koja je postavljena u Kataloškom odeljenju biblioteke a istoričar, profesor Zoran Veljanović je održao predavanje na temu „Priča o Srpskoj čitaonici u Subotici“.

„Kada je talas građanskih i demokratskih sloboda, pokrenut Francuskom revolucijom, krajem XVIII, i početkom XIX, stoleća, zapljusnuo najpre, političke i kulturne centre Austrijskog carstva, a potom i njegove rubne delove poput Marijatereziopolja (današnje Subotice) sa njim je stigao i odjek čitalačke revolucije koji je imao svoj odraz u stvaranju čitališta, iz kojih su vremenom, nastajale javne biblioteke“. Taj sled događaja, koji se po principu koncentričnih krugova širio Evropom, uticao je na širenju pismenosti i obrazovanju stanovništva“ - rekao je između ostalog, istoričar, profesor Zoran Veljanović na obeležavanju Nacionalnog dana knjige u Republici Srbiji.

Sinoćnji uvodničar i moderator je bila Sanja Vasić.

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.